Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Spännande masstarter för juniorer och seniorer i ett blåsigt Sollefteå

12 JAN 2019 20:31
Det var fortsatt svåra förhållanden på skjutvallen när Junior-SM fortsatte med masstarter under lördagen, tävlingar som också ingår i Swe Cup. Det bjöds på flera täta dueller, med Emil Nykvist och Annie Lindh som några av de lyckliga vinnarna.
  • Skapad: 12 JAN 2019 20:31

Älvdalens Oscar Andersson har vunnit säsongens båda tävlingar i H 16/17, men idag låg han en bit bakom i början av loppet och var fortfarande tvåa in till sista stående, efter totalt fem missade skott. Men där sköt Oscar fullt och tog hem ännu en meriterande seger, 38 sekunder före Erik Larsson från Mora som hade tre bom mer. Han var i sin tur 1,45 före Tullus Aksel Halvarsson som åkte på hela 10 bom, men som klarade tredjeplatsen med tre sekunder tillgodo på Eric Westberg från SK Bore.

Damjuniorer

Damernas yngsta juniorklass blev en kamp mellan tre åkare där Moras Sara Andersson, som saknades i de två första tävlingarna, drog det längsta strået, trots åtta bom på de fyra skjutningarna. Hon var inte i ledningen förrän efter det avslutande skyttet och hade till sist en segermarginal på en dryg halvminut före Wilma Björn, SK Bore, med sex missade skott, och Märta Andersson från Dala Järna som klar trea, ytterligare 18 sekunder bakom, även hon med åtta bom.

Alfred Eriksson

H 18/19 blev en rafflande uppgörelse mellan Alfred Eriksson från Dala- Järna och Sundsvalls Knut Vikström. Annars var Kalle Tuuri från Älvsby i ledningen efter två nollor i liggande, men sköt bort sig i de stående skjutningarna, I stället tog Alfred över och hade en klar ledning inför det sista skyttet. Men där blev det hela fem varv i straffrundan, vilket gjorde att Knut gick förbi med några sekunder. Till slut var Alfred ändå den starkare och vann med 3,7 sekunders marginal. Knut fick nöja sig med silvret medan William Moverare från Biathlon Östersund blev trea, drygt 50 sekunder från segern.

Alva Sköld

Häverödals framtidslöfte Alva Sköld blev vinnare i D 18/19, men det var först efter det sista skyttet som hon tog över ledningen från Finnskogas Mathilda Evaldsson som var 21 sekunder efter i mål, båda efter sju missade skott. Lina Andersson från Älvdalen hade täten efter det andra skyttet men sköt tre bom vardera i de stående skjutningarna och föll till tredje plats i mål, 40 sekunder från segern och 15 sekunder före Erika Österman från Häverödal som var snabbast i spåret men som blev fyra, efter en jobbig dag på skjutvallen med hela 12 bom.

Emil Nykvist

I herrarnas äldsta juniorklass tog SK Bores Emil Nykvist över ledningen efter det andra skyttet, tack vare två nollor. Han var först ut från vallen även efter det tredje skyttet, trots tre bom i första stående, åtta sekunder före Viktor Brandt från I 2. Men när Viktor sköt bort sig i sista stående var det i stället Johan Stridsman från I 19 som jagade, 19 sekunder bakom Emil, tätt följd av Tullus landslagman Oskar Ohlsson som åkte snabbt efter en trist start på skjutvallen. Men Emil lyckades hålla undan ända in i mål och vann med 10 sekunder före Oskar, som körde ifrån Johan med 12 sekunder på slutvarvet och tog hand om silvermedaljen.

Annie Lindh

På förhand väntade man sig en tät kamp i D 20/22 mellan Finnskogas Annie Lindh och Elvira Öberg från Piteå - båda med fina lopp i IBU-cupen bakom sig den här säsongen. Men när Elvira åkte på hela fyra bom redan i första liggande var Annie helt ohotad och gick i mål som suverän segrare efter endast tre missade skott. Hon var hela 1,19 före Elvira som ändå körde upp sig rejält efter den trista starten på vallen, och som trots totalt sju varv i straffrundan passerade Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund på slutvarvet. Nicolina hade drygt 20 sekunder tillgodo på Anundsjös Tilda Johansson som blev fyra.

Med så många åkare ute på internationella uppdrag kom det bara sju herrar till start i seniorklassen. Bland dem var Dala-Järnas Gabriel Stegmayr i en klass för sig och tog hem segern med över två minuter, efter tre missade skott. Daniel Gustafsson från Biathlon Östersund blev tvåa med sju bom, och hade i sin tur 40 sekunder ner till Johan Bergman från I 21 som kom på tredje plats.

Precis som hos herrarna var det bara fyra tävlande i damernas seniorklass, sedan Hedes Linn Larsson aldrig kom till start. Lite överraskande vann Madeleine Norman från I 21, som var i täten efter alla fyra skjutningarna och som drygade ut avståndet från tre till knappa sex sekunder på slutvarvet, i hård kamp med Moras Anna Wikström, båda med sex bom. Cajsa Grape, Biathlon Östersund blev trea, 1,43 från segern efter sju missade skott.

I morgon fortsätter tävlingarna i Sollefteå med distans, både för juniorer och seniorer.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Nicklas Olausson

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info