Hoppa till sidans innehåll

Olle Dahlin: "Vi måste jobba upp förtroendet"

28 SEP 2018 11:00
Han har basen i Karlstad, kontoret i Salzburg och hela världen som sin arbetsplats. Möt internationella skidskytteförbundets nye ordförande Olle Dahlin.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2018 11:01

Det har gått tre veckor sedan Olle Dahlin valdes till ny ordförande för det internationella skidskytteförbundet. Under IBU-kongressen i Kroatien, i början av september, fick han 39 av rösterna, jämfört med motkandidaten, lettiskan Baiba Brokas 12 röster. 

– Det blev ju ungefär 80% som röstade på mig vilket känns väldigt positivt att ha den breda uppbackningen när man vill in i en förändringsprocess, säger Dahlin. 

– Lika viktigt, jag tycker att det blev en väldigt bra styrelse vald. Det gäller även där att hitta bra samarbetsformer och en styrelse som man känner backar upp rätta värderingar för sporten.

Dahlins arbete som ordförande inleddes direkt. Dagen efter omröstningen hölls styrelsemöte där den 64-årige svensken framförallt initierade sina tre viktigaste frågor.

  Det ena är det omedelbara hur vi kan stärka vår anti-dopingverksamhet. Där tillsatte vi en arbetsgrupp som kommer med ett underlag för beslut till vårt första ordinarie styrelsemöte första helgen i november. Sen tittar vi också på hur vi ska ta fram vår strategiplan och det jobbet initierades också där personerna i styrelsen fick lite olika uppdrag. Tanken är att vi ska kunna starta upp även det i november. Det tredje, utan någon inbördes ordning, är jobbet med en nulägesanalys och utifrån den jobba fram nya stadgar för det internationella förbundet.

 

Olle Dahlin har basen i Karlstad, men sedan han valdes till ny IBU-ordförande har han inte spenderat mycket tid hemma i Värmland. IBU:s kontor ligger i Salzburg och utöver det ingår  det mycket resor i arbetet.

– Jag kom tillbaks till Sverige på måndagen efter kongressen och fick åka direkt till kinesiska ambassaden och söka visum på tisdagen. Sen var jag hemma onsdag och torsdag och fick sedan åka tillbaka och hämta mitt visum på fredagen. På fredagskvällen flög jag till Peking för koordineringsmöte inför OS 2022. Jag kom hem i helgen och nu åker jag till London imorgon (läs i onsdags) för lite olika möten och sen kommer jag hem på fredagkväll och på måndagsmorgon blir det två dagar på kontoret i Salzburg och sen flyger jag vidare till Buenos Aires en vecka för ett antal möten, med bland annat Internationella Olympiska Kommittén och andra internationella förbund.

– Det är väldigt mycket resande i det här jobbet, men det positiva är att det fungerar så bra. I Karlstad finns det direktflight till Frankfurt och sen är hela världen öppen. 

 Olle Dahlin

 

För första gången på 25 år har alltså IBU en ny ordförande. Dahlin tar över posten efter norrmannen Anders Besseberg och enligt Dahlin väntas nu en hel del förändringar. Förbundet har haft ett par turbulenta år med både doping- och mutanklagelser, något som påverkat förtroendet för förbundet. Nu hoppas man kunna bygga upp det igen.

– Vår högsta prio nu är ju att städa bordet så att säga och återskapa förtroendet. Om vi nu kallar det en kris, med anklagelserna mot tidigare ordförande och generalsekreterare, måste vi nyttja den krisen för att komma uppåt och framåt här i verksamheten. Anti-dopingverksamheten är vi tvungna att ha väldigt stort fokus på att utveckla mer, inte minst när det gäller utbildning och information och inte bara utökade tester.

– Dessutom är det viktigt att ha en dialog med de aktiva och Athletes Committe, som är väldigt engagerade. Vi måste jobba upp förtroendet gentemot de aktiva, inte minst runt anti-dopingverksamheten. Redan i våras valdes en ny kommitté och under kongressen fattades ett beslut om att ordföranden i den kommittén ska sitta som en ordinarie styrelsemedlem med full rösträtt. Det skapar en mycket bättre transparens och vi får en input direkt vid styrelsebordet.

 

Vilka är dina mål under den fyraåriga mandatperioden?

– Det primära nu är att jobba fram strategiplanen. Det är det normala om man kommer från näringslivet - att man har en affärsplan och det har vi inte haft i IBU utan vi har bara haft en budget på ett eller två år. Internationellt sett har sporten i sig en väldigt bra plattform, men man får aldrig slå sig till ro utan nu gäller det verkligen att ta fram en strategisk plan vart vi vill och den bör, som jag ser det i nuläget, sträcka sig över ett par olympiska cyklar framåt i tiden, åtta år blir det. Jag har definierat att den ska baseras på tre hörnpelare: det är sporten i sig - utvecklingen runt den med eventuella framtida discipliner och liknande, den andra är våra evenemang - hur vi kan fortsatt utveckla dem för att vara attraktiva för fans, media och TV som är en viktig inkomstkälla och det tredje är utveckling av våra nationella förbund, de som äger IBU - de olika nationella förbunden runtom i världen är 56 stycken. Vi ska ta fram hur vi kan stötta den utvecklingen och hur vi då också kan bli en mer världsomspännande sport än vad vi är idag. Det är väldigt mycket Europafokus idag, men vi har en stor möjlighet med tanke på de OS som går i Asien.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

ATG
SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

big

ifs

sj

stanley

swedemount

 


Samarbetspartners

access

bliz

flygbra

concept

hestra

idre

maurten

morespace

polar

sports

Wist last och buss

   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti  
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info