Hoppa till sidans innehåll

Sverige trea med mersmak i gastkramande damstafett!

2018-01-13 18:30
De svenska damerna gjorde en sensationell stafett med toppinsatser av alla fyra i Världscupen i Ruhpolding - och belöningen blev en imponerande tredjeplats!
  • Uppdaterad: 2018-01-13 21:11

Sverige var dessutom snubblande nära att nå ända högst upp, men Laura Dahlmeier ledde Tyskland till seger före Italien. 

Linn Persson låg långt framme i täten under hela det första varvet och var trea in till vallen. Efter fullt i liggande gick hon ut på det andra varvet som femma, fyra sekunder efter täten. Linn plockade därefter en placering in till det stående skyttet, men fick ta till ett extraskott och gick ut på slutrundan på nionde plats, med 17 sekunder upp till ledande Italien. Vid växling hade hon fått släppa USA förbi sig, men hon tappade bara ytterligare fem sekunder mot italienskan Lisa Vitozzi. Linn gjorde en fin och stabil startsträcka med åttonde åktid, bara 11 sekunder efter amerikanskan Susan Dunklee. 

– Det här kan jag vänja mig vid, kommenterade Linn Persson efter loppet. 

På andrasträckan plockade Mona Brorsson två placeringar redan under sitt första varv med tredje åktid och hon närmade sig dessutom lagen i täten. I liggande blev det fullt skytte på 25 sekunder och när hon lämnade vallen var det som fyra, i rygg på Frankrike och med 15 sekunder upp till ledande Italien. På andra varvet tappade Mona bara några sekunder, men tvingade använda ett extraskott i det stående skyttet. Hon gav sig ut på slutvarvet som fortsatt fyra, men fick släppa tre åkare förbi sig och växlade som sjua, 26 sekunder efter ledande Tyskland och åtta sekunder från pallen. Mona stod för stark skidåkning med fjärde tid, 27 sekunder efter världscupledaren Anastasiya Kuzmina från Slovakien och hon var även fyra på sträckan. 

Frågan var om Anna Magnusson skulle klara av att hänga med i skidspåret. Hon gav svar direkt genom att ha den bästa åktiden på första varvet och tog dessutom in sju sekunder på Tyskland. I liggande sköt hon fem fullträffar på 28 sekunder och gick ut från vallen i knapp ledning, men fick sällskap av tre andra lag in till det stående skyttet. Där klarade sig Anna med ett extraskott och gick ut på det sista varvet som tvåa, 19 sekunder efter Frankrike. Hon fick visserligen släppa snabbåkande schweiziskan Selina Gasparin förbi sig, men passerade fransyskan och var fortfarande tvåa in till växling. Anna överträffade sig själv och gjorde en sensationell insats med tredje åktid, 25 sekunder efter Gasparin - och hade faktiskt näst bästa sträcktid! 

Hanna Öberg var tillbaka efter en förkylning, men var inte mer än 36 sekunder efter norskan Marte Olsbu, med åttonde tid i spåret. Hon fick släppa tre lag förbi sig på det första varvet, men var bara 11 sekunder från täten in till det liggande skyttet. Där fick hon ta till ett extraskott, men lämnade vallen som fortsatt tvåa, några sekunder efter Tyskland. På det andra varvet tappade Hanna 15 sekunder på Laura Dahlmeier och kom in till stående som fyra. När flera lag fick problem hade hon chansen, men tyvärr tvingades även hon använda ett extraskott och ut på slutrundan var Sverige trea, med 10 sekunder tillgodo på fyran Norge. Till lagkamraternas stora glädje lyckades Hanna hålla tredjeplatsen in i mål, den andra pallplatsen på två helger – mycket imponerande! 

– Jag var lite osäker på hur det skulle kännas att köra hårt efter att ha tränat mest grundträning innan, men med det riktigt fina utgångsläget som de andra tjejerna gav mig var det bara att gå ut och göra så gott jag kunde. Åkningen var okej, jag gjorde mitt egna lopp och på skyttet tyckte jag att jag höll ihop det rätt bra. På sista varvet var jag livrädd för Marte (Olsbu) men när vi vände längst bort på banan började jag känna att jag nog skulle fixa det, kommenterar Hanna Öberg sin sträcka.  

Det blev fortsatt blygsamma resultat för de svenska herrarna i lördagens sprint i IBU-cupen i Arber. Christofer Eriksson var bäst ännu en gång, men med två bom fick han nöja sig med 29:e plats. Norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen vann efter fullt skytte, tätt före fransmannen Emilien Jacquelin. 

Det fanns hopp om topp 10 för Christofer Eriksson efter hans förbättrade skytte i distansloppet, där han hamnade på 12:e plats. Tyvärr var han rejält efter redan in till liggande och efter två straffrundor gick han ut på det andra varvet som 76:a. Men i det stående skyttet gick det bättre och efter fem fullträffar lämnade Christofer vallen som 40:e man. På det sista varvet hade han bra med krafter kvar och tappade bara 16 sekunder. Tack var den fina farten avancerade Christofer till 29:e plats i mål som bäste svensk. Det var han även i spåret med 28:e åktid, 1,08 efter snabbaste man, en aning bättre än förra helgen.  

Ted Armgren var bäst av de svenska åkarna efter fullt i det liggande skyttet, men inte bättre än på 37:e plats, en dryg minut efter täten. På det andra varvet tappade han nästan en minut till och dessutom åkte han på två bom i stående. När han lämnade vallen var det som 72:a man, men i mål var han en placering bättre. Ted var 2,25 bakom snabbaste man och mer än dubbelt så långt efter som Christofer. Det lossnar tyvärr inte alls för Ted den här säsongen, men kanske kan en träningsperiod få igång benen igen. 

Precis som honom har Daniel Gustavsson fortfarande långt upp till sin normala kapacitet i skidspåret. Han var 1.11 efter täten redan på det första varvet och inte bättre än 95:a på grund av två bom i det liggande skyttet. Därefter överraskade Daniel med fem snabba fullträffar på 22 sekunder i det stående skyttet och gick ut på slutvarvet som 74:a, fyra sekunder bakom Ted. Men på vägen till mål tappade han ytterligare tre sekunder på sin landsman och blev 75:a till sist. I spåret var Daniel 20 sekunder långsammare än Ted, 2,45 efter snabbaste åkare.  

Tyvärr avslutade de svenska damerna tävlingsdagarna i Arber utan en enda poängplats, trots stabilt skytte. Även i dagens sprint var Linn Larsson främst, men inte bättre än 57:a och med Emma Lindberg på placeringen bakom. Norskan Hilde Fenne vann sin andra seger den här veckan. 

Trots att Linn Larsson öppnade lovande med fullt i det liggande skyttet var hon bara på 32:a plats, 42 sekunder efter täