Hoppa till sidans innehåll

Simon och Johanna bäst av svenskarna i IBU-cupen

2018-02-03 21:17
IBU-cupen var tillbaka på fredagen med sprint och jaktstart i italienska Martell. Simon Hallström blev 11:a i herrsprinten medan Johanna Skottheim var 15:e i damernas lopp, men båda föll tillbaka i jaktstarten.
  • Uppdaterad: 2018-02-03 21:17

Damernas sprint 

De svenska damerna svarade för en stabil laginsats med alla fyra på poängplats. Förutom Johanna var Felicia Lindqvist nära en jättesensation som femma efter det andra skyttet. Tyvärr kroknade hon rejält på slutvarvet och blev 21:a i mål. 

Efter några fina insatser i EM kändes det som att det var läge för en riktig topplacering för Johanna Skottheim. Hon var också bra med på 13:e plats efter fullt i det liggande skyttet, 19 sekunder från täten. I stående sköt hon sedan på 21 sekunder, men trots näst snabbaste tid blev det en bom, vilket gjorde att en plats i toppen var utom räckhåll. Johanna gick ut på slutvarvet som 12:a, men tappade tre placeringar och hamnade på 15:e plats i mål.  Hon hade inte samma fart i spåret som förra veckan, men var ändå snabbast av svenskorna, drygt två minuter efter ryskan Daria Virolainen. Dessutom sköt Johanna sina två serier på 50 sekunder, vilket var näst snabbast i startfältet. 

Felicia Lindqvist var en bit efter på det första varvet, men tack vare snabbast skjuttid i liggande låg hon på 15:e plats, drygt tre sekunder efter Johanna. På det andra varvet tappade hon 14 placeringar, men sköt fullt igen i stående och lämnade vallen som femma, bara fem sekunder från pallen! Det blev tyvärr ett tufft slutvarv, även om Felicia fortfarande var åtta vid mellantiden. Men sedan rasade sekunderna iväg och efter att ha tappat drygt en och en halv minut blev hon 21:a till sist. Felicia bör ändå vara nöjd med nytt personbästa i IBU-cupen och med sitt fina nollskytte. Totalt var hon 2,54 efter bästa åktid, men tredje snabbast på skjutvallen. 

Det var några tunga tävlingar i EM för Olga Alifiravets, men i början av dagens lopp var hon betydligt mer på hugget. Hon inledde lovande med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen på 14:e plats, strax bakom Johanna. Däremot tappade hon fyra placeringar efter en bom i stående och förlorade sedan mer än en minut på slutvarvet och gick i mål som 23:a. Olga är fortfarande långt ifrån fjolårets fart i spåret. Idag var hon 2,14 efter snabbaste åkare och 13 sekunder långsammare än Johanna - och tappade dessutom 15 sekunder mot hennes på skjutvallen. 

Det har gått troll i skyttet för Ingela Andersson den här säsongen. Idag blev det en bom både i liggande och stående och när åkformen inte var den bästa räckte det bara till 39:e plats. Annars inledde hon optimistisk i spåret, men med en bom i bagaget var hon 37:a ut på det andra varvet. Där avancerade Ingela två placeringar och var på väg mot en möjlig topp 20-placering, men trots en supersnabb serie på 17 sekunder blev det ytterligare ett missat skott och hon lämnade vallen som 34:a. Tyvärr tröt orken på slutvarvet där hon tappade hela 1,25 och dessutom fem placeringar. Ingela var 2,24 efter bästa tid i spåret, men däremot snabbast av alla på skjutvallen med två serier på 45 sekunder! 

Herrarnas sprint 

Efter en svag säsong stod de svenska herrarna för en klar uppryckning med tre man bland de 30 bästa och med Simon Hallström och Tobias Arwidson bland de tio främsta efter andra skyttet, även om båda tappade på slutet. 

