Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christian Manzoni, Nordic Focus Hanna Öberg åkte den avslutande sträckan i stafetten i Hochfilzen och tog Sverige över mållinjen som andra nation, efter Italien och före Frankrike.

Suverän andraplats för Sverige i damernas stafett i Hochfilzen

16 DEC 2018 13:30
De svenska damerna tog Sveriges första pallplats för säsongen genom att bli tvåa i söndagens världscupstafett. Linn Persson, Mona Brorsson, Emma Nilsson och Hanna Öberg stod för en jämn och stark insats och var bara ett extraskott från segern.
  • Skapad: 16 DEC 2018 13:30

Linn Persson måste ha fått stärkt självförtroende efter det mäktiga avancemanget i jaktstarten. Hon låg bra med som trea in till det liggande skyttet och lämnade vallen som tvåa, efter fem fullträffar på 27 sekunder. Det var bara fyra sekunder upp till Italien, och in till det stående skyttet var hon i rygg på Lisa Vittozzi. Där tvingades Linn använda ett extraskott, och efter en långsam serie gick hon ut på slutvarvet som sjua, 13 sekunder efter Tyskland i ledningen. Men efter fin fart i spåret avancerade hon tre placeringar och var fyra in till växling, bara fem sekunder efter Italien som återtog ledningen. Linn gjorde en riktig supersträcka och var faktiskt snabbast av alla, tre sekunder bättre än slovakiskan Paulina Fialkova!

Redan på sitt första varv avancerade Mona Brorsson till andra plats med fjärde åktid, och var bara några sekunder bakom slovakiskan Anastasiya Kuzmina in till det liggande skyttet. Tyvärr tvingades Mona använda ett extraskott och efter en långsam serie tappade hon tätkänningen och lämnade vallen som fyra, 25 sekunder från täten. Hon fortsatte starkt i spåret även på det andra varvet och var med i en klunga på sex åkare in till det stående skyttet, drygt 10 sekunder efter Tyskland på andra plats. Nu var det många som missade och det gällde också Mona som fick använda två extraskott i en serie på 56 sekunder och föll till åttonde plats. Den placeringen hade hon även vid växling, 35 sekunder bakom ledande Slovakien. Trots det osäkra skyttet gjorde Mona en klart godänd insats i spåret med fjärde tid, 19 sekunder efter norskan Tiril Eckhoff, men jämnt med Anastasiya Kuzmina.

När Emma Nilsson tog över var det 15 sekunder upp till pallen, och efter ett stabilt varv hade hon bara 19 sekunder fram till ledande Slovakien. Tyvärr tvingades Emma använda alla tre extraskott men lämnade vallen som fortsatt åtta, fast nu hade avståndet till Vitryssland i täten växt till 36 sekunder och hon fick också åka i ett ingenmansland. Men in till det stående skyttet var hon mindre än en halvminut efter och tack vare fem fullträffar på 26 sekunder var Sverige femma, 31 sekunder  bakom snabbskjutande italienskan Dorothea Wierer, och efter ett imponerande slutvarv med näst snabbaste åktid växlade Emma som trea. Totalt var hon fjärde bäst i spåret, 25 sekunder efter Wierer och var också fyra på själva sträckan - en imponerande insats av Emma!

När Hanna Öberg gick ut på slutsträckan var Sverige med på allvar i kampen om pallplatserna, och hon närmade sig täten med några sekunder in till det liggande skyttet, efter fjärde tid på varvet. Där slog hon sedan till med fem snabba fullträffar på 23 sekunder och gick ut på det andra varvet som tvåa, bara 20 sekunder efter ledande Italien och när det var dags för det sista skyttet var avståndet inte mer än 10 sekunder. Men medan Federica Sanfilippo sköt fullt fick Hanna använda ett extraskott och lämnade vallen som trea, 13 sekunder efter Italien och strax bakom fransyskan Anais Bescond. Hon låg sedan i rygg på henne under hela varvet, men gick om strax innan upploppet och spurtade i mål som tvåa, åtta sekunder och ett extraskott från segern. Ännu en suverän insats av Hanna som hade tredje tid i spåret, bara tre sekunder efter Bescond - men hon var faktiskt allra bäst på själva sträckan!

Nu hoppas vi att Peppe Femling, Martin Ponsiluoma,  Torstein Stenersen och Sebastian Samuelsson kan upprepa damernas fina resultat i herrstafetten!

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info