Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Svensk seger i singel mixstafetten!

30 NOV 2019 14:55
Trots två straffrundor på den första sträckan lyckades Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson ta hem segern i den inledande singel mixstafetten i Östersund, framför en förväntansfull publik som svävade mellan hopp och förtvivlan.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2019 14:55

Hanna Öberg inledde optimistiskt på den första sträckan och kom in till det liggande skyttet som trea, tillsammans med Norge och Frankrike. Men till publikens besvikelse fick hon stora problem och åkte överraskande på en straffrunda. När Hanna lämnade vallen var det som 16:e lag, 38 sekunder från täten. På det andra varvet tog hon ändå in åtta sekunder och fem placeringar, men hade samma svårigheter i stående där det blev ytterligare en straffrunda. Vid växling låg Sverige först på 13:e plats, 1,18 efter ledande Ukraina, inte den start vi har hoppats och trott på. Däremot imponerade Hanna i spåret med andra åktid, bara fem sekunder långsammare än norskan Marte Olsbu Röiseland.

Hanna Öberg

Trots det knepiga utgångsläget satte Sebastian Samuelsson högsta fart direkt och tog in nio sekunder på vägen till det liggande skyttet. Där slog han till med fem fullträffar på 25 sekunder till stort jubel på läktarna och avancerade till åttonde plats, och när det var dags för stående hade Sebastian närmat sig täten ytterligare. Trots att han fick använda ett extraskott förde han upp laget till tredje plats och nu var Sverige med på allvar i kampen om pallplatserna, något som gladde den taggade hemmapubliken lite extra. Sebastian imponerade stort, inte bara på skjutvallen, för i spåret var han dessutom snabbast av alla.

Sebastian Samuelsson

När Hanna Öberg tog över igen var det en dryg minut fram till täten, men på vägen till det liggande skyttet plockade hon hela 14 sekunder och behöll tredjeplatsen, trots två extraskott. När det var dags för stående hade Hanna bara 40 sekunder upp till Ukraina. Medan Anastaisya Merkushyna fick stora darren och åkte på hela tre straffrundor visade svenskan var skåpet ska stå. Hanna tog nämligen en grym revansch och sköt fem fullträffar på knappt 19 sekunder, framför den jublande publiken, och lämnade över som tvåa, inte mer än 14 sekunder bakom Tyskland som tog över ledningen. I spåret visade Hanna att hon blir att räkna med i vinter för denna gång var hon bara 1,7 sekunder bakom Marte Olsbu Röiseland, med tredje åktid. 

Nu vaknade publiken till ordentligt och började inse att det kunde bli en topplacering för Sverige, kanske till och med en seger! Sebastian Samuelsson tänkte i alla fall inte nöja sig med andra plats utan plockade in fyra sekunder på Erik Lesser in till det liggande skyttet. Men medan tysken sköt fullt fick Sebastian använda ett extraskott och tappade lite tid. Inför det avslutande skyttet var Sverige ändå fortfarande i slagläge och när Erik Lesser började missa såg Sebastian sin chans. Trots ett extraskott lämnade han skjutvallen i en klar ledning medan tysken tvingades åka en straffrunda. Sebastian behövde inte förta sig på slutvarvet, men hade ändå andra tid på sträckan. I mål möttes han av en av ett stort glädjevrål från läktarhåll och en glädjestrålande Hanna Öberg som väl inte kunde ana att hon skulle stå som segrare efter sina straffrundor?

Segerkramen

Vilken lysande start på världscupsäsongen för Sverige - grattis Hanna och Sebbe!

Text och analys: L-G Alsenius och Cornelia Wikström
Bilder: Per Danielsson 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info