Det har varit en besvärlig säsong för Simon Hallström, men idag lossnade det ordentligt och in till det liggande skyttet var han sexa. Där tog det sin tid, men efter fullt hus gick han ut på det andra varvet som tvåa, 21 sekunder efter ryssen Alexander Loginov. På väg in till det andra skyttet tappade Simon två placeringar, men var ändå i slagläge för en pallplats. Tyvärr missade han ett skott och lämnade vallen som sjua, 12 sekunder från tredjeplatsen. Vid sista mellantiden låg han kvar på samma plats men tappade mycket tid mot slutet och fick släppa fyra åkare förbi sig. Simon var ändå snabbast av svenskarna med 15:e åktid, 1,14 efter Loginov – en rejäl förbättring mot tidigare i vinter. 

Tobias Arwidson brukar vara säkerheten själv på vallen och så var det även idag. Tack vare fullt i liggande på 22 sekunder, snabbast av alla, var han så bra som 10:a. Han tappade däremot nio placeringar på det andra varvet, men prickade in alla fem skotten ännu en gång, även om det tog 33 sekunder den här gången. Det blev ett tungt slutvarv där Tobbe förlorade mer än en minut i spåret och föll till 26:e plats i mål. Han har fortfarande svårt att orka hela distanserna och då räcker det tyvärr inte med fullt skytte. Totalt var Tobbe 2,32 efter bästa tid, ungefär som tidigare den här säsongen.  

Det var en oväntat försiktig öppning av Tiio Söderhielm som var 35 sekunder efter täten in till det liggande skyttet och efter en bom låg han på 35:e plats. Men på det andra varvet fick han upp farten ordentligt med åttonde åktid och var 21:a när det var dags för det stående skyttet. Där brukar Tiio få problem och efter ytterligare två missade skott var han 35:a igen. På slutvarvet hade han gott om krafter kvar och avancerade sex placeringar till 29:e plats, sex sekunder efter Tobbe med tre bom mer. Tiio var betydligt piggare idag och hade 16:e tid i spåret, 1,17 efter Loginov och tre sekunder långsammare än Simon. 

För Gabriel Stegmayr blev det en riktigt trist dag, både i spåret och på vallen.  Han var långt efter redan på det första varvet och lämnade vallen som 70:e man, efter två bom i det liggande skyttet. I stående blev det lika illa och med fyra missade skott var det inte mycket att göra. I mål var Gabriel 81:a, mer än sex minuter efter och totalt var han 4,16 bakom bästa åktid, efter att ha förlorat mer än två minuter på det sista varvet. 

Damernas jaktstart 

Tyvärr lyckades inte damerna följa upp den fina laginsatsen från fredagens sprint. Felicia Lindqvist höll ihop det ganska bra och blev 22:a, medan Ingela Anderson avancerade fem placeringar till 34:e plats, men i övrigt blev det alltför många bom. 

Felicia Lindqvist startade som 21:a och var klar med den första liggserien på 18 sekunder, men tyvärr missade hon ett skott och lämnade vallen som 27:a. Däremot avancerade hon fyra placeringar efter fullt i det andra skyttet, men backade lite igen efter en bom till i första stående. Med fullt i det sista skyttet hade topp 20 varit en möjlighet men nu blev det ett tredje besök i straffrundan, vilket gjorde att Felicia gick ut på slutvarvet som 25:a. Där gjorde hon en imponerande forcering med nionde åktid och tog sig förbi flera åkare till 22:a plats i mål. Totalt var Felicia 2,09 efter Daria Virolainen – och hon var dessutom näst snabbast på skjutvallen med fyra serier på 1,44! 

Idag fick Ingela Andersson skyttet att stämma lite bättre. Hon inledde med fem fullträffar i första liggande och avancerade några placeringar och efter ytterligare en nolla på 24 sekunder var hon på 28:e plats, med mindre än en straffrunda upp till topp 20. I stället backade Ingela en placering på grund av en bom i första stående och efter ännu en straffrunda i sista skyttet lämnade hon vallen på 30:e plats. Slutvarvet blev tufft för Ingela som tappade 1,20 och blev 34:a till sist. Hon var också långsammast av svenskorna i spåret, 2,50 bakom bästa åkare, men hade åttonde skjuttid, 10 sekunder efter Felicia. 

