Hoppa till sidans innehåll

Nytt personbästa för Mona Brorsson som fin femma i masstarten!

23 DEC 2018 16:19
Efter en rolig och omväxlade tävling körde Mona Brorsson in på femte plats i damernas masstart i Nove Mesto, medan Hanna Öberg blev 10:a. Martin Ponsiluoma var bäst av de svenska herrarna på 19:e plats.
  • Uppdaterad: 23 DEC 2018 16:19

Damernas masstart

Fortfarande kände sig Mona Brorsson lite krasslig, men kom ändå till start. Hon låg i bakre delen av fältet under det inledande varvet, och var sex sekunder efter som 20:e åkare när det var dags för första liggande. Tack vare fem fullträffar gick hon ut på det andra varvet som åtta, bara sju sekunder från Dorotea Wierer i ledningen. På väg in till det andra skyttet avancerade Mona till sjätte plats, men efter en bom var hon 11:a. Under tredje varvet tappade hon ytterligare två placeringar, men sköt fullt i första stående och var tillbaka på sjätte plats, och var bara 20 sekunder från pallen in till det avslutande skyttet. Med en nolla hade hon gått ut på slutvarvet som trea, men tyvärr blev det en bom, och med det lämnade Mona vallen som femma,. Trots flera jagande snabbåkare lyckades hon hålla placeringen ända in i mål, 36 sekunder efter Anastasiya Kuzmina som tog hem segern. Femte plats är ett nytt fint personligt rekord för Mona efter en suverän insats! Hon var också bäst av svenskorna i spåret med 16:e åktid, 54 sekunder efter Kuzmina, och sköt dessutom snabbare än vanligt med fyra serier på 1,50.

Det var full fart redan från start, men Hanna Öberg låg fint med som nia in till det första stående skyttet. Trots en snabb serie på 23 sekunder åkte hon på en bom och lämnade skjutvallen på 12:e plats, 22 sekunder från täten och 15 sekunder bakom Mona. På det andra varvet åkte Hanna i en stor klunga som närmade sig täten något, men efter ytterligare ett missat skott i andra liggande gick hon ut från vallen på 16:e plats, och var en placering sämre in till första stående. Tyvärr blev det en tredje bom, men trots det avancerade Hanna till 12:e plats, och i sista stående slog hon till med fem fullträffar på 22 sekunder och var sexa ut från vallen, bara 13 sekunder bakom Mona. På slutvarvet blev hon sedan passerad av fyra åkare och gick i mål som 10:a, en dryg minut från segern och 27 sekunder bakom Mona. I spåret blev Hanna överraskande slagen av sin landsmaninna med 13 sekunder och var totalt 1,07 efter snabbaste åkare, men hade sjunde skjuttid efter fyra serier på 1,37.

Herrarnas masstart

På det första varvet låg Martin Ponsiluoma långt bak för att spara krafter, och efter en bom i det inledande skyttet gick han ut från vallen som 20:e man, en dryg halvminut från täten, där bröderna Bö tog hand om taktpinnen på det andra varvet. I andra liggande lyckades Martin skjuta fullt och avancerade till 16:e plats, men tappade 37 sekunder och fem placeringar på den tredje rundan. Däremot sköt han fem nya fullträffar på 26 sekunder i första stående och lämnade vallen som 20:e man . Efter ett missat skott i sista stående var Martin fortfarande på 20:e plats, men plockade en placering på slutvarvet och var 19:e man i mål. Det är en godkänd insats för att vara Martins första masstart, men däremot tyngre för honom i spåret än tidigare med 25:e åktid, 2,16 efter Johannes Thingnes Bö som tog hem segern helt ohotad efter fyra nollor, och som också var snabbast.

Jesper Nelin bevakade mest sin position i slutet av startfältet på det inledande varvet, men sköt fem snabba fullträffar på 27 sekunder i första liggande och lämnade vallen som femma. bara sju sekunder från täten. Tyvärr åkte han på hela tre bom i det andra skyttet, vilket gjorde att han föll till 25:e plats, 1,24 från täten. I första stående blev det ytterligare ett missat skott för Jesper som fortarande var 25:a ut på det fjärde varvet, och efter hela tre bom i sista stående blev han 26:a i mål. Sju bom är naturligtvis alldeles för många, och även i spåret var det aningen tyngre än vanligt, för trots att Jesper var bäst av svenskarna med 22:a  åktid var det en och en halv minut upp till snabbaste man.

Sebastian Samuelsson låg bra med från början och var sexa in till det första liggande skyttet, men tyvärr blev det två bom direkt. Han lämnade vallen om 28:a, nästan en minut efter åkarna i ledningen. I det andra skyttet gick det betydligt bättre och efter fem fullträffar klättrade Sebastian till 23:e plats, 12 sekunder bakom Martin, och på det tredje varvet passerade han landsmannen. Han var 20:e åkare in till första stående, men efter hela tre varv i straffrundan var Sebastian åter 28:a när han gick ut på det fjärde varvet. Med ytterligare två bom i det avslutande skyttet blev han inte bättre än 29:e man i mål, över fem minuter från segern. Precis som Jesper hade Sebastian sju bom och och i spåret var han ovanligt nog långsammast av svenskarna, 2,28 efter Johannes Thingnes Bö, men man kan tänka sig att motivationen försvann i takt med alla varv i straffrundan.

Nu är det dags för välbehövlig julvila för våra duktiga skidskyttar efter tre intensiva tävlingveckor. Men snart drar träningen igång igen, och redan torsdagen den 10 januari fortsätter Världscupen i Oberhof, med sprint, jaktstart och stafetter på programmet . Visst minns ni damernas tredjeplats, följt av herrarnas sensationella seger i dimman förra vintern?  Med tanke på det svenska lagets lysande insatser hittills kan vi vänta oss stordåd även den här säsongen!

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Göran Strand

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info