Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christian Manzoni Nordic Focus Peppe Femling blev nia i herrarnas distans i Kanadensiska Canmore.

Peppe nia i distansloppet i Världscupen, efter fyra nollor!

08 FEB 2019 00:52
Trots 15 graders kyla lyckades Peppe Femling skjuta fullt i distansloppet i Canmore och slå nytt personligt rekord på nionde plats. Ingela Andersson och Elisabeth Högberg hade det däremot tungt och hamnade långt ner i resultatlistan.
  • Uppdaterad: 08 FEB 2019 00:52

Herrarnas distans

Förutom startsträckan i segerstafetten i Hochfilzen har inte Peppe Femling fått till det den här säsongen och hade 70:e plats som bästa individuella resultat - men i dagens förkortade distanslopp blev det ändring på det. Han var inte mer än en halv minut från täten in till första liggande, och efter fullt skytte lämnade han vallen som 15:e man. Peppe avancerade sex placeringar på det andra varvet med stark åkning, och tack var fem fullträffar även i första stående gick han ut på den tredje rundan som fyra, Han tappade visserligen en placering på vägen till andra liggande, men med en tredje nolla var Peppe fortsatt fyra, och man började ana en sensation. Inför sista stående var han en placering sämre, men när han sköt fullt för fjärde gången gick Peppe ut på slutvarvet som trea. Tyvärr tröt orken lite mot slutet, för på vägen till mål fick han släppa sex åkare förbi sig och blev nia, inte mer än 21 sekunder från pallen. Åkmässigt var det betydligt bättre fart än tidigare. Han var 2,47 efter vinnaren Johannes Thingnes Bö, som även var snabbast i spåret. Det här var ett härligt formbesked av Peppe som äntligen slog sitt personliga rekord som 21:a i Holmenkollen för nästan fyra år sedan!

Gabriel Stegmayr ersatte Tobias Arwidson och inledde lovande med fullt i första stående, men förlorade nästan 50 sekunder mot täten i spåret. Han gick ut på det andra varvet som 35:a, men tappade 19 placeringar på vägen till första stående. Där blev det en bom vilket gjorde att Gabriel lämnade vallen som 47;:e man, men tack vare en ny nolla i andra liggande avancerade han sex placeringar. I det sista skyttet blev det tyvärr ytterligare två missade skott, och i mål var Gabriel 59:a. Han hade sjunde snabbaste skjuttid, men var hela 4,47 efter bäste åkare och två minuter långsammare än Peppe.

På det första varvet var Simon Hallström fem sekunder snabbare än Gabriel, men åkte på en bom redan i det inledande skyttet och gick ut på den andra rundan som 76:a. I första stående blev det ytterligare ett missat skott, men Simon avancerade ändå sex placeringar, och in till andra liggande var han på 65:a plats. Tyvärr blev det två bom till, och då hjälpte det inte att han avslutade med fullt i sista stående. Han gick ut på slutvarvet som 69:a och var tre placeringar bättre i mål, nästan sju och en halv minut efter Johannes Thingnes Bö. I spåret var Simon 3,44 efter norrmannen, men en dryg minut snabbare än Gabriel.

Damernas distans

Ingela Andersson inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen på 20:e plats, men tappade 15 placeringar på det andra varvet och åkte på en bom i stående. Det gjorde att hon gick ut på den tredje rundan som 42:a, men lyckades sedan nolla även i andra liggande och avancerade till 25:e plats, och in till det sista stående skyttet fanns chansen till en riktigt bra placering. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott, och efter ett tungt slutvarv där hon tappade hela 1,17 blev Ingela 51:a i mål, drygt fem minuter efter norskan Tirill Eckhoff, som tog hem segern.Totalt var hon nästan fyra minuter efter hennes landsmaninna Marte Olsbu Röiseland i spåret - knappast en insats som Ingela själv är nöjd med.

Inför det första liggande skyttet var Elisabeth Högberg fyra sekunder snabbare än Ingela, men efter en bom var hon inte bättre än 71:a. Där låg hon kvar efter ytterligare två missade skott i första stående, och avancerade sedan två placeringar trots en bom även i andra liggande. Bettan avslutade i alla fall med fullt i sista stående och gick ut på slutvarvet som 52:a och var kvar på samma placering i mål, två sekunder bakom Ingela. Däremot var hon en dryg halvminut snabbare än landslagskompisen i spåret, men hela 3,22 efter bästa åkare. Bettan behöver visa betydligt bättre resultat för att ta den sista VM-biljetten.

Tyvärr var Torstein Stenersen, Felicia Lindqvist och Johanna Skottheim sjuka och kom aldrig till start. Vi får hoppas att de tillfrisknar fort så att Sverige lyckas få ihop fulla lag till fredagens stafetter.

Text och analys: L-G Alsenius

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info