Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Sebastian bäste svensk i tung världscupdistans

04 DEC 2019 20:18
Martin Fourcade var tillbaka på tronen och fick sällskap av ytterligare två fransmän på pallen i onsdagens distanslopp i Östersund. Sebastian Samuelsson var bäst av svenskarna på 23:e plats efter två bom, men hade det tufft i de lösa spåren.
  • Uppdaterad: 04 DEC 2019 20:18

Det var ganska uppåkt redan när Sebastian Samuelsson startade. Fram till det första skyttet tappade han hela 36 sekunder och efter två missade skott låg han först på 95:e plats. Däremot lyckades han nolla i första stående och avancerade drygt 40 placeringar. När Sebastian sköt fullt även i det tredje skyttet lämnade han vallen som 39:a och var ytterligare 17 placeringar bättre när han gick ut på slutvarvet, efter fem nya fullträffar i sista stående. Där fick Sebastian släppa italienaren Lukas Hofer förbi sig och blev 23:a i mål, nästan fyra och en halv minut efter segrande Martin Fourcade. Två bom och 15:e bästa skjuttid är ett godkänt resultat, men däremot var det betydligt tyngre i spåret än vanligt. Totalt var han hela 3,42 efter fransmannen i spåret med 55:e åktid.

- Det var en riktigt konstig tävling, tycker jag. Jag har aldrig varit med om värre förhållanden, man bara sjunker ner därute, sa en besviken Sebastian efter loppet.

- Det inte så här vi brukar åka skidor.

Martin Ponsiluoma

Martin Ponsiluoma var åtta sekunder snabbare än Sebastian på det första varvet och inledde med ett missat skott i liggande. Det gjorde att han lämnade vallen på 55:e plats, men avancerade 18 placeringar med 13:e tid på det andra varvet. Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i första stående låg Martin på 17:e plats, men åkte sedan på ytterligare en bom i andra liggande och föll 10 placeringar. Däremot plockade han fem placeringar med 11:e åktid på det fjärde varvet och hade klara möjligheter att nå en plats bland de 15 främsta med ännu en nolla i sista stående. Tyvärr blev det i stället två bom vilket gjorde att Martin fick nöja sig med 30:e plats i mål, en dryg minut efter Sebastian trots två bom mer. Martin var faktiskt klart bäst av svenskarna i spåret med 21:a åktid, 2,33 efter snabbaste åkare.

Peppe Femling

Tack vare att Peppe Femling startade allra först fick han åka i betydligt bättre förhållanden till en början. Han var också snabbast av svenskarna på det inledande varvet som 16:e man, bara 20 sekunder från täten. Tyvärr åkte han på två bom direkt och gick ut på det andra varvet som 87:a. Peppe var 14 placeringar bättre in till det andra skyttet och avancerade sedan till 43:e plats, trots ännu ett missat skott. Där låg han kvar även efter tredje bom i andra liggande och var 40:e man inför det avslutande ståskyttet. Men efter ytterligare två straffminuter blev Peppe 55:a i mål, knappt sju minuter från segern. Trots den lovande starten i spåret blev det tyngre efterhand, men Peppe var ändå en halvminut snabbare än Sebastian, totalt 3,12 långsammare än Martin Fourcade.

Efteråt skakade Peppe bara på huvudet när föret kom på tal, men var själv mest missnöjd med jobbet på vallen:

- Skyttet är en ju stor besvikelse. Jag ser att många bommar och förstår inte varför egentligen. Då borde man ju ta chansen, men nej, inte idag.

Torstein Stenersen

Torstein Stenersen hade det svåraste utgångsläget som allra siste startande och han tappade också närmare en minut redan på det första varvet. Han inledde ändå hyfsat på skjutvallen med endast en bom och gick ut på den andra rundan som 72:a. Efter ytterligare ett missat skott i första stående var Torstein 86:a och avancerade sedan 10 placeringar, tack vare fem fullträffar i det tredje skyttet. Trots en tredje bom i sista stående gick han ut på slutvarvet på 67:e plats och blev 69.a i mål, drygt åtta minuter efter Martin Fourcade. I spåret var Torstein hela 6,10 efter fransmannen, men det var som sagt inte lätt för honom i de lösa och sönderkörda spåren.

Jesper Nelin

Det blev ingen roligt avslutning för Jesper Nelin, men annars började det riktigt bra för piteåkaren. Han var bara 25 sekunder från täten på det första varvet och lämnade vallen som 10:a efter fem fullträffar i första liggande. Men sedan åkte han på två bom i det andra skyttet och föll till 47:e plats och tappade ytterligare fyra placeringar efter ännu ett missat skott i andra liggande. Tyvärr tappade Jesper fokus rejält i det avslutande skyttet där han drog på sig hela fyra straffminuter och blev 75:a i mål, nästan nio minuter från segern. Precis som för flera av svenskarna var det oväntat tungt för Jesper i det lösa föret. Totalt var han tre minuter långsammare än Martin Fourcade, men ändå 42 sekunder snabbare än Sebastian.

I morgon är det dags för damernas distans och då hoppas vi på lite bättre förhålllanden för Linn. Hanna, Emma, Mona, Elvira och Ingela. Tävlingen startar kl. 16.20

Text och analys: L-G Alsenius
Bilder: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info