Den som inledde bäst av de svenska damerna var Olga Alifiravets. Hon sköt fullt i första liggande och avancerade sex placeringar till 17:e plats, en halvminut från topp 10. Men efter en bom i det andra skyttet föll hon tillbaka och när det blev ytterligare två missade skott i första stående var Olga nere på 34:e plats. Hon avslutade sedan med en fjärde bom i sista stående och spurtade i mål som 35:a, sex sekunder efter Ingela. Olga tappade mer och mer för varje varv och efter att ha förlorat en dryg minut på slutrundan var hon totalt 2,31 efter Daria Virolainen och 21 sekunder långsammare än Felicia.  

Johanna Skottheim hade ett fint utgångsläge från 15:e plats, men åkte på två bom redan i det första skyttet och då försvann möjligheten till topp 10. Hon gick ut på det andra varvet som 25:a, men tappade 11 placeringar efter ytterligare två missade skott i andra liggande. Det blev ännu värre i första stående där Johanna tvingades åka tre straffrundor. När hon gick ut på det fjärde varvet var hon 43:a, men plockade tre placeringar efter en stark runda med 15:e åktid. Johannas trista dag på vallen slutade med två bom i sista stående och 40:e plats i mål. Hela nio bom var oväntat och i spåret var det lite tyngre än igår, även om hon var bäst av svenskorna, två minuter efter snabbaste åkare. 

Herrarnas jaktstart 

Simon Hallström hade det bästa utgångsläget men det var Tiio Söderhielm som blev bäste svensk på 22:a plats, efter ett spurtstrid med Simon. Tobias Arwidson hade en svart dag och hamnade långt ner i resultatlistan. 

Tiio Söderhielm inledde lovande med fullt i första liggande och tog sig upp åtta placeringar till 21:a plats och efter fem nya fullträffar i andra skyttet var han på 14:e plats, fem sekunder från topp 10. Tyvärr fick Tiio problem i stående och tvingades åka två straffrundor, men var ändå 16:e man ut på det fjärde varvet, men efter tre missade skott i sista skyttet lämnade han vallen som 24:a. Det sista varvet blev en intern uppgörelse mot Simon som Tiio till slut vann med minsta möjliga marginal och blev 22:a i mål, ett avancemang med sju placeringar från starten. Tiio höll god fart i spåret och var näst snabbaste svensk, 1,15 efter överlägsne vinnaren Alexander Loginov. 

I mål var Simon Hallström på placeringen bakom Tiio, men han hade en betydligt bättre startposition som 11:e man, en dryg halvminut från pallen. Det blev visserligen en bom i det första skyttet men fortfarande var han på 13:e plats, men därefter åkte han på hela tre straffrundor i andra liggande och rasade i resultatlistan. I det tredje skyttet klarade sig Simon med en bom och gick ut på nästa varv som 23:a och där låg han även kvar efter en bom i sista stående. Han lämnade vallen två sekunder före Tiio, men fick se sig besegrad på upploppet och slutade som 23:e man. Simon var även snabbast av svenskarna idag, 1,10 efter bäste man och med 17:e åktid, fem sekunder före Tiio. 

Det blev en riktig tung dag för Tobias Arwidson. Han öppnade med ett missat skott i första liggande och efter problem i andra med ytterligare en bom och en skjutserie på 1,07 tappade han nio placeringar till 35:e plats. I första stående sköt Tobbe däremot fullt och avancerade två placeringar, men avslutade med en tredje bom och lämnade vallen som 37:a. På slutvarvet verkar det som om han gav upp för han förlorade mer än en minut i spåret och gick i mål som 41:a. Tobbe var 3,34 efter bäste åkare, sämst av alla som fullföljde loppet och han delade också sistaplatsen tillsammans med Simon vad gäller skjuttid, vilket är minst sagt anmärkningsvärt. 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

adidas

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info