Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nordic Focus Tufft väder i damernas stafett i Oberhof. Hanna Öberg körde till slut in det svenska laget som sjua.

Sverige sjua i damernas stafett, i ett blåsigt Oberhof

13 JAN 2019 13:37
Det blev stora omkastningar i damernas världscupstafett, där snö och luriga vindar gjorde det svårt på skjutvallen. Det svenska laget åkte på två straffrundor, men Hanna Öberg körde till sist upp laget till en respektabel sjundeplats.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2019 13:37

Linn Persson tog hand om startsträckan ännu en gång och låg bra med i främre delen av fältet under det första varvet. Hon var fyra in till det inledande skyttet och lämnade vallen som nia efter ett extraskott, 16 sekunder från täten. På det andra varvet åkte hon starkt med andra tid och avancerade sex placeringar, efter att ha minskat avståndet till ledande Italien med nio sekunder. Nu var det riktigt svårt på vallen, men Linn klarade sig med två extraskott och gick ut på slutvarvet som trea och passerade sedan Vitryssland och växlade som tvåa, 20 sekunder efter Lisa Vittozzi. Linn imponerade stort i spåret med fjärde åktid totalt, bara 11 sekunder efter amerikanskan Susan Dunklee.

Mona Brorsson tog in sju sekunder på Italien under sitt första varv och var trea in till det liggande skyttet. Tyvärr fick hon stora problem på vallen, precis som i gårdagen jaktstart, och åkte på en straffrunda efter en skjutserie på hela 1,36. Det gjorde att Sverige föll tillbaka till 13:e plats, en dryg minut efter USA som tog över ledningen. På mellanrundan gjorde Mona vad hon kunde och avancerade en placering, men fick använda alla tre extraskotten i ännu en evighetslång serie. Sverige var fortfarande på 13:e plats ut på slutvarvet och Mona växlade till sist 1,52 efter Tyskland där Franziska Hildebrand gjorde en supersträcka, trots ett fall. Mona gjorde i alla fall en stark insats i spåret med fjärde åktid, 12 sekunder efter slovakiskan Paulina Fialkova.

Anna Magnusson har inte gjort någon tävling efter helguppehållet, men har nog ljusa minnen från det starka avancemanget i den avslutande jaktstarten i Nove Mesto. Hon inledde sin sträcka i ett ingemansland, men plockade några sekunder på täten in till det liggande skyttet. Där fortsatte det svenska eländet med ännu en straffrunda, och med det var Sverige hela 2,45 efter Tyskland, men fortfarande på 13:e plats. Anna tappade sedan 15 sekunder på det andra varvet, men sköt fullt i stående och avancerade till 11:e plats, och växlade till sist tre och en halv minut från täten. I spåret hade hon det ganska tungt och var 1,16 efter fransyskan Justine Braisaz, med nionde åktid.

Det var knappast ett inspirerande läge för Hanna Öberg, men hon inledde den sista sträckan starkt och passerade Bulgarien med tredje åktid på varvet. I liggande imponerade hon med fem fullträffar på 29 sekunder och gick ut på mellanrundan som 10:a,. Där tappade Hanna bara sju sekunder mot täten, och avancerade sedan till nionde plats, trots två extraskott i det stående skyttet. På slutvarvet åkte hon snabbt förbi Vitryssland och slog därefter Anastasiya Merkushyna från Ukraina i spurten, och tog Sverige i mål som sjua - drygt tre minuter efter segrande Ryssland. Hanna gjorde en suverän insats i spåret med fjärde åktid mot hårt motstånd, 20 sekunder efter slovakiskan Anastasiiya Kuzmina - och hon var trea på själva sträckan!

Klockan 14.30 är det dags för herrarnas stafett. Frågan är om Sverige kan upprepa den sensationella succén från Hochfilzen och ta ännu en seger?

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info