Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Spännande och omväxlande masstarter i Swe Cup

04 JAN 2020 17:57
Annie Lindh (bilden) och Emil Nykvist tog hem seniorklasserna när Swe Cup fortsatte med masstarter under lördagen, i något decimerade startfält. Tävlingen genomfördes ännu en gång i Lima, på grund av snöbrist i Torsby.
  • Skapad: 04 JAN 2020 17:57

När vinterns stora dominant Sara Andersson uteblev för att i stället förbereda sig för Ungdoms-OS var damernas yngsta juniorklass en öppen och oviss historia på förhand. Sofia Jonsson från Hede inledde bäst med fullt både i första och andra liggande skjutningarna, vilket gav henne ledningen med hela 1,18. Men efter två bom i första stående minskade avståndet till en dryg minut före Kimstads Alice Pettterson. Trots ytterligare tre missade skott i det avslutande skyttet hade Sofia ändå en dryg straffrunda tillgodo ut på slutvarvet och tog hem segern med 24 sekunders marginal före Alice. Thuva Andersson från OK Landehof var bara femma efter det tredje skyttet, men avslutade med fullt i sista stående och lämnade vallen strax före IF Hallbys Olivia Grönkvist. På slutvarvet drygade Thuva ut avståndet ordentligt och var 41 sekunder före i mål som trea, medan Olivia hamnade utanför pallen.

William Grip från Sveg hade ledningen i H 16/17 efter fullt i första liggande och när han nollade även i det andra skyttet lämnade han vallen en knapp halvminut före Loke Sköld från Häverödal - och med Limas Karl Grönland ytterligare två sekunder bakom. På grund av tre missade skott i första stående minskade Williams försprång till 15 sekunder före Karl och på väg in till det avslutande skyttet hade hemmaåkaren tagit över täten. När Karl sedan lyckades nolla i sista stående var han i ledningen med 45 sekunder ut på slutvarvet och hade ungefär samma segermarginal i mål. William var 14 sekunder före Loke ut på slutvarvet där avståndet minskade oroväckande - och i mål hade William bara en sekund tillgodo som tvåa, medan Loke fick nöja sig med tredje plats. Victor Berglund som ledde Swe Cup inför dagen ska också tävla i Ungdoms-OS och står över tävlingarna i helgen.

Häverödals Alva Sköld hade oväntat svaga resultat förra helgen i Lima, men idag var hon tillbaka högst upp på pallen igen i D 18/19. Hon tog ledningen redan efter första liggande, men föll tillbaka till fjärde plats efter tre missade skott i det andra skyttet. Tack vare snabb åkning och endast en bom i första stående avancerade hon två placeringar och var tätt bakom ledande klubbkompisen Lisa Melén Olsson in till det avslutande skyttet. Där sköt båda fullt, men Alva var något snabbare på vallen och tog tillbaka täten med åtta sekunder och var sedan obönhörlig på slutvarvet. I mål var hon 42 sekunder före, medan Lisa klarade andraplatsen med en dryg halvminut tillgodo på Mathilda Evaldsson från Finnskoga som tappade tätkänningen efter två bom i det tredje skyttet. Erika Österman som vann båda tävlingarna i Lima förra helgen kom tyvärr inte till start.

I H 18/19 har Älvdalens Oscar Andersson vunnit tre av fyra tävlingar i vinter och ska också delta i Ungdoms-OS senare i januari. Idag laddade han upp med att ta ännu en seger, även om han bara var tvåa efter en bom i första liggande. I stället var det nollskytten Lucas Höiby från OK Landehof som tog täten med 15 sekunder, men när båda missade ett skott i det andra skyttet var Oscar sex sekunder före. Dessutom åkte han betydligt snabbare och utökade ledningen till nästan 40 sekunder efter fullt i första stående. Trots en tredje bom i det avslutande skyttet lämnade Oscar vallen med en ledning med 37 sekunder och var ytterligare sju sekunder före i mål. Lucas kunde ändå glädja sig åt en meriterande andraplats - och dessutom dagens bästa resultat av alla på skjutvallen. Han hade i sin tur en minut tillgodo på Dala-Järnas Alfred Eriksson som var snabbast i spåret men som fick nöja sig med tredje plats i mål, efter totalt sju bom.

