Hoppa till sidans innehåll

Säsongens första seger i IBU-cupen för Elisabeth Högberg!

01 DEC 2019 21:39
Det blev fina svenska framgångar i söndagens jaktstart i Sjusjöen. Elisabeth Högberg förvandlade gårdagens femteplats till en säker seger och dessutom klättrade Anna Magnusson till 11:e plats - och med Anna Hedström på placeringen bakom.
  • Uppdaterad: 01 DEC 2019 21:39

Damer jaktstart

Redan på vägen till det första liggande skyttet plockade Elisabeth Högberg in 16 sekunder på sprintvinnnaren Irina Starykh, men åkte på en bom och lämnade vallen som fortsatt femma, nu en halv minut efter Olena Pidrushna som övertog ledningen. Men tack vare bästa tid på det andra varvet avancerade Bettan en placering och gick sedan ut på den tredje rundan som trea, bara 12 sekunder från täten, och inför första stående var hon ikapp åkarna framför. När Bettan lyckades skjuta fullt var hon i ledningen med 22 sekunder och utökade avståndet med ytterligare 17 sekunder inför det avslutande skyttet, ännu en gång med bästa varvtid. Trots två bom var hennes seger aldrig i fara och i mål var avståndet till tvåan 15 sekunder. Bettan verkar vara i kanonform för i spåret hade hon så bra som andra tid totalt, 16 sekunder långsammare än norskan Hilde Fenne, och hade också näst bästa tid i själva jaktstarten. Efter veckans tre fina insatser ligger hon dessutom två totalt i IBU-cupen!

Så här sa en nöjd Bettan efter segern:

- Jag har verkligen sett fram emot det här racet. Det kändes bra på skyttet idag och bättre i spåret, så jag det var jätteskönt att kunna vinna.

Idag tog Anna Magnusson rejäl revansch för de lite svagare insatserna tidigare under veckan. Hon inledde loppet på 31:a plats och avancerade hela 11 placeringar, tack vare fem fullträffar i första liggande. Hon låg kvar på 20:e plats under det andra varvet, men klättrade därefter ytterligare tre placeringar efter ännu en nolla i det andra skyttet. När Anna lyckades skjuta fullt för tredje gången i första stående var hon plötsligt 11:a, med bara en halvminut upp till en plats bland de sex främsta. Hon fortsatte fint i spåret och hade så bra som femte tid på det fjärde varvet och var nia in till det avslutande skyttet, men hennes enda bom gjorde att hon föll till 12:e plats. I mål var Anna en placering bättre efter att ha varit femma även på slutvarvet - en klättring med hela 20 placeringar från start! Totalt var hon 40 sekunder efter snabbaste åkare med sjätte tid i spåret - och hade dessutom tredje tid i själva jaktstarten!

Anna Hedström avancerade tre placeringar med femte tid på det inledande varvet och var 13:e in till vallen, men åkte på två bom och föll till 24:e plats. Däremot lyckades hon skjuta fullt i andra liggande och trots en relativt långsam serie plockade Anna två placeringar. På det tredje varvet fick hon upp farten med fjärde åktid och låg på 19:e plats inför första stående. Där imponerade Anna med ytterligare en nolla och klättrade till 13:e plats och höll placeringen fram till det avslutande skyttet, ännu en gång med fjärde tid i spåret. Trots en bom lämnade hon vallen som 11:a, strax före Anna Magnusson, men fick släppa piteåkaren förbi sig på vägen till mål som 12:a. För en orutinerad skytt som Anna är tre bom på fyra skjutningar riktigt bra och i spåret var hon så bra som fyra, 36 sekunder efter Hilde Fenne och bara 16 sekunder långsammare än Bettan. Dessutom ett nytt fint personbästa - topp 10 nästa!

Det var inte mer än drygt 30 sekunder fram till Anna Hedström för Chardine Sloof som startade som 23:a, men som föll 11 placeringar efter två missade skott i första liggande. Hon var däermot en placering bättre inför det andra skyttet och avancerade sedan till 25:e plats, tack vare fem fullträffar. I första stående åkte Chardine tyvärr på ytterligare två bom och gick ut på det fjärde varvet som 33:a, men avslutade starkt på skjutvallen med fullt i sista stående. Det gjorde att hon lämnade vallen på 30:e plats och lyckades sedan plocka en placering på vägen till mål som 29:a, 3,23 efter Bettan. I spåret hade hon 31:a tid, 1,35 efter snabbaste åkare - en hyfsad insats men fortfarande med en bit kvar till sin bästa åkform.

