Hoppa till sidans innehåll

Snabb tyska lämnade svenskorna på efterkälken

2017-12-02 07:18
Trots en perfekt inramning med sju minusgrader i luften, snabba spår och närmast vindstilla blev det inga framstående placeringar för de svenska damerna i fredagskvällens sprint i Världscupen i Östersund.
  • Uppdaterad: 2017-12-02 07:18

 

Emma Nilsson

Emma Nilsson sköt fullt och blev 25:a med Elisabeth Högberg fem placeringar bakom efter samma skjutresultat. Det var hela 22 tjejer som var felfria på skjutvallen, dock inte vinnaren Denise Herrmann som tog sin första världscupseger trots en bom, men med klart bästa tid i spåret.

Emma Nilsson tackar publiken

Emma Nilsson hamnade strax utanför poängplats i distansloppet efter två sena bommar, men idag imponerade hon genom att träffa alla tio skotten. Hon var 33:a efter det liggande skyttet men hade plockat 12 placeringar när hon gav sig ut på slutvarvet, och även om hon tappade fyra placeringar på väg mot mål är den fina 25:e platsen inte långt ifrån hennes personbästa. Emma hade aningen bättre fart i spåret än sist och var 1.33 efter snabbaste åkare. Med samma fina jobb på skjutvallen finns det alla möjligheter att avancera i söndagens jaktstart. Det är inte mer än en straffrunda upp till de 15 främsta.

 Bettan Högberg på vallen

Tyvärr tvingades Hanna Öberg lämna återbud på grund av en förkylning, vilket var extra tråkigt efter hennes vindsnabba åkning i distansloppet. Elisabeth Högberg fick hoppa in med kort varsel och gjorde det riktigt bra. Bettan öppnade aningen försiktigt i spåret och var 27:a ut från det felfria liggskyttet. På andra varvet förlorade hon några placeringar, men sköt fullt igen i stående och gick ut på slutvarvet på 17:e plats. Tyvärr tappade hon 13 placeringar på väg till mål och en slutligt 30:e plats. Bettans åkning var inte riktigt på samma nivå som förra helgen utan hon var långsammast av svenskorna, 1.34 efter snabbaste tid. Men precis som för Emma är det inte långt fram till topp 15.

Linn Persson

Efter den fina 15:e platsen i distansloppet fanns det förhoppningar om något liknande för Linn Persson och hon var också bra med runt 20:e plats in till det liggande skyttet. Där blev det oturligt nog en bom och ut från vallen som 60:e åkare. Tack vare fullt i stående avancerade hon till 39:e plats och lyckades klara den sista poängplatsen med 1,4 sekunder tillgodo. Linn hade klart bättre fart i spåret den här gången och var 1,22 efter Denise Herrmann, men före både Bettan och Emma. 40:e plats är en bit ner i listan, men om hon håller i skyttet kan hon absolut bli topp 20 i jaktstarten – dit är det inte mer än en halvminut.

Mona Brorsson

Detsamma gäller Mona Brorsson som tyvärr inte lyckades upprepa succén från distansloppet, på grund av en bom i vardera skjutningen som gjorde att hon hela tiden låg strax utanför poängplats. Hon var 45:a efter stående skyttet men plockade tre placeringar på slutvarvet och blev 42:a i mål – två placeringar och tre sekunder efter Linn på den sista poängplatsen. Mona disponerade loppet betydligt bättre än senast och höll farten riktigt bra ända in i mål. Hon var näst bäst av svenskorna i spåret, 1.08 efter snabbaste åkare. Mona brukar gilla jaktstart med fyra skjutningar så vi kan säkert hoppas på avancemang.

Anna Magnusson

Det syntes direkt att Anna Magnusson var ute efter revansch för hon öppnade i ett riktigt raskt tempo med 13:e bästa tid på det första varvet. Tyvärr missade hon det inledande skottet i liggande och även om hon träffade resten gjorde straffrundan att Anna inte var bättre än 46:a ut på det andra varvet. Med fortsatt fin fart plockade hon nio placeringar, men tyvärr blev det ytterligare en bom i stående och återigen var hon utanför poängplats. Anna gjorde vad hon kunde på slutvarvet men fick nöja sig med 44:e plats i mål. Hon kan i alla fall glädja åt den fina farten som bästa svenska med 28:e åktid, 1.05 efter bästa tjej.

 

Trots att spetsen saknades gjorde de svenska damerna återigen en fin laginsats med tre åkare på poängplats och alla fem med till söndagens jaktstart. Hoppas att Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma kan göra någon liknande i lördagens herrsprint – kanske till och med någon av dem topp 10?

 

 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

adidas

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info