Hoppa till sidans innehåll

Strålande start på säsongen för Skidskyttelandslaget!

31 DEC 2018 13:07
Under de tre första tävlingsveckorna i Världscupen har de svenska skidskyttarna mer än dubblerat poängen jämfört med förra året - och antalet placeringar bland de 20 främsta har ökat från 7 till 27!
  • Uppdaterad: 31 DEC 2018 13:07

Med tanke på medaljregnet under de magiska OS-veckorna i Pyeong Chang är det lätt att tro att hela förra säsongen var en enda framgångssaga, men så var inte fallet. Det började visserligen lovande i Östersund men sedan gjorde sjukdomar och svag form att det kom grus i maskineriet, och i takt med de uteblivna topplaceringarna växte frustrationen. Det var inte förrän efter helguppehållet som hoppet tändes igen genom stafetterna i Oberhof - och resten minns vi med glädje ...

Martin Ponsiluoma, årets stjärnskott

I år har det svenska landslaget presterat på en helt ny nivå. Redan i de första loppen i Pokljuka slog fyra åkare personbästa och Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson blev topp 10. När Fredrik Lindström sedan insjuknade i körtelfeber, och både Hanna och Jesper Nelin missade viktiga tävlingar på grund av förkylningar, steg deras lagkamrater fram och bjöd på imponerande insatser. I Hochfilzen kom damerna tvåa i sin stafett, medan herrarna oväntat tog hem segern med ett reservbetonat lag, och därefter fortsatte framgångarna i Nove Mesto. Först blev Martin Ponsiluoma sensationellt trea i sprinten med fullt skytte och full fart i spåret, och sedan förvandlade Hanna Öberg sjätte plats till ännu en pallplacering i den efterföljande jaktstarten - där både damerna och herrarna gjorde starka klättringar med säkert skytte och stabil åkning. Det hela avslutades med Mona Brorssons personbästa som fin femma i damernas masstart - en hårsmån från pallen.

Gruppbild Foto Göran Strand / Astrofotografen

Det har verkligen varit en lysande tävlingsperiod för svensk del, och siffrorna talar sitt tydliga språk (förra årets resultat inom parentes):

Totalpoäng: 892 (401) Herrar: 373 (243) Damer: 519 (158)
Pallplatser: 2 (0)
Topp 10-placeringar: 8 (3)
Topp 20-placeringar: 27 (7)
Antalet poängplatser: 42 (27)
Stafetter : 5,8,2,1 (5,5,4,8)

Statistiken visar att de svenska skidskyttarna har flyttat fram sina positioner rejält. Medan antalet poängplaceringar har ökat med drygt 50 procent har topp 20-placeringarna nästan fyrdubblats!
Det är damerna som har gjorde det största lyftet jämfört med förra säsongen. Ökningen från 158 till 519 poäng är häpnadsväckande, och tittar man på veckan i Hochfilzen så tog damerna inte en enda poäng förra säsongen - i år blev det 127. Även under den avslutande veckan i Nove Mesto var förbättringen kolossal - 248 poäng mot 43 förra året. I damernas totalcup hittar vi förresten Hanna Öberg som 12:a och Mona Brorsson på 15:e plats - och dessutom Linn Persson som 29:a. I nationscupen är de svenska damerna så bra som fyra, mot sjua som slutplacering förra säsongen.

Emma Nilsson, Hanna Öberg och Mona Brorsson

De svenska herrarna har inte haft riktigt samma starka utveckling som damerna, men en poängöknng med drygt 50 procent är ändå imponerande - inte minst med tanke på att Fredrik Lindström, som tog 144 poäng och var den klart bäste pängplockaren bland herrarna förra året, har saknats. Framförallt den senaste veckan var mycket positiv med 183 poäng mot 50 förra året. Även bland herrarna har Sverige två åkare bland de 25 bästa - Sebastian Samuelsson som 19:e man och Martin Ponsiluoma på 22:a plats - och Jesper Nelin är inte långt efter som 29:a. Förra året var de svenska herrarna sjua i nationscupen - just nu ligger de sexa, med klart häng på fjärdeplatsen.

Låt oss titta närmare på de svenska skidskyttarnas individuella insatser så här långt (förra årets resultat inom parentes):

Hanna Öberg: Bästa placering: 6 (21) Poäng: 183 (40)

Hanna Öberg Foto: Valentin Baat / BLIZ

Efter det bragdbelönade OS-guldet har Hanna blivit vår stora fixstjärna, och pressen har ökat på henne att leverera topplaceringar. Förra säsongen blev hon sjuk redan efter första loppet,och var sedan långt ifrån toppformen i tävlingarna innan jul. I år såg det ut att bli en repris efter att Hanna blev sjuk direkt efter den fina åttondeplatsen i det inledande distansloppet i Pokljuka. Men den här gången dröjde det inte länge förrän hon var tillbaka i gott slag igen, med en stark klättring i jaktstarten och en stark slutsträcka i stafetten i Hochfilzen. Under den avslutande veckan i Nove Mesto fungerade både åkning och skytte på bästa sätt - med hennes första pallpats i Världscupen som imponerande resultat! Hanna har kommit till världseliten för att stanna, och om hon får vara frisk är det bara en tidsfråga innan den första segern är ett faktum.