Det blev en omväxlande masstart i damernas äldsta juniorklass där Josefine Augustsson från Biathlon Östersund ledde efter första liggande. Därefter tog Johanna Nordkvist från I 2 över täten, men sköt sedan alltför många bom och blev fyra i mål, en dryg halvminut från pallen. I stället var det Häverödals Cordelia Melén Olsson som drog det längsta strået. Hon var tvåa efter två missade skott i liggande, men sköt sedan fullt i första stående och gick upp i ledningen - och lyckades även nolla i det avslutande skyttet. I mål var Cordelia en dryg minut före Anna-Karin Heijdenberg från Tullus som bara var fyra efter sista stående. Men tack vare en stark avslutning i spåret lyckade hon passera två åkare och bli tvåa, fem sekunder före SK Bores Moa Olsson som tog hand om den sista pallplatsen. Tilda Johansson har vunnit de fyra tidigare tävlingarna i vinter, men står över i helgen inför sin debut i IBU-cupen.

Trots en bom i första liggande hade Tullus Oskar Ohlsson ledningen med några sekunder i H 20/22, men när han tvingades åka hela tre varv i straffrundan efter det andra skyttet föll han till tredje plats. I stället tog Malte Stefansson från Oxberg över täten med drygt 40 sekunder före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund. När Malte sedan nollade i första stående växte avståndet och efter fem fullträffar även i det avslutande skyttet kunde han defilera i mål med dagens största segermarginal - hela 1,38. Oskar och Henning kom in samtidigt till det avslutande skyttet där Tullusåkaren klarade sig med en bom, medan Henning åkte på tre straffrundor. I mål var Oskar en dryg minut före som tvåa. Här saknades Viktor Brandt som precis som Tilda Johansson får chansen att debutera på seniornivå i IBU-cupen kommande vecka.

På grund av att många damer ska tävla internationellt nästa vecka kom bara sex åkare till start i seniorklassen. Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund hade ledningen med 19 sekunder efter första liggande och drygade ut avståndet ytterligare, tack vare fullt i det andra skyttet. Men när hon missade ett skott i första stående tog Finnskogas Annie Lindh över täten och efter två bom vardera i det avslutande skyttet lämnade hon vallen en dryg halvminut före - och trots att Nicolina närmade sig med fem sekunder på slutvarvet var Annies seger aldrig fara. Chardine Sloof från SK Bore fick en jobbig inledning på skjutvallen med tre missade skott redan i första liggande, men därefter gick det bättre och i mål var hon 26 sekunder efter Nicolina som trea, efter totalt fem bom.

Gabriel Stegmayr får en ny chans i IBU-cupen i Osrblie nästa vecka och står över helgens tävlingar. I hans frånvaro blev herrarnas seniorklass en kamp mellan SK Bores Emil Nykvist och Johan Stridsman från I 19. Den senare hade en knapp ledning efter fem fullträffar i första liggande medan Emil sköt en bom. Men när båda lyckades skjuta fullt i det andra skyttet tog Emil över täten med nio sekunder och det var ungefär samma avstånd även efter första stående där båda nollade på nytt. Det hela avgjordes sedan i det avslutande skyttet där Emil klarade sig med en bom och lämnade vallen drygt 50 sekunder före Johan som åkte på två straffrundor. I mål var Emils segermarginal 52 sekunder medan Johan lyckades hålla undan för hemmaåkaren Simon Hallström som tog in 12 sekunder på slutvarvet, men som var tre sekunder bakom i mål som trea.

I morgon fortsätter Swe Cup i Lima med sprint, både för juniorer och seniorer.

Fullständiga resultat hittar du här:

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info