Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Sjundeplats för Torstein i jaktstarten

02 DEC 2018 12:04
Torstein Stenersen lyckades klättra en placering när han blev sjua i söndagens avslutande jaktstart i IBU-cupen på Idre Fjäll, trots fyra bom. Tysken Philipp Nawrath missade bara ett skott och avancerade från elfte plats ända fram till seger.
  • Skapad: 02 DEC 2018 12:04

På det första varvet försvarade Torstein Stenersen åttondeplatsen med god fart i spåret, men tappade två placeringar efter en bom i det inledande skyttet. Han höll avståndet på vägen fram till det andra liggande, men fick åka ytterligare två varv i straffrundan och lämnade vallen som 12:e man. När flera av konkurrenterna börja bomma i det första stående skyttet lyckades Torstein skjuta fullt och gick ut på det fjärde varvet som åtta, och hade inte mer än drygt 20 sekunder fram till pallen när det var dags för det avslutande skyttet. Med ytterligare en nolla hade det gått vägen men tyvärr blev det en fjärde bom och sjunde plats i mål, en dryg halvminut från segern men 14 sekunder bättre än i starten. Torstein gjorde en stabil insats och höll ett jämnt och högt tempo med 13:e åktid, 1,10 efter norrmannen Sivert Guttorm Bakken.

– Åkningen är bra, men liggskyttet är inte bra alltså. Jag har inte bommat ett enda i det liggande sen jag vet inte och så kommer det totalt tre idag, det är inte bra. Det måste vara dåligt fokus eller någonting, sammanfattar Stenersen. 

– Det är inget att skylla på på vallen heller, det är bra förhållanden. Det är bättre idag än vad det har varit tidigare dagar tycker jag. Så det finns absolut ingenting att skylla på. Men det är klart att det är lite stressande, jaktstart är ju jaktstart och det blir en jakt framåt hela tiden och då blir det väl lite för lite fokus på skyttet helt enkelt. Men jag tycker att jag gör det bra i stående, 0+1 i där är bra och det känns bra. Sen sista bommen i stå är surt, annars hade jag ju varit däruppe, fortsätter han. 

Oskar Brandt inledde loppet strax utanför poängplats som 43:a, men åkte på två bom direkt och tappade lite mark. På det andra varvet plockade han däremot några placeringar och lämnade vallen som 45:a efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. Oskar fortsatte sedan  starkt med 17:e åktid på nästa runda, men precis som många andra fick han problem i stående, Trots två bom i det tredje skyttet avancerade han ändå till 41:a plats och när det var dags för sista stående fanns goda chanser till nya poäng. Men efter tre varv till i straffrundan och totalt åtta missade skott gick Oskar i mål som 44:a, drygt fyra minuter från täten.

Åkmässigt var han riktigt bra med som 26:a, 1,35 efter snabbaste man men bara 25 sekunder långsammare än Torstein.

– Det var bra åkning idag. Jag hade chansen på en bra placering idag igen, men så skjuter man dåligt. Så jäkla synd, säger Brandt. 

– Jag försökte åka fort uppåt om jag såg att någon var framför för att få ryggarna runt på alla lättåkna partier. Då var det hur lugnt som helst. Sen är det synd på sista, man hade ju chansen men det var dåligt skytte. Nya tag nästa gång, säger han. 

Det fanns hopp om en bra jaktstart för Sebastian Olsson efter hans imponerande skytte i lördagens sprint. Han började också hyfsat med en bom i första liggande och lämnade vallen som 39:a, en placering sämre än i starten. Men när det blev ytterligare två bom i det andra skyttet föll Sebastian till 48:e plats och med tre bom även i de stående skjutningarna fick han nöja sig med 47:e plats i mål, 12 sekunder bakom Oskar. I spåret var det betydligt tyngre än i gårdagens sprint för Sebastian som var 2,26 efter snabbaste åkare och klart långsammast av svenskarna.

Det blev en trist jaktstart för Simon Hallström som startade som 29:a. Han tappade sju placeringar direkt efter två bom i det inledande skyttet och efter två missade skott även  i andra liggande var han utanför poänglats som 44:a. Precis som tidigare i veckan var det extremt svårskjutet i stående och för Simon blev det ytterligare fem varv i straffrundan och totalt nio bom, I mål var han 49:a, långt sämre än vi och han själv hade hoppats på. Däremot var farten i spåret bra till en början, och man kan förstå att den verkliga motivationen försvann i takt med alla besök i straffrundan. Totalt hade Simon 25:e åktid, drygt en och en halv minut efter snabbaste man och 23 sekunder långsammare än Torstein.

– Idag har jag trasig rygg, jag ramlade och skjuter dåligt så det var ett skitlopp. Jag försökte åka om på insidan i en kurva, men då ramlade jag och fick staven i magen. Nej, det här var bara dåligt…

Peppe Femling kom aldrig till start utan lämnade Idre redan igår för att ansluta till landslagstruppen i Pokljuka där Världscupen inleds idag med dubbla stafetter. 

Text och analys: L-G Alsenius och Cornelia Wikström

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info