Mona Brorsson: Bästa placering: 5 (6) Poäng: 169 (58)

Mona Brorsson

Förra året inledde Mona starkt med sjätte plats i distansloppet i Östersund, men sedan försvann formen lika snabbt, och under resten av tävlingarna fram till helguppehållet var hon inte bättre än 26:a. Den här säsongen har Mona hållit en betydligt högre nivå från start med poäng i sju av åtta tävlingar, och det är framförallt hennes åkning som har imponerat. Hon brukar vara en "slow starter" men i år har hon till och med varit snabbare än Hanna vid något tillfälle. Mona har dock haft vissa problem med självförtroendet på skjutvallen, men i grunden är hon en säker skytt, och om hon fortsätter att hålla fin fart i spåret är hon snart på pallen för första gången. Det var bara en bom som skiljde henne från tredje plats i masstarten i Nove Mesto...

Sebastian Samuelsson: Bästa placering: 9 (23) Poäng: 150 (39)

Sebastian Samuelsson Foto Göran Strand / Astrofotografen

Precis som för Hanna har kraven ökat på Sebastian efter de dubbla OS-medaljerna, men det har han hanterat alldeles utmärkt. Till skillnad mot förra året då han slet med formen i början av säsongen har han varit riktigt snabb i spåret i stort sett varje tävling, och det är egentligen bara skyttet som har hindrat en hög placering. Sebastian åker numera jämnt mot de flesta av toppåkarna och kommer snart att stå på på pallen - var så säker! Förra året var han inte topp 20 en enda gång så här långt - i år har han varit det fem gånger. Klättringen med 42 placeringar i jaktstarten i Nove Mesto var riktig svettig, och Sebastian visade dessutom i segerstafetten i Hochfilzen att han klarar pressade lägen utan att få stora skälvan på skjutvallen - en mycket viktig erfarenhet inför VM i mars.

Martin Ponsiluoma: Bästa placering 3 (99) Poäng: 134 (0)

Martin Ponsiluoma Foto: Håkan Blidberg

Förra året debuterade Martin i Världscupen hemma i Östersund med att bli 99:a, och därefter fick han hålla till i IBU-cupen fram till jul med 36:e plats som bästa resultat. Den här säsongen slog han däremot till med personbästa som 18:e man redan i det första loppet, och har sedan tagit poäng i sju av åtta individuella lopp - och gjorde även en strålande sträcka i segerstafetten i Hochfilzen. Men ingen hade väl trott att han redan nu skulle nå pallen, men det var precis vad han gjorde i Nove Mesto genom att bli trea, efter fullt skytte och raketsnabb åkning. Vilket genombrott för Martin som följde upp den sensationella succén med ytterligare två topp 20-placeringar, bland annat i sin första masstart!

Linn Persson: Bästa placering: 11 (15) Poäng: 93 (27)

Linn Persson Foto: Valentin Baat / BLIZ

Precis som Mona gjorde Linn en stark insats i Östersund förra året med 15:e plats i det inledande distansloppet, men sedan var formen som bortblåst och hon såg allt tröttare ut för varje tävling. I år har hon däremot haft genomgående fin fart i spåret och varit snabbast av svenskorna vid flera tillfällen, och med något jämnare skytte hade hon slagits om toppplaceringar redan nu. Linn stod för rejäla avancemang i jaktstarterna både i Hochfilzen och Nove Mesto, och med bättre utgångslägen hade åttonde plats, som är hennes personbästa, varit i farozonen. Tack vare klättringarna var Linn mycket nära att få köra masstart, och om hon behåller åkformen även efter helgerna dröjer det inte länge förrän hon är bland de sex främsta - kanske rent av på pallen.

Jesper Nelin: Bästa placering: 12 (20) Poäng: 87 (55)

Jesper Nelin Foto: Göran Strand / Astrofotografen

Redan i det inledande distansloppet i Pokljuka slog Jesper nytt personbästa i Världscupen, och det förbättrade han ytterligare i jaktstarten i Nove Mesto. Men fortfarande är det retligt lite som skiljer Jesper från att nå ända upp på pallen. Han håller en jämn och hög nivå i spåret, men alltid är det en bom eller två som sätter stopp, även om de riktiga djupdykningarna har blivit färre. Det märks på resultaten att Jesper har blivit allt säkrare på skjutvallen, och vilken dag som helst står han på pallen efter två nollor i en sprint. Tyvärr missade han en del tävlingar och lite av åkformen på grund av förkylning, men efter vila och träning under helguppehållet bör han vara tillbaka i gott slag igen, redo att avancera fyra placeringar och ta sig in bland de 25 främsta totalt.

