Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Sverige på femte plats i herrstafetten

07 DEC 2019 20:49
Jesper Nelin förde överraskande upp det svenska laget i ledningen halvvägs in i lördagens världscupstafett, men efter två straffrundor föll Sverige tillbaka till femte plats i mål. Norge tog en klar seger före Frankrike och Italien.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2019 20:49

Torstein Stenersen låg bra med under det första varvet på startsträckan och var sexa in till det liggande skyttet. Där fick han använda ett extraskott och lämnade vallen som 11:a, nio sekunder från täten. Torstein fortsatte fint även på mellanrundan där han avancerade fyra placeringer och efter fem snabba fullträffar på 23 sekunder i stående gick han ut på slurvarvet som sexa. Nu började det bli aningen tyngre för honom, för han tappade nio sekunder mot täten och blev dessutom passerad av norrmannen Johannes Dale. Men Torstein växlade ändå som sjua, bara 21 sekunder bakom ledande Tyskland. Totalt hade han sjunde tid i spåret, en halvminut långsammare än den unge norrmannen, men bara nio sekunder efter tysken Erik Lesser - en klart godkänd insats.

Torstein Stenersen

Redan på sitt första varv tog sig Jesper Nelin förbi Kanada, tack vare femte åktid. Trots två extraskott i liggande lämande han vallen som tvåa, 13 sekunder efter Italien. Däremot tvingades både Tyskland och Frankrike in i straffrundan. Jesper åkte starkt även på mellanrundan med tredje tid och plockade in sju sekunder mot Thomas Bormolini på vägen till det stående skyttet. Där fick italienaren använda två extraskott, medan piteåkaren imponerade genom att skjuta fullt. Nu var Sverige plötsligt i ledningen och tack vare näst bästa tid på slutvarvet var avståndet drygt 10 sekunder till Norge på andra plats vid växlingen. Det var en helt annan Jesper vi fick se idag, både i spåret och på skjutvallen. Han hade så bra som tredje åktid totalt, 12 sekunder efter norrmannen Erlend Bjöntegaard och fransmannen Quentin Fillon Maillet som hade exakt samma tid - och han var faktiskt bäst av alla på själva sträckan!

Jesper Nelin

Det var en ovan situation för Martin Ponsiluoma att gå ut i täten, men hade åkte starkt på det första varvet med fjärde åktid och var fortfarande några sekunder före norrmannen Tarjei Bö in till det liggande skyttet. Tyvärr fick han stora problem och tvingades in i straffrundan - och med det tappade Sverige tätkänningen och föll till fjärde plats, 40 sekunder bakom Norge. Martin fortsatte ändå fint med fjärde åktid även på mellanrundan och kom nästan ifatt Italien in till stående, men tvingades använda alla extraskotten och var nästan minuten från täten ut från vallen som fortsatt fyra - och med Ryssland strax bakom. Trots allt var det skönt att Martin lyckades undvika straffrunda och tack vare ett stabilt slutvarv höll han kvar Sverige på fjärde plats in till växling. I spåret var Martin sexa, inte mer än 23 sekunder långsammare än Tarjei Bö.

Martin Ponsiluoma

Sebastian Samuelsson brukar vara taggad i jaktlägen och han satte också full fart på sitt första varv och var ifatt italienaren Domnik Windsisch in till det liggande skyttet, tack vare tredje åktid. Kanske blev han lite väl stressad för  han åkte oväntat på en straffrunda - och med det var Sverige nere på sjätte plats, 40 sekunder från pallen. På mellanrundan hade Sebastian tredje tid på nytt och passerade också Slovenien, men trots att han sköt fem snabba fullträffar på 20 sekunder var avståndet till pallen alltför stort - nästan en halvminut. På slutvarvet fick han nöja sig med att bevaka placeringen och ta Sverige i mål som femma, drygt två minuter efter Norge. Den här gången blev det ingen jackpot på skjutvallen, men Sebastian visade att formen är på uppåtgående, för totalt hade han näst bästa tid i spåret, 27 sekunder efter Johannes Thingnes Bö, men snabbare än både Dominik Windisch och Alexander Loginov.

Sebastian Samuelsson

I morgon avslutas världscupveckan i Östersund med damernas stafett. Då hoppas vi att Linn, Elvira, Mona och Hanna håller ihop skyttet och sätter punkt med ännu en svensk framgång! Tävlingen startar kl. 15.30.

Text och analys: L-G Alsenius
Bilder: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info