Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Skyttet ställde till det för svenskarna i världscupssprinten

01 DEC 2019 15:09
Det blev norsk dubbelseger i söndagens sprint i Östersund genom Johannes Thingnes Bö och Tarjei Bö. Bäst av de svenska herrarna var Sebastian Samuelsson som inledde lovande, men hamnade på 27:e plats i mål efter tre bom i stående.
  • Uppdaterad: 01 DEC 2019 15:09

Stärkt av segern i singel mixstafetten var Sebastian Samuelsson bra med som 12:a in till det liggande skyttet och efter fem fullträffar lämnade han vallen på femte plats, bara nio sekunder bakom ledande fransmannen Martin Fourcade. Däremot tappade Sebastian fem placeringar på mellanvarvet och åkte sedan på hela tre bom i stående. Det gjorde att han gick ut på slutrundan som 30:e man och var tre placeringar bättre i mål, 1,30 efter Johannes Thingnes Bö som han spurtade mot på upploppet. I spåret var Sebastian 47 sekunder långsammare än norrmannen med 17:e åktid - klart godkänt, men visst kan han bättre än så...

Sebastian Samuelsson

Torstein Stenersen startade bland de sista åkarna och var 36 sekunder från täten in till det liggande skyttet. Efter en bom gick han ut på mellanrundan som 59:a och var tre placeringar sämre in till stående. Trots ännu en bom avancerade Torstein hela 21 placeringar och lämnade vallen som 38:a. På slutvarvet fick han visserligen släppa två åkare förbi sig men tog ändå världscupppoäng genom 40:e plats i mål, knappt två minuter från segern, men bara 25 sekunder bakom Sebastian. Totalt var Torstein 1,40 efter snabbaste man i spåret - ett fall framåt, precis som placeringen.

Torstein Stenersen

Vi fick se en snabb start från Jesper Nelin som var sexa in till det första skyttet, bara 14 sekunder från täten. Tyvärr inledde han med tre missade skott och lämnade vallen först på 90:e plats. Men Jesper fortsatte ändå optimistiskt på det andra varvet där han avancerade 10 placeringar - och efter endast en bom i stående gick han ut på slutvarvet som 66:a. Där hade han 14:e åktid och plockade ytterligare 18 placeringar och gick i mål på 48:e plats, sju sekunder bakom Torstein med två bom mer. Trots skyttet imponerade Jesper i spåret där han var snabbast av svenskarna med 15:e åktid, 41 sekunder efter Johannes Thingnes Bö, men sex sekunder snabbare än Sebastian.

Jesper Nelin

Peppe Femling var först ut av svenskarna och var mindre än en halvminut från täten på det inledande varvet. Han var 32:a in till det liggande skyttet, men lämnade vallen på 46:e plats efter ett missat skott. På mellanrundan tappade han sedan sju placeringar och en del tid, men trots ytterligare en bom i stående avancerade han till 40:e plats, två sekunder bakom Torstein. Tyvärr tröttnade Peppe lite på slutvarvet där han förlorade 49 sekunder och till sist blev han 55:a, drygt två minuter från segern. Därmed var han 12 sekunder efter Torstein i mål och i spåret var Peppe fyra sekunder långsammare än landslagskompisen, totalt 1,44 efter snabbaste åkare.

Peppe Femling

Precis som flera av svenskarna inledde Martin Ponsiluoma förtroendegivande i spåret och var bara 21 sekunder från täten in det liggande skyttet. Men liksom Jesper blev det tre missade skott och ut från vallen var Martin 88:e man. Tack vare åttonde åktid på det andra varvet avancerade han hela 23 placeringar, men hade inte dagen på skjutvallen utan tvingades åka ytterligare två straffrundor. När Martin gick ut på slutrundan låg han på 63:e plats och blev 61:a i mål, 10 sekunder bakom Peppe och 2,17 efter segrande Johannes Thingnes Bö. Åkmässigt var norrmannen 54 sekunder snabbare, men Martin hade bara sju sekunder upp till Sebastain -  riktigt lovande inför fortsättningen.

Martin Ponsiluoma

Damernas världcupsprint avgörs klockan 15.30. Då får vi hoppas att de svenska åkarna lyckas lite bättre på skjutvallen och bjuder på toppresultat!

Text och analys: L-G Alsenius
Bild: Per Danielsson

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info