Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nordic Focus Jesper Nelin hade sjunde bästa åktid i herrarnas jaktstart i Nove Mesto och klättrade 19 placeringar till en 12e plats i mål.

Starka jaktstarter av svenskarna i Världscupen i Nove Mesto

22 DEC 2018 17:11
Johannes Thingnes Bö försvarade ledningen från sprinten trots fyra bom, och efter starka klättringar blev Sebastian Samuelsson 10:a, med Jesper Nelin två placeringar bakom. Martin Ponsiluoma sköt fem bom, men blev ändå 14:e man i mål.
  • Skapad: 22 DEC 2018 17:11

Sebastian Samuelsson var 52:a ut från start, nästan två och en halv minut från täten, men avancerade till 37:e plats efter fullt i första liggande. Trots en bom i det andra skyttet plockade han ytterligare tre placeringar, och när många andra började missa i stående sköt Sebastian fullt igen och var uppe på 17:e plats, strax bakom Martin. I det sista skyttet var det kö till straffrundan och även om Sebastian också tvingades åka ett varv gick han ut från vallen som 14:e man, i sällskap med Martin och Jesper. På slutvarvet var Sebastian starkast av dem, och tack vare snabbaste tid i spåret avancerade han till 10:e plats i mål, en klättring på hela 42 placeringar! Totalt hade han tredje åktid, bara sju sekunder bakom italienaren Lukas Hofer, och den placeringen hade Sebastian också i själva jaktstarten.

Redan efter fullt i första liggande klättrade Jesper Nelin 12 placeringar och lämnade vallen som 19:e man, och tack vare fem nya fullträffar i det andra skyttet var han 10:a och bäst av svenskarna. På väg in till första stående var det inte mer än 16 sekunder upp till sjätte plats, men efter två bom föll Jesper till 19:e plats, strax bakom Martin och Sebastian. Precis som dem åkte han på en bom i det avslutande skyttet, och ut på slutvarvet var de tre svenskarna i sällskap, med Jesper på 13:e plats. Vid den sista mellantiden var han före sina landsmän, men strax innan upploppet gick Sebastian förbi. Jesper tog ändå några placeringar på slutvarvet och blev 12:a i mål, ett avancemang med 19 placeringar! Totalt hade han så bra som femte åktid, bara drygt fem sekunder långsammare än Sebastian, och i själva jaktstarten var Jesper sjua.

Det måste ha varit både pirrigt och inspierande för Martin Ponsiluoma att gå ut som tredje man från start. Han inledde kontrollerat och höll sin placering på det första varvet, men åkte på två bom direkt och föll till 14:e plats, och efter ytterligare två missade skott i andra liggande var han nere på 28:e plats. Nu kunde det lätt ha blivit ett riktigt ras, men Martin höll ihop både åkning och skytte på ett lysande sätt och avancerade 12 placeringar efter fullt i första stående, och var strax bakom Sebastian in till det avslutande skyttet som 14:e man. Precis som honom blev det ett missat skott för Martin som lämnade vallen som 12:a, fyra sekunder före Jesper och Sebastian. Men på slutvarvet kunde han inte hålla deras tempo utan fick nöja sig med 14:e plats i mål. Det här var nog en nyttig erfarenhet för Martin som hade bra fart i spåret som 13:e man, 41 sekunder efter Lukas Hofer och en knapp halvminut långsammare än Jesper.

Den som hade det svåraste utgångläget av svenskarna var Torsteim Stenersen som startade som 58:a, fyra sekunder bakom Sebastian. Tack vare en nolla i det första skyttet avancerade han 13 placeringar och efter fullt även i andra liggande var han på 37:e plats. I första stående blev det däremot två bom vilket gjorde att Torstein tappade två placeringar, men trots ytterligare två missade skott i det avslutande skyttet gick han ut på slutvarvet som 39:a och höll den placeringen in i mål, efter en klättring på 19 placeringar! Trots fyra bom var loppet säkert en seger för Torstein som tog sina första poäng för säsongen. Han var däremot klart långsammast av svenskarna i spåret, 1,47 efter snabbaste åkare.

Tack vare de imponerande resultaten i sprint och jaktstart har vi hela tre svenska åkare till start i morgondagens masstart - Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin!

Prispallen efter herrarnas jaktstart i Nove Mesto. Johannes Thingnes Bö (NOR) vann före Alexander Loginov (RUS) och Tarjei Bö (NOR).

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info