Hoppa till sidans innehåll

Spännande sprinttävlingar för juniorer och ungdomar i Östersund

25 AUG 2018 19:11
Välmeriterade Elvira Öberg och Henning Sjökvist vann guld i de äldsta juniorklasserna i SM i Rullskidskytte, men bland de yngre fick vi flera oväntade namn högst upp på pallen.
  • Uppdaterad: 25 AUG 2018 19:25

D 20/21

Piteås flerfaldiga JVM-segrare Elvira Öberg fick slita för guldet i dagens sprint. Hon inledde med två bom i det liggande skyttet och lämnade vallen först på femte plats. Det var i stället Amanda Lundström från I 19 som gick ut i ledning efter fem fullträffar, sju sekunder före Anundsjös Tilda Johansson och med Ella Halvarsson, Mora, som trea. Men när både Amanda och Tilda åkte på två bom i stående var det Moa Olsson, SK Bore, som tog täten med två nollor, men bara åtta sekunder före Elvira som också sköt fullt och som fick upp farten ordentligt på slutvarvet. I mål var pitetjejen knappt nio sekunder före Moa som nog ändå var nöjd med silvret. Tilda var 20 sekunder efter henne men lyckades knipa bronset, några sekunder före Amanda.

 

 H 20/21

 Henning Sjökvist

I herrarnas äldsta juniorklass sköt Viktor Brandt från I 2 fullt i liggande och lämnade vallen i klar ledning, 26 sekunder före Bores David Nykvist ochmed Mathias Modin från I 2 på behörigt avstånd, precis som Henning Sjökvist från Biathlon Östersund som inledde i motvind med hela fyra bom. Men han hade riktigt fin fart under rullskidorna och tog över ledningen med nästan 20 sekunder in till det stående skyttet. Där blev det ytterligare två bom men trots det var segern aldrig i fara. I mål var Henning drygt 45 sekunder före David medan Viktor var distanserad med ytterligare 1,36, men lyckade greja bronset utan större problem.

 

 D 18/19

   Anna-Karin Heijdenberg

I den här klassen hade nog många trott på Alva Sköld från Häverödal som radade upp segrar i vintras. Men den här säsongen har hon gått upp en åldersklass och tävlar mot ett år äldre motståndare. En sådan är Tullus Anna-Karin Heijdenberg som tog ledningen med åtta sekunder före Alva, efter att båda skjutit fullt i liggande. Men när den senare åkte på en bom i stående växte avståndet och trots att Alva tog in 11 sekunder på slutvarvet tog Anna-Karin hem guldet med 36 sekunder tillgodo. Bronset gick till Julia Johansson från Anundsjö som också sköt fullt och som var en dryg minut från segern.

 

 H 18/19

  Alfred Eriksson

 

Dala-Järnas snabbåkare Alfred Eriksson åkte på en bom i det liggande skyttet men var ändå i täten, fem sekunder före Emanuel Westberg, Tullus, och med Oskar Karlsson från Anundsjö 12 sekunder bakom. Men i stående sköt Emanuel hela tre bom och försvann från medaljdiskussionen. Alfred missade två skott men hade en ledning på 36 sekunder ut på slutvarvet och även om avståndet minskade till 23 sekunder i mål var guldet i säkerhet. Oskar gjorde ett starkt slutvarv och tog hem silvermedaljen trots fyra bom medan Tullus Anton Ivarsson blev trea efter fem bom, drygt en och en halv minut bakom Alfred.

 

 D 16/17

 Klara Andersson

Redan efter det liggande skyttet hade Klara Andersson, Dala Järna, skaffat sig ett försprång på över en halv minut före Nässjös Jennie Berge Jonsson i damernas yngsta juniorklass. Hon följde upp nollskyttet med tre bom i stående, men var överlägsen och tog hem guldet med 31 sekunder tillgodo på klubbkompisen Märta Andersson som ändå tog in nio sekunder på slutvarvet. Hon hade fyra bom men var trots det nio sekunder före Jennie som klarade sig undan med ett missat skott och blev bronsmedaljör med god marginal.

 

 H 16/17

  Erik Larsson

Oscar Andersson från Älvdalen var favorit i förväg i den yngsta juniorklassen och inledde förtroendegivande med fullt i liggande och en ledning på 20 sekunder före Moras Erik Larsson, även han med fem fullträffar. Men när Oscar sköt tre bom i stående tappade han täten och gick ut på slutvarvet tre sekunder efter Erik som tvingades till två varv i straffrundan. Lite oväntat utökade Moraåkaren avståndet på vägen till mål och tog hem segern med 8 sekunder tillgodo på Oscar som alltså fick nöja sig med silvret. Dom två stod i särklass för bronsmedaljören Sebastian Norr från Häverödal var drygt två minuter efter.

 

 D 14/15

  Hanni Beronius

Damernas ungdomsklass blev en uppgörelse mellan tre åkare. Hanni Beronius från Mora hade ledningen med 36 sekunder efter en bom i liggande före Tullus Alicia Sellsve som tvingades till tre varv i straffrundan, precis som Sofia Tunesson från Kimstad som var ytterligare några sekunder bakom. Avståndet minskade med 15 sekunder efter att Hanni åkte på två bom i stående och även om hon klarade guldet skiljde det bara 15 sekunder i mål. Alicia bärgade silvermedaljen med åtta sekunder tillgodo på Sofia, tack vare en bom mindre.

 

 H 14/15

 Henning Lindh Ten Berg

I ungdomarnas herrklass tog Henning Lindh Ten Berg från Tullus hand om täten med 15 sekunder tillgodo på Limas Karl Grönland, båda med ett missat skott i liggande. Trots en bom mot Karls nolla i stående ökade Henning ledningen med fyra sekunder, ett tidsavstånd som han höll ändå in i mål och en fin guldmedalj som belöning. Karl klarade andraplatsen, 11 sekunder före  Sebastian Fransson, Boxholm-Ekeby, som hade totalt tre bom och fick nöja sig med brons.

Kompletta resultatlistor

I morgon fortsätter SM med distanstävlingar.

  

Text och analys: L-G Alsenius

 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

ATG
SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

big

ifs

sj

stanley

swedemount

 


Samarbetspartners

access

bliz

flygbra

concept

hestra

idre

maurten

morespace

polar

sports

Wist last och buss

   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti  
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info