Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Oskar Ohlsson: "Jag älskar att ha många bollar i luften"

03 DEC 2018 12:32
Oskar Ohlsson är en rastlös kille som gillar att testa nya saker. Han har en jägarexamen, men just skyttet är ändå det han jobbar hårdast med. – Skyttet är helt klart min akilleshäl.
  • Skapad: 03 DEC 2018 12:32

Vem är du?
Jag är en 20-årig kille från Tännäs i Härjedalen, som bor i Östersund. Jag är en väldigt driven och lite halvt rastlös person som älskar att ha många bollar i luften. Jag gillar att hitta på saker, att åka på äventyr och prova nya saker. Men samtidigt är jag också en familjeperson. Jag älskar min familj, släkt och vänner och spenderar gärna mycket tid med dem. Det blir mindre och mindre tid nu, men jag gör alltid tid för dem när jag kan.

Varför började du med skidskytte?
När jag skulle börja på gymnasiet var jag tvungen att lämna Tännäs och flyttade då till Östersund. I början, första hösten på gymnasiet, var jag väldigt rastlös och hade ingenting att göra på fritiden. Jag pratade mycket med min mormor om vad man skulle kunna hitta på och hon sa att jag borde prova på skidskytte eftersom det är så stort i Östersund, det är ju skidskyttemeckat i Sverige. Så jag tog kontakt med klubben Tullus, som jag fortfarande är med i, och frågade om jag fick komma på deras träningar och prova på och på den vägen är det. Nu, fyra år senare är jag med i landslaget. Det har gått fruktansvärt snabbt.

Ditt största minne/ögonblick från sommarens och höstens barmarksträning?
Det måste ha varit sista dagen på vårat barmarksläger i Frankrike, i Villard-De-Lans, när vi besteg en av topparna som var där. Det var sådan fantastisk utsikt och vädret var perfekt och vi hade ett riktigt bra löpträningspass. Det var helt magiskt. 

Bästa platsen att tävla på? Motivera
Åhh, vad ska jag säga? Jag har inte varit på så många ställen. Man vill ju gärna säga något coolt. Men jo faktiskt, jag säger Pokljuka i Slovenien. Jag var där på Junior-EM och jag gillade verkligen banorna. De passade mig, tuff utgång från start och från vallen. Fin åkning in mot skyttevallen och mot målet också. Det var en lagom tuff terräng där man verkligen fick kämpa, det var inte mycket vila utan väldigt mycket go i skidåkningen så det gillade jag.

Vilka är dina styrkor som skidskytt?
Mina styrkor är min skidåkning och teknik. Men min största styrka är väl att jag är väldigt stabil och har en väldigt hög lägstanivå. Jag är inte en sån som svänger så mycket i form utan jag håller en stabil åkform genom hela säsongerna. Skyttet är helt klart min akilleshäl och det är det jag jobbar hårdast på. Jag har en jägarexamen, men har aldrig hållit på med skytte tidigare. Det är en hel del skillnad. Jag är väldigt bra på att skjuta hagel men det är svårt att försöka få ihop det i skidskyttet.

Vilken svensk längdåkare hade du gärna sett som skidskytt och varför?
Jag skulle vilja säga någon längdåkare som någon gång hävdat att en skidskyttes liv med träning osv är mycket enklare än en längdåkares. Om det finns någon där ute som har sagt det så skulle jag vilja att den skulle prova på skidskytte för de vet inte om hur mycket träning och hårt arbete som en skidskytt lägger ner.

Vad är det bästa med landslagstruppen?
Jag måste säga det unika träningssättet som vi har, att alla tränar tillsammans som ett helt gäng. Alla bor i Östersund och tränar alltid ihop. Jag tror att det är väldigt bra. Istället för att vi bara sparrar varandra ett par gånger om året så gör vi det varje dag när vi tränar. Det tror jag är en jättestor styrka och det bästa med att vara med i det här landslaget. Man får den här familjegemenskapen och samtidigt rivaliteten inom den familjen. Det är som en riktig familj, man bråkar lite ibland också, haha.

Vad längtar du mest efter med säsongen och varför?
Jag längtar framförallt till det drar igång. Det är mitt första år i A-landslaget så det ska verkligen bli jättekul att se vart all den här träningen som vi gjort under året kan ge när det verkligen gäller. En specifik grej som jag är väldigt taggad på är att, eller hoppas i alla fall, få åka till Junior-VM i Osrblie i Slovakien och verkligen se hur jag kan mäta mig med den här träningsbakgrunden som jag har fått det här året.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info