Hoppa till sidans innehåll

Sverige sexa i mixedstafetten i Världscupen

2018-03-10 21:56
Det blev en tung inledning för det svenska laget med både extraskott och straffrunda i mixedstafetten i Kontiolahti. Men en supersträcka av Jesper Nelin (bilden ovan) tog Sverige tillbaka in i matchen.
  • Uppdaterad: 2018-03-10 21:56

Sebastian Samuelsson förde till sist Sverige i mål som sexa. I single mixed-stafetten blev det Mona Brorsson och Peppe Femling 10:a efter alltför många extraskott.

Mixedstafetten 

Linn Persson tappade lite oroväckande sin fina startposition på det första varvet och låg bara på 14:e plats in till det liggande skyttet och lämnade vallen på samma plats efter ett extraskott, knappt 15 sekunder från täten. På vägen in till det stående skyttet plockade hon fyra placeringar, men tvingades använda två extraskott till och gick ut på slutrundan på 15:e plats. Efter ännu ett fint avancemang växlade Linn som 11:a, 38 sekunder bakom ledande Slovakien. Linn hade 12:e tid i spåret, 36 sekunder långsammare än Paulina Fialkova, en bra insats, men inte helt på topp. 

Med sjätte åktid höll Hanna Öberg avståndet uppåt på sitt första varv, men fick oväntat stora problem i det liggande skyttet och tvingades till en straffrunda. Hon lämnade vallen på 15:e plats och tappade 14 sekunder mot ledande Frankrike på vägen till stående. Där slog Hanna till med fem fullträffar på 25 sekunder, snabbast av alla, och gick ut på slutvarvet som 10:a. Tack vare näst bästa tid i spåret avancerade hon ytterligare två placeringar och växlade som åtta, en knapp minut från täten. Trots straffrundan gjorde Hanna en klart godkänd sträcka med åttonde åktid, 37 sekunder efter Tiril Eckhoff. 

Jesper Nelin låg tätt i rygg på tysken Erik Lesser under hela sitt förstavarv och tog in fem sekunder på de ledande lagen med näst bästa åktid och efter ett extraskott i liggande var han sjua. På mellanvarvet anförde Jesper en jagande grupp och med tredje tid i spåret var han först av dem in till det stående skyttet. Där fick flera av lagen problem medan Jesper sköt fem snabba fullträffar på 21 sekunder och gick ut på slutrundan som femma och när han växlade hade avståndet till ledande Italien minskat till 39 sekunder. Totalt hade Jesper tredje åktid, fyra sekunder efter Dominik Windisch, men på själva sträckan var han överlägset bäst! 

Nu var Sverige med på allvar i kampen om topplaceringarna och Sebastian Samuelsson satte högsta fart direkt och plockade in åtta sekunder på det första varvet, med den allra bästa åktiden. Kanske gick det väl fort för han tvingades använda alla tre extraskotten i liggande och föll tillbaka till sjunde plats, 1,14 från täten. På nytt åkte Sebastian starkt och minskade avståndet, men var fortfarande en minut efter när det var dags för det avslutande skyttet. Tyvärr var han nära att åka på straffrunda igen, men klarade sig och lämnade vallen som fortsatt sjua, några sekunder bakom tysken Benedikt Doll. Duon följdes åt på slutvarvet, men på upploppet var Sebastian obeveklig och förde Sverige i mål som sexa. Han kan knappast vara nöjd med sex extraskott, men var däremot snabbast i spåret, så formen är det inget fel på! 

Single mixed-stafetten 

Mona Brorsson var bra med som femma in till det inledande skyttet, men tappade mark efter två extraskott och lämnade vallen 22 sekunder från täten på 16:e plats. På det andra varvet avancerade hon två placeringar och växlade som 12:a efter ytterligare ett extraskott i stående. Mona hade 10:e tid i spåret, men var bara sju sekunder bakom Anais Chevalier. 

Det var 26 sekunder upp till ledande Ukraina när Peppe Femling tog vid och han plockade in fem sekunder på sitt första varv, men tappade två placeringar efter ett extraskott i liggande. På det andra varvet avancerade han en placering, men fick använda ytterligare två extraskott i stående och växlade som 12:a, 40 sekunder bakom Norge. Peppe hade nionde tid i spåret, 16 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö. 

Mona Brorsson höll avståndet till på nästa varv och lämnade vallen som 11:a efter fem snabba fullträffar i liggande och trots ett extraskott gick växlade hon för sista gången som 10:a, 52 sekunder efter Frankrike som hade tagit över ledningen. Mona höll ihop åkningen riktigt bra även den här gången och hade femte tid i spåret, inte mer än sju sekunder efter Anastaiya Kuzmina. 

Det var en dryg halvminut upp till topp sex när Peppe Femling tog över för sista gången, men avståndet minskade med fem sekunder efter fullt skytte på 26 sekunder i liggande, men Sverige var fortfarande 10:a när det var dags för sista stående. Där tvingades Peppe använda alla extraskotten och lämnade vallen som 11:a, men spurtade ner tysken Roman Rees och blev 10:a i mål. Peppe hade tredje tid på slutvarvet och var totalt 26 sekunder efter Johannes Thingnes Bö, med åttonde åktid. 

Tyvärr blev det alltför många bom i båda stafetterna för att slåss om pallplatser, men vi kan glädja oss åt att det var bra fart i spåret för alla sex svenska åkarna. I morgon avslutas tävlingarna i Kontiolahti med masstarter, där Hanna Öberg och Fredrik Lindström är de svenska deltagarna. 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

 

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

 

 

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

   
bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info