Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Tredje skottet är avgörande visar ny forskning från Mittuniversitetet.

Ny skidskytteforskning: 95 procent träff för mästerskapsmedalj

01 FEB 2019 09:50
Ny forskning från MIUN i Östersund visar vilken effektivitet en skidskytt måste uppnå för att vinna en världscup eller ett världsmästerskap. 19 av 20 skott måste träffa under en distans- eller jaktstartstävling. Och det tredje skottet är avgörande.
  • Skapad: 01 FEB 2019 09:50

– Bakgrunden till studien är att jag helt enkelt ville veta vad som krävs för att vinna. Vi matas med mängder av statistik och en massa gissningar under tävlingarna, men jag ville ha fakta, säger Glenn Björklund, forskare på Sports Tech Research Centre på Mittuniversitetet, som genomfört studien.

95 procent träff för segerchans
Glenn Björklund har studerat skjutresultat från IBUs officiella statistik från  säsongerna 2015/2016 och 2016/2017. Han har då kunnat konstatera att den aktive bör träffa i snitt 95 procent av sina skott för att ha chans på segern, vilket till exempel innebär att 19 av 20 skott i en distanstävling eller en jaktstart ska träffa. I sprint gäller det att inte missa ett enda skott för att vara överst på pallen. 

Det hänger på tredje skottet
Statistiken visar också att det är det tredje missade skottet som får störst  konsekvenser för den som vill vara med i segerdiskussionen på längre distanser. Vinstchansen faller till endast runt 3–4% för den åkare som skjuter sin tredje miss.

– Jag minns själv en tävling där jag såg Martin Fourcade missa sitt tredje och sitt fjärde skott och jag sade till personen bredvid mig att nu kan han omöjligt vinna. Statistiken visar att det går att nå topp 3 med fyra missar, men sannolikheten för att vinna är i princip obefintlig enligt mina studier och det visade sig stämma även den här gången. Martin Fourcade blev till slut trea, säger Glenn Björklund.

Kvinnor mer träffsäkra i liggande skytte
Resultaten visar också en intressant skillnad i skyttet mellan män och kvinnor.

– De kvinnliga skidskyttarna verkar exempelvis vara säkrare än de manliga skidskyttarna i liggande skytte. När jag skärskådade säsongen 2015/2016 såg jag att männen var betydligt mindre effektiva i sitt skytte och det var just det liggande skyttet som brast. Statistiken visar också att de repade mod och förbättrade sina resultat till nästkommande säsong, säger Glenn Björklund.

Studien kan läsas i sin helhet här:
Shooting efficiency for winners of World Cup and World Championship races in men’s and women’s biathlon: where is the cut-off?
, International Journal of Performance Analysis in Sport, vol. 18: 4, ss. 545-553.

Läs hela artikeln på forskning.se

Läs hela MIUNs pressmeddelande

Hör radioinslaget från P4 Jämtland med Glenn Björklund här

Skribent: Sara Wemstad
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info