Johanna Skottheim inledde starkt i spåret med näst bästa tid på det första varvet och avancerade 10 placeringar till 31:a plats, men föll fyra placeringar efter en bom. I andra liggande missade Johanna ytterligare ett skott, men tog ändå en placering och inför första stående hade hon klättrat till 29:e plats, tack vare näst bästa varvtid ännu en gång. Tyvärr blev det två bom och när straffrundorna var avklarade låg Johanna på 34:e plats. Därefter avancerade hon två placeringar och lyckades sedan skjuta fullt i det avslutande skyttet och lämnade vallen som 29:a, en knapp sekund före Chardine. På vägen till mål fick hon dock släppa Boreåkaren förbi sig och gick i mål en tiondel bakom henne på 30:e plats. Glädjande nog har Johanna börjat hitta formen, för hon hade fortsatt fin fart i spåret med 10:e tid totalt, 48 sekunder efter Hilde Fenne.

Amanda Lundström blev passerad av Johanna på det inledande varvet, men avancerade ändå en placering till 32:a plats inför första liggande. Där blev det en bom, vilket gjorde att hon lämnade vallen som 36:a. Däremot lyckades hon nolla i det andra skyttet och gick ut på den tredje rundan som 32:a. Amanda fortsatte att imponera även i första stående och efter fem nya fullträffar avancerade hon till 28:e plats och låg på samma placering även inför det avslutande skyttet. Där blev det en bom till och när Amanda lämnande vallen för sista gången var hon 31:a, en placering som hon också fick i mål, strax efter Chardine och Johanna. Amandas skytte imponerar, men i spåret hade hon det lite tufft och var nästan två minuter efter snabbaste åkare - men 31:a plats är ändå godkänt och fullbordade en stark laginsats av de svenska damerna.

Herrar jaktstart

Oskar Brandt var 24:a från start, men plockade tre placeringar på det första varvet med nionde åktid. Tyvärr inledde han med tre missade skott i första liggande och föll till 39:e plats. Oskar var två placeringar bättre inför det andra skyttet och gick ut på det tredje varvet som 36:a, efter ytterligare en bom. Där låg han kvar inför första stående, men avancerade sedan två placeringar, trots att han fick åka ännu en straffrunda. Oskar satte punkt med med hela tre bom i sista stående och efter totalt åtta missade skott fick han nöja sig med 35:e plats i mål, 3,47 bakom segraren Philipp Nawrath från Tyskland, men ändå bäst av svenskarna. Det gäller också i spåret där han hade så bra som sjunde tid totalt, bara 21 sekunder långsammare än norrmannen Sindre Pettersen.

Näst bäst av svenskarna idag blev Malte Stefansson. Han höll sig kvar på 47:e plats under det inledande varvet, och låg på samma placering även efter ett missat skott i första liggande. Därefter åkte han på ytterligare två bom i det andra skyttet och föll till 51:a plats. Samma skjutresultat fick han i första stående, men trots det avancerade han en placering. Malte avslutade sedan med ett missat skott i sista stående och gick ut på slutvarvet som 46:a och var två placeringar bättre i mål, knappt fem minuter från segern efter totalt sex bom. Det var ändå det bästa skjutresultatet av svenskarna idag, men i spåret hade han det fortsatt tungt. Totalt var Malte 1,27 efter snabbaste åkare och långsammast av svenskarna.

Oskar Ohlsson inledde snabbt med sjunde tid på det första varvet och avancerade hela 13 placeringar till 42:a plats på vägen till det inledande skyttet, Där lyckades han nolla och lämnade vallen som 38:a och plockade ytterligare två placeringar på vägen till andra liggande. Tyvärr blev det två bom, vilket gjorde att Oskar föll till 43:e plats, och i första stående fick han stora problem och tvingades åka hela fyra straffrundor. Han gick ut på det fjärde varvet som 52:a och efter ytterligare två missade skott i det avslutande skyttet blev Oskar 47:a i mål, 5,15 bakom Philipp Nawrath med totalt åtta bom. I spåret fick han se sig slagen av Oskar Brandt med sju sekunder, men hade ändå nionde tid totalt, en knapp halvminut långsammare än Sindre Pettersen.

På det inledande varvet låg Simon Hallström kvar på 46:e plats, men föll sedan sex placeringar efter en bom i det första liggande skyttet. Däremot plockade han sex placeringar på det andra varvet och lämnade vallen på 47:e plats, efter ännu ett missat skott. Simon var fyra placeringar bättre inför det första stående skyttet, men åkte tyvärr på två bom och gick ut på det fjärde varvet som 49:a. På nytt avancerade han i spåret och var 44:a inför det sista stående skyttet. Men där blev det en mardröm för Simon som missade alla fem skotten och föll hela 10 placeringar. I mål var han 53:a, drygt sex och en halv minut från segern efter hela nio bom. Åkmässigt var Simon 1,10 efter snabbaste man, inte på samma nivå som i sprinttävlingarna.

IBU-cupen fortsätter närmast i italienska Ridnaun, med start den 12 december.

Text och analys: L-G Alsenius.

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info