Hoppa till sidans innehåll

Sebastian bäste svensk på 14:e plats i världscupsprinten

07 DEC 2018 17:17
Herrarnas sprint blev inte samma framgång för svenskarna som i distansen, men Sebastian Samuelsson stod för stark åkning ännu en gång. Norrmannen Johannes Thingnes Bö vann säkert, trots en bom.
  • Skapad: 07 DEC 2018 17:17

Redan på det första varvet stod det klart att Sebastian Samuelsson inte hade påverkats negativt av att tävla igen, så snart efter gårdagens distanslopp. Han var så bra som fyra in till det liggande skyttet, bara 10 sekunder efter Bö. Men tyvärr missade Sebastian ett skott och lämnade vallen som 27:a. Med femte tid på mellanvarvet avancerade han hela 17 placeringar, men åkte på en bom även i stående. Sebastian var 20:e man ut på slutrundan men plockade sex placeringar och spurtade i mål på 14:e plats, en klart godkänd insats. Totalt hade han femte åktid, 28 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö, men före snabbåkare som Lukas Hofer och Benedikt Doll. Om Sebastian håller ihop skyttet i söndagens jaktstart finns alla möjligheter att avancera ordentligt i resultatlistan - det är bara en straffrunda upp till fjärde plats...

Säkerligen stärkt av sitt fina personrekord i distansloppet inledde Martin Ponsiluoma riktigt optimistiskt på det första varvet och var inte mer än fyra sekunder efter Sebastian in till det liggande skyttet, som femte man. Trots en bom låg han ändå på 32:a plats ut på det andra varvet och plockade en placering på vägen fram till stående, trots att han hade det lite tyngre i spåret. Med en nolla hade han kunnat utmana sitt personliga rekord, men tyvärr blev det ett varv till i straffrundan för Martin som var 35:a ut på slutvarvet och en placering bättre i mål. Hans åkning var betydligt bättre än sist och totalt var han inte mer än 1,10 efter Johannes Thingnes Bö med 35:e tid i spåret - och han var faktiskt snabbare än självaste Martin Fourcade!

I förhandsintervjuerna hade Jesper Nelin sagt att han skulle trycka på lite mer i början av loppet än sist, och han var ockå bra med som 12:e man in till det inledande liggskyttet. Men där blev det två bom direkt och Jesper var inte bättre än 74:a ut på det andra varvet. Med fortsatt fin fart i spåret avancerade han sedan 16 placeringar fram till det stående skyttet, men när han missade ännu ett skott försvann chansen till en framskjuten placering. Jesper var 54:a ut från vallen och hade inte tillräcklig fart på slutrundan för att ta sig upp på poängplats, utan gick i mål strax utanför som 41:a. Idag hade Jesper 16:e tid i spåret, 51 sekunder efter snabbaste åkare och 23 sekunder långsammare än Sebastian - aningen mer än senast, men fortfarande klart godkänt.

Det lossnade tyvärr inte för Peppe Femling idag heller, trots att det egentligen inte var något större fel på skyttet. Men han var mer än en halvminut efter täten redan in till liggande och när det dessutom blev en bom lämnade han vallen som 67:a. Fortfarande fanns chansen att nå en plats bland det 60 främsta, men då hade det krävts fullt skytte i stående. Nu tvingades Peppe åka ytterligare ett varv i straffrundan och gick ut på slutvarvet som 66:a, och var fem placeringar sämre i mål, 16 sekunder från en plats i söndagens jaktstart. Det var fortfarande tungt i spåret för Peppe som var knappt två minuter efter snabbaste åkare och drygt 40 sekunder långsamamare än Martin - ändå något bättre än i distansloppet.

I morgon är det dags för damernas sprint med fem hungriga svenskor på startlinjen. Då hoppas vi på säsongens första pallplats och en lika fin laginsats som härom dagen!

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info