Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Svenska damerna trea i rafflande världscupstafett

08 DEC 2019 18:52
Norge drog det längsta strået i söndagens världscupstafett i Östersund. Sverige var i ledningen efter tre sträckor, men tre extraskott i sista liggande gjorde att laget fick nöja sig med tredje plats, efter att även ha förlorat spurten mot Schweiz.
  • Uppdaterad: 08 DEC 2019 18:52

Linn Persson höll sig kall på det första varvet på startsträckan, men låg långt fram i fältet och var fyra in det inledande skyttet. Efter fem fullträffar på 24 sekunder lämnade hon vallen som tvåa och tack vare fjärde tid på mellanrundan låg hon tätt i rygg på italienskan Lisa Vittozzi in till stående. Där tvingades Linn använda alla tre extraskotten, men klarade sig utan straffrunda och gick ut på slutvarvet som femma, 20 sekunder från täten. Men på vägen till växling la hon in en växel till och tog in drygt fem sekunder på ledande Italien med bästa åktid och avancerade till tredje plats, strax bakom Norge, till stort jubel från den svenska delen av publiken. Trots extraskotten imponerade Linn stort, inte minst i spåret där hon hade bäst tid av alla, två sekunder före Mari Eder och sex sekunder snabbare än Lisa Vittozzi.

Linn Persson

Visst var man lite osäker på hur Elvira Öberg skulle hanteras den ovana situationen i sin stafettdebut i Världscupen, men vilken insats hon gjorde! Elvira bet sig fast tätt bakom norskan Ingrid Landmark Tandrevold på sitt första varv där hon hade fjärde åktid och gick sedan sensationellt ut i en ledning med 14 sekunder före Frankrike, trots ett extraskott i liggande. Elvira tappade visserligen fem sekunder mot förföljarna på vägen till det stående skyttet, men behöll täten efter ännu ett extraskott. Nu vaknade publiken till ordentligt och applåderade vilt för den unga svenskan. I början av slutvarvet lät hon Justine Braisaz passera, men ryckte sedan förbi igen och växlade fem sekunder före fransyskan och med Tyskland och Norge ytterligare drygt 10 sekunder bakom. Elvira hade fjärde tid även på den sista rundan och totalt var hon 32 sekunder efter den vindsnabba Denise Herrmann med femte åktid, men bara fem sekunder långsammare än distansvinnaren Justine Braisaz - och hon var dessutom femma på själva sträckan. Vilken debut av 20-åringen från Piteå!

Elvira Öberg åkte smart genom att lägga sig i ryggen på de mer etablerade konkurrenterna. Så här sa hon efter sin fina insats:

- Det var jättekul att köra, men det var nervöst. Det är klart att det var speciellt att gå ut i ledning, men jag är jättenöjd med hur jag lyckades hålla ihop det efter det.

Elvira Öberg

Mona Brorsson öppnade kontrollerat på det första varvet, men hade snabbåkande Tiril Eckhoff bara några sekunder bakom in till det liggande skyttet. Där sköt båda fullt, men norskan var något snabbare på skjutvallen och var en dryg sekund före ut på mellanrundan. In till det stående skyttet hade avståndet ökat med ytterligare fem sekunder, men medan Tiril Eckhoff tvingades använda två extraskott sköt Mona fullt till publikens stora glädje och lämnade vallen i ledningen på nytt, nu knappt sju sekunder före Schweiz. Vid växlingen var Sverige fortfarande först, men både Norge och Tyskland tog in mycket tid på slutvarvet och var bara några sekunder bakom. Monas skytte var lysande, men däremot var det lite tyngre för henne i spåret än tidigare under veckan. Totalt hade hon nionde åktid, 43 sekunder långsammare än Tiril Eckhoff - och på själva sträckan var Mona sjua.

Mona Brorsson

På väg ut på den sista sträckan var det fyra lag inom sju sekunder - ett raffinerat läge som Hanna Öberg brukar gilla. Marte Olsbu Röiseland var snabbt ifatt svenskan som la sig tätt bakom och duon utökade avståndet bakåt med runt 10 sekunder på väg till det liggande skyttet. Men medan de övriga tre tätlagen sköt fullt fick Hanna oväntat stora problem och tvingades använda alla sina tre extraskott, till publikens hörbara besvikelse. Det gjorde att hon föll till fjärde plats, 23 sekunder efter Norge. Däremot lyckades Hanna hålla avståndet på mellanrundan, men ändå krävdes det att lagen framför missade ordentligt för att det skulle bli svensk seger. Hon gjorde i alla fall vad hon kunde med fem snabba fullträffar på 23 sekunder, men trots att Marte Olsbu Röiseland fick använda två extraskott var hennes ledning 10 sekunder  - och med Schweiz strax bakom Sverige. Norskan kunde sedan åka helt ohotad på slutvarvet mot segern, medan det blev en hård fajt om de övriga pallplatserna. Hanna försökte skaka av sig Lena Häcki i de tunga backarna utan att lyckas och på upploppet var schweziskan den starkaste. Tyvärr blev de tre extraskotten i liggande ödesdigra, men i spåret imponerade Hanna med näst bästa tid, bara tre sekunder efter Marte Olsbu Röiseland - och hon var dessutom trea på själva sträckan.

Hanna Öberg

Det betyder att det blev en seger och totalt tre svenska pallplatser under Världscupveckan i Östersund - alla i stafett. Nu ser vi fram emot nästa veckans tävlingar i Hochfilzen där vi hoppas att Sverige tar säsongens första individuella pallplats.

Text och analys: L-G Alsenius
Bilder: Per Danielsson

 

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info