Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nordic Focus Sebastian Samuelsson åkte sista sträckan i herrarnas stafett i Oberhof och körde in Sverige på en femteplats.

Svensk femteplats i herrstafetten i Världscupen

13 JAN 2019 17:18
Sverige var aldrig med på allvar i kampen om pallplatserna i herrarnas stafett i Oberhof. Men tack vare starka sträckor av Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson blev laget femma i mål, efter att Sebbe spurtade ner både Norge och Italien.
  • Skapad: 13 JAN 2019 17:18

Trots svaga resultat individuellt har Peppe Femling ofta levererat när det gäller stafett, och precis som i OS och senast i Hochfilzen tog han hand om startsträckan. På det första varvet gällde det mest att hålla sin position långt fram i fältet, och in till det liggande skyttet var Peppe trea. Trots ett extraskott var han inte mer än 13 sekunder från täten som 10:a, och under det andra varvet täppte han till avståndet till de närmaste lagen framför, och var nia in till det stående skyttet. Kanske gick det väl fort, för tyvärr åkte Peppe på en straffrunda och gick ut på slutrundan en knapp minut bakom ledande Tyskland, men fortfarande på nionde plats. Vid växling var han 11:a, och avståndet hade växt till 1,15. I spåret var Peppe 27 sekunder efter fransmannen Antonin Guigonnat med sjätte åktid.

På sitt första varv höll Jesper Nelin ett högt tempo och tog in fem sekunder på täten med fjärde åktid, och var fortsatt 11:a in till det liggande skyttet. Trots ett extraskott avancerade han två placeringar, inte mer än 18 sekunder bakom Tyskland på femteplatsen. På mellanrundan åkte Jesper i sällskap med schweizaren Benjamin Weger och närmade sig täten med 12 sekunder, med näst bästa tid i spåret. När många fick problem i det stående skyttet sköt Jesper fem snabba fullträffar på 25 sekunder och lämnade vallen som femma, bara 24 sekunder från pallen. Han fortsatte fint även på slutvarvet och växlade på samma placering, fortfarande med mindre än en halvminut upp till tredje plats. Totalt hade Jesper tredje åktid, 15 sekunder efter italienaren Lukas Hofer - och på själva sträckan var han näst bäst!

Efter den svaga sprinten fanns det ett stort frågetecken för Torstein Stenersens form, men han hängde med bra på sitt första varv, trots ett stavbrott, och åkte tillsammans med två andra åkare. Han var sexa in till det liggande skyttet och imponerade genom att skjuta fullt, och förde upp Sverige till fjärde plats, 1,14 efter Ryssland, men bara två sekunder efter fransmannen Quentin Fillon Maillet på den sista pallplatsen. Torstein förlorade därefter mer än 40 sekunder på det andra varvet och föll till sjätte plats inför det stående skyttet, men efter ett extraskott gick han ut på slutvarvet som femma. Tyvärr tröt orken totalt för Torstein som fick släppa fyra lag förbi sig och växlade som nia, nästan tre minuter från ledande Ryssland. I spåret var han drygt två minuter efter tysken Arnd Pfeiffer, men den största delen kom under det sista tunga varvet.

Nu var det upp till Sebastian Samuelsson att ta Sverige uppåt i resultalistan. Han inledde i sällskap med tysken Benedikt Doll och höll avståndet fint fram till det liggande skyttet, och tack vare fem snabba fullträffar avancerade Sebastian till åttonde plats, 2,30 från täten, men mindre än en halvminut bakom Tjeckien på sjätteplatsen. På det andra varvet hade han näst snabbaste åktid, och när flera av konkurrenterna hade problem i det avslutande stående skyttet klarade sig Sebastian med ett extraskott och gick ut på slutrundan som sjua. Där blev det en hård kamp mot Italien och Norge, och till sist lyckades Sebastian spurta ner både Dominik Windisch och Henrik L´Abbe Lund och ta Sverige i mål som femma - klart godkänt med tanke på en straffrunda och tidsförlusten på den tredje sträckan. Sebastian tog en rejäl revansch efter jaktstarten med bra skytte och fjärde åktid, bara åtta sekunder efter ryssen Alexander Loginov - och på själva sträckan var han allra bäst!

Närmast fortsätter Världscupen i Wolfgang Pichlers Ruhpolding med tävlingar i sprint, stafett och masstart, med start onsdagen den 16 januari.

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info