Emma Nilsson: Bästa placering: 18 (25) Poäng: 47 (18)

Emma Nilsson Foto Valentin Baat / BLIZ

Det såg ut som om Emma var på väg mot sitt stora genombrott efter det nya personliga rekordet på 18:e plats i distansloppet i Pokljuka. Men tyvärr har hon inte varit i närheten av det resultatet sedan dess, och efterhand har hon tappat mycket av den starka åkning som hon visade upp i början - och även skyttet har klickat mer än vanligt. Annars skjuter Emma snabbare i år än tidigare, och förlorar inte längre så mycket tid på vallen. Hon gjorde dessutom en stark och säker tredjesträcka i damernas stafett i Hochfilzen. Helguppehållet med vila och träning gör förhoppningsvis att Emma hittar tillbaka till farten i spåret så att hennes personbästa ryker ännu en gång. Nog borde hon snart vara redo för topp 10?

Anna Magnusson: Bästa placering 14 (37) Poäng: 27 (4)

Anna Magnusson

Den förra säsongen måste ha varit slitsam för Anna, som såg allt tröttare och mer uppgiven ut för varje lopp. Året innan stod hon för det ena toppresultatet efter det andra och var vår bästa poängpockare totalt, men nu var hon en skugga av sitt forna jag, och det var närmast ett mirakel att hon ändå fick med sig ett stafettsilver hem från OS. I år var det tänkt att Anna skulle ta revansch, men efter tung åkning, ett olyckligt fall och osäkert skytte såg det ut att bli en repris av fjolåret. Men så tändes ett litet ljus i sprinten i Nove Mesto - följt av en suverän jaktstart där hon sköt fyra nollor och klättrade hela 30 placeringar. Vi får hoppas att Anna har fått tillbaka självförtroendet efter den imponerande insatsen, för vi vill se mer i samma stil!

Torstein Stenersen: Bästa placering 39 (36) Poäng: 2 (5)

Torstein Stenersen Foto Per Danielsson

Efter en hyfsad placering i det inledande distansloppet i Östersund förra vintern försvann formen för Torstein, och under veckorna fram till jul höll han till i IBU-cupen, men utan större framgång - och han hamnade senare utanför OS-laget, vilket måste ha varit en stor besvikelse. I år startade Torstein säsongen med några stabila insatser i IBU-cupen, och fick sedan chansen i Världscupen när Fredrik blev sjuk. Trots en stark sträcka i segerstafetten i Hochfilzen har han haft det tungt i spåret, men avslutade i alla fall med ett fint avancemang från ett svårt utgångsläge i jaktstarten i Nove Mesto, som dessutom gav honom de första poängen för säsongen. Kanske gör en träningsperiod att Torstein får fart på benen, för skyttet har det inte varit något större fel på.

Peppe Femling: Bästa placerig 70 (61) Poäng 0 (0)

Peppe Femling

Under fjolåret fick Peppe mest åka med i Världscupen som reserv utan att tävla, men gjorde sedan en stark startsträcka som grundlade guldet i herrstafetten i OS. I somras fick Peppe en stav genom foten i en otäck olycka i Norge som naturligtvis störde hans träningsplanering. Men han var tillbaka snabbare än väntat och fick chansen i Världscupen direkt. Tyvärr har han vare sig fått åkning eller skytte att stämma, och har varit långt ifrån att ta poäng. Peppe stod i alla fall för en ny fin startsträcka när det reservbetonade laget överraskande vann i Hochfilzen. Det vore roligt om han kunde visa samma fina form i de individuella tävlingarna framöver - för visst är det hög tid att slå det personliga rekordet som 21:a i distansloppet i Holmenkollen för snart fyra år sedan...

Succé även i IBU-cupen

Mixstafettlaget i Ridnaun

Det är inte bara i Världscupen som de svenska skidskyttarna har haft stora framgångar, utan det gäller i högsta grad även i den så kallade IBU-cupen. Framförallt har damerna bjudit på mängder av fina resultat under alla tre tävlingsveckorna. Ingela Andersson, Elisabeth Högberg och Felicia Lindqvist har vunnit en seger var, och dessutom har Ingela och Bettan varit på pallen ytterligare två gånger. Totalt leder Ingela Andersson tätt före Elisabet Högberg - och dessutom ligger Johanna Skottheim sjua, Felicia Lindqvist 13:e och Elvira Öberg på 19:e plats. I nationscupen var de svenska damerna femma förra säsongen - just nu ligger de tvåa, bara 43 poäng efter Ryssland!

Ingela Andersson och Bettan Högberg

Herrarna har inte nått samma framgångar som damerna, men har ändå stått för en stabil säsongsinledning där det bästa resultatet är Torstein Stenersens sjundeplats i Idre. Dessutom har Tobias Arwidson varit 10:a, medan både Peppe Femling och Simon Hallström har 11:e plats som bästa placering. Tobbe är bäste svensk totalt på 28:e plats, och i nationscupen är Sverige sjua, en placering bättre än förra året.

Tack till alla aktiva, tränare, vallare och andra inblandade och ett riktigt Gott Nytt År! Vi ser fram emot nya fina framgångar efter helgerna, fram till säsongens höjdpunkt med VM i Östersund i mars 2019.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson, Göran Strand / Astrofotografen, Valentin Baat / BLIZ och Håkan Blidberg

 

 

 

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info