Hoppa till sidans innehåll

Sebastian suverän trea i sprinten i Oberhof!

11 JAN 2019 17:12
Tack vare fullt skytte och stark åkning tog Sebastian Samuelsson sin första pallplats i Världscupen med en fin tredjeplats i fredagens sprint, 37 sekunder efter ryssen Alexander Loginov, och med Johannes Thingnes Bö som tvåa.
  • Uppdaterad: 11 JAN 2019 17:12

Man kan tänka sig att Hanna Öbergs pallplats i går inspirerade Sebastian Samuelsson, för han såg verkligen fokuserad ut. Han var visserligen 20 sekunder från täten in till det liggande skyttet, men efter fem fullträffar lämnade han vallen som åtta och med tredje bästa tid på det andra varvet avancerade han tre placeringar in till stående. Där tog Sebastian god tid på sig, men när det blev ännu en nolla var han på tredje plats och höll den fina placeringen ända in i mål, trots att tysken Benedikt Doll närmade sig ordentligt på slutet. Det var inte bara på skjutvallen som Sebastian imponerade, utan han var även stark i spåret med sjunde åktid, 28 sekunder efter Johannes Thingnes Bö. Det blir en spännande jaktstart där den unge svensken har skaffat sig ett fantastiskt utgångsläge!

Jesper Nelin var tre sekunder långsammare än Sebastian på det första varvet, men åkte på en bom i liggande och gick ut på mellanrundan som 38:a, Där låg han även inför det stående skyttet, men efter ytterligare två varv i straffrundan gick Jesper ut på slutvarvet som 60:e man, och frågan var om han skulle fixa en plats i jaktstarten. Som tur var hade han tillräckliga krafter kvar för att avancera nio placeringar och blev 51:a i mål. Jesper hade inte riktigt samma fina fart i spåret som innan helgerna utan var 1,10 efter snabbaste man, och drygt 40 sekunder långsammare än Sebastian. Han får i första hand sikta in sig på att ta sig upp på poängplats - dit är det inte mer än 15 sekunder.

När Martin Ponsiluoma åkte på en förkylning blev Simon Hallström blixtinkallad som ersättare, och gjorde sin första världscuptävling för säsongen. Trots att han öppnade optmistiskt i spåret blev det en mardrömsstart med hela fyra bom i det liggande skyttet, och med det var dagen i stort sett förstörd. Simon lämnade vallen först på 102:a plats, och efter ytterligare ett missat skott i stående gick han ut på slutvarvet som 96:a. Trots skyttet gjorde han en klart godkänd insats åkmässigt och plockade 12 placeringar på det sista varvet och blev 84:a i mål. Totalt var Simon drygt en och en halv minut efter Johannes Thingnes Bö i spåret, och 22 sekunder långsammare än Jesper.

Man hade hoppats att Peppe Femling fått fart på benen under träningsperioden runt helgerna, men tyvärr var det tungt även idag. Han var 44 sekunder från täten redan på det första varvet, och efter tre missade skott i liggande lämnade han vallen som 93:a. I det stående skyttet blev det sedan ytterligare en bom, och efter totalt fyra varv i straffrundan och ett slutvarv där han tappade över en minut blev Peppe 88:a i mål, 13 sekunder bakom Simon. Totalt var han 47 sekunder långsammare än landslagskompisen i spåret, och 2,19 efter snabbaste man.

Precis som Peppe behöver Torstein Stenersen hitta åkformen, men inte heller för honom lyckades det i dagens sprint. Han var några sekunder snabbare än piteååkaren in till det liggande skyttet, men efter hela fyra missade skott var det ridå direkt. Torsten lämnade vallen som näst siste man, och trots endast en bom i stående gick han ut på slutvarvet som 97:a och var fem placeringar bättre i mål. Fem bom är naturligtvis alldeles för många för Torsten som normalt är en stark skytt. I skidspåret var han nästan två minuter efter Johannes Thingnes Bö, men drygt 20 sekunder snabbare än Peppe.

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i Oberhof med två spännande jaktstarter, där både Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson är ute efter nya pallplaceringar - eller kan någon av dem till och med ta sin första världscupseger?

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Göran Strand / Astrofotografen

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info