Hoppa till sidans innehåll

Oskar Brandt på fin femteplats i IBU-premiären i Sjusjöen

28 NOV 2019 14:33
Vi fick en svensk framgång direkt i den inledande sprinten i IBU-cupen genom Oskar Brandt som blev så bra som femma efter stark åkning och endast två bom i svåra förhållanden, där ingen lyckade skjuta fullt. Vinnare blev tysken Lucas Fratzscher.
  • Uppdaterad: 28 NOV 2019 14:33

Oskar Brandt gjorde inget större väsen av sig i säsongspremiären på Idre Fjäll förra helgen, men idag visade han helt andra takter. Han var bara 20 sekunder från täten in till det liggande skyttet och efter fem fullträffar lämnade han vallen som sensationell trea, 14 sekunder efter snabbaste åkare. Oskar tappade visserligen två placeringar och en del tid på det andra varvet, men hade ändå 20:e åktid och var fortfarande i slagläge inför det stående skyttet. Där blev det två bom och Oskar gick ut på slutrundan som fyra, men fick släppa norrmannen Fredrik Gjesbakk förbi sig på vägen till mål. Men femte plats är en riktigt stark inledning på säsongen och ett rejält personligt rekord, för tidigare har Oskar faktiskt bara tagit poäng vid två tillfällen, med 37:e plats som bästa resultat. I spåret hade han 24:e tid totalt, 1,29 efter norrmannen Aleksander Fjeld Andersen, men bara 15 sekunder långsammare än ukrainske världscupåkaren Sergej Semenov.

Oskar tyckte efteråt att allting var konstigt:

- Det känns inte som det har gått fort, men det har gått fort. Det var blåsigt, men skyttet gick bra. 

Veteranen i det unga svenskgänget är Simon Hallström som var ute efter att förbättra den 23:e plats som han nådde i fjolårets IBU-inledning. Han startade också hyfsat på det första varvet där han var två sekunder långsammare än Oskar, men tyvärr gjorde två bom i det liggande skyttet att Simon lämnade skjutvallen som 42:a. Han fick ändå upp farten på det andra varvet med 14:e åktid, men missade ytterligare två skott i stående och gick ut på den sista rundan som 45:e man. Simon avslutade sedan riktigt starkt med sjunde tid i spåret och avancerade till 30:e plats i mål, 2,40 från segern. Totalt var Simon en dryg halvminut snabbare än Oskar med 11:e tid, 58 sekunder efter bäste åkare, så med farten är det inga problem. Om han bara får till skyttet till nästa tävling finns alla chanser för Simon att nå en placering bland de 10 främsta.

Skyttet är också akilleshälen än så länge för junioren Oskar Ohlsson för i spåret hänger han med de flesta, vilket han visade senast i Idre. Idag inledde han med 17:e tid på det första varvet, bara en halv sekund långsammare än Oskar Brandt. Tyvärr blev det hela fyra bom i det liggande skyttet och när Oskar lämnade vallen var det som 78:e man. På mellanvarvet avancerade han 13 placeringar och klarade sig sedan med endast ett missat skott i stående. Det gjorde att Oskar gick ut på slutrundan som 33:a och hamnade på 29:e plats till slut, sju tiondelar före Simon som tog in 20 sekunder på vägen till mål. Totalt var Oskar 23 sekunder långsammare än Limaåkaren med 18:e tid i spåret, 1,21 efter Aleksander Fjeld Andersen. Fortfarande gäller 29:e plats från Ridnaun i fjol som Oskars personbästa, men frågan är om det står sig efter lördagens sprint?

Redan från början gick det tyngre än väntat för Emil Nykvist som imponerade med ett SM-brons förra helgen. Han var 34:a sekunder från täten redan in till det första skyttet där han åkte på två bom och lämnade vallen på 60:e plats. Trots att det blev ytterligare två missade skott i stående avancerade Emil till 39:e plats, men idag fanns inte orken utan han tappade 10 placeringar på slutvarvet och blev 49:a i mål. Totalt var han 2,33 efter snabbaste man och en dryg minut långsammare än Oskar Brandt. Emil kan bättre och förhoppningsvis ser vi det i nästa tävling.

För unge Malte Stefansson som överraskade med SM-guld i Idre var det ingen rolig dag, vare sig i spåret eller på vallen. Han tappade nästan en minut in till det liggande skyttet och efter hela fyra bom gick han ut på mellanrundan som 97:a. Det blev inte bättre i det stående skyttet där Malte missade ytterligare fyra skott och med totalt åtta bom var tävlingen naturligtvis förstörd. I mål var han 88:a, nästan sex minuter bakom vinnaren Lucas Fratzscher, och över tre minuter långsammare än snabbaste man i spåret. Det är bara för Malte att glömma den här tävlingen fortast möjligt och ladda för lördagens sprint. Jag är säker på att han kommer att vara rejält revanschsugen...

Vi får hoppas att de svenska damerna följer upp Oskar Brandts femteplats med minst lika fina resultat. Damernas sprint startar klockan 14.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info