Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Projekt P

Skyttet ställde till det för svenskarna i VM-sprinten

09 MAR 2019 20:07
De svenska herrarna fick problem på skjutvallen och hade inget med toppstriden att göra i lördagens sprint i Östersund. Sebastian Samuelsson var bäst på 29:e plats, trots tre bom. Guldet gick till storfavoriten Johannes Thingnes Bö.
  • Uppdaterad: 09 MAR 2019 20:07

Stämningen var hög på läktarna när Sebastian Samuelsson gav sig iväg på det första varvet. Han inledde också lovande och var 11:a in till det liggande skyttet, 20 sekunder från täten. När han lyckades skjuta fullt och gick ut på mellanrundan som nia steg jublet hos hemmapubliken och man anade en ny svensk framgång. Sebastian höll placeringen med fortsatt fin fart i spåret in till det stående skyttet, men åkte tyvärr på tre bom och lämnade vallen som 42:a. Tack vare ett starkt slutvarv med 12:e tid avancerade han hela 13 placeringar och blev 29:a i mål, 1,44 efter Johannes Thingnes Bö. Totalt var han 50 sekunder långsammare än norrmannen i spåret med 12:e åktid, men före snabbåkare som Julian Eberhard, Martin Fourcade och Andrejs Rastorgujevs. Det är mindre än en halvminut upp till topp 15, så det finns goda möjligheter att avancera i jaktstarten med stabilt skytte.

Jesper Nelin

Jesper Nelin öppnade lite försiktigt i spåret och var en dryg halvminut efter snabbaste åkare in till det liggande skyttet. Efter ett missat skott lämnade han vallen som 58:a, men klättrade 13 placeringar på det andra varvet och var på 45:e plats in till stående. Där blev det ytterligare en bom och efter besöket i straffrundan gick Jesper ut på slutvarvet som 49:a, men avslutade starkt och blev 41:a i mål, drygt två minuter från segern och 18 sekunder bakom Sebastian. I spåret var han 36 sekunder långsammare än landslagkompisen och 1,26 efter snabbaste man, men åkte däremot jämnt med norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen. Jesper har en knapp halvminut upp till en plats bland de 20 främsta, så det finns fortfarande mycket att kämpa för i morgondagens jaktstart.

Fredrik Lindström

Det var roligt att se Fredrik Lindström tillbaka i spåret igen efter hans långa sjukdomsperiod och han möttes av publikens värme när han gick ut alldeles i slutet av startfältet. Han var bara fem sekunder långsammare än Jesper på det inledande varvet, men sköt även han en bom och var 53:a ut från vallen, efter något snabbare skytte än piteåkaren. Inför stående låg han två placeringar bättre, men missade ytterligare två skott och gick ut på slutvarvet på 67:e plats, 11:a sekunder från en plats i söndagens jaktstart. Fredrik gjorde allt han kunde med hjälp av publikens stöd, men var tyvärr sju sekunder för sent ute som 66:a i mål. Han är naturligtvis inte fulltränad ännu, men var ändå inte mer än 1,57 efter snabbaste man i spåret.

Peppe Femling

Peppe Femling var först ut av svenskarna och inledde optimistisk som 26:a in till det liggande skyttet, fyra sekunder före Jesper. Tyvärr blev det två bom direkt och med det var han 78:a ut på mellanvarvet, men avancerade hela 15 placeringar, den här gången med exakt samma åktid som Jesper. Med fullt i det stående skyttet hade Peppe tagit en plats i jaktstarten, men i stället blev det ytterligare tre varv i straffrundan. Han gick ut på slutvarvet som 87:a, och var en placering bättre i mål, trots att han tappade nästan en minut i spåret. Totalt var Peppe 1,52 långsammare än Johannes Thingnes Bö, men fem sekunder snabbare än Fredrik.

I morgon fortsätter VM i Östersund med dubbla jaktstarter, där Sverige har fyra damer och två herrar på startlinjen. Det blir spännande att följa Hanna Öbergs och Mona Brorssons kamp för medalj efter deras lysande utgånglägen.

Text och analys: L-G Alsenius och Cornelia Wikström

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info