Hoppa till sidans innehåll

Sara Andersson "Det kan gå som det går"

26 AUG 2018 22:25
En positiv överraskning under fredagen, men ett SM med för mycket bom. Så sammanfattar Sara Andersson sin helg i Östersund. Här berättar hon om skyttet, om att gå upp en klass och det tuffa valet inför nästa år.
  • Uppdaterad: 26 AUG 2018 22:28

SM-helgen smygstartades med en längdtävling under fredagen. Där överraskade 15-årige Sara Andersson, Mora Biathlonklubb, med en fin tolfteplats före bland andra Ingela Andersson och Elvira Öberg.

– Det var kul. Det kändes bra, men det kändes ändå inte som något superlopp, säger hon.

Sara Andersson är född 2003 och har åkt skidor sedan barnsben.

– Jag har åkt skidor sedan jag kunde stå och skidskytte började jag med några år innan jag fick så att säga, innan tävlingsklass så jag har ändå hållit på väldigt länge.

Att det blev just skidor och skidskytte föll sig ganska naturligt för Mora-tjejen.

– Pappa har åkt skidor och kört skidskytte och sedan började min bror med skidskytte och då hängde jag bara på liksom.

 

Förra året vann Andersson två USM-guld. I år är hon första års junior, vilket innebär en del förändringar.

– Det är första gången med ståskjutning och det är första gången jag åker med bössan på ryggen så det är lite skillnad att gå upp en klass. 

– Men att skjuta stå är väl den stora skillnaden. Nu på senaste och under sommaren har det blivit mycket träning på just det. Att åka med bössan på ryggen tycker jag inte är något problem, det går bra men det är skyttet jag måste jobba vidare på. Men det är ändå lättare att jobba vidare på skyttet än på åkningen, fortsätter hon.

 

Årets SM i Östersund slutade dock inte riktigt som talangen hade hoppats på. På sprinten sköt hon sex bom och slutade precis utanför pallen. Under distansen inledde Andersson första skyttet med en bom och i andra drog hon på sig hela fyra tilläggsminuter.

– Efter andra skyttet där jag sköt fyra bom kände jag att nu kanske det inte går så bra idag. Men jag tryckte ändå på allt jag kunde för det kan gå bra ändå. Det kan ju förändras supersnabbt.

Och visst gick det bra. Trots ytterligare fyra tilläggsminuter kunde Sara Andersson ösa på bra i spåret. När tävlingen var klar stod det klart att hon slutade på en fin andraplats, trots nio tilläggsminuter, bakom den ett år äldre Märta Andersson, Dala-Järna Idrottsklubb.

– Jag är inte jättenöjd med skyttet direkt, det har inte gått så bra som jag velat. Men åkningen är jag iaf nöjd med.

 

Andersson fokuserar inte bara på skidskytte utan kör också längdskidåkning. Nästa år börjar hon på gymnasiet, men valet mellan skid- eller skidskyttegymnasiet är inte gjort.

 – Jag har inte bestämt mig om jag ska gå skidor eller skidskytte. Det är det som jag håller på att tänka på nu och som jag ska välja i höst. Antingen blir det skidor i Mora eller skidskytte i Torsby.

– Jag är väldigt velig fram och tillbaka. Jag kommer nog inte kunna välja förrän sista dagen om man säger så. Men det är nåt jag måste tänka på i höst. Jag tycker ju att båda är väldigt roligt och det går bra i båda också så vi får se.

 

Vad är det roligaste med just skidskytte?

– Det är spänningen och att det kan gå som det går. Det går inte att säga på förhand vem som kommer att vinna, det är så många olika moment.

 

Text: Cornelia Wikström

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

 
SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

big

ifs

sj

stanley

swedemount

 


Samarbetspartners

access

bliz

flygbra

concept

hestra

idre

maurten

morespace

polar

sports

Wist last och buss

   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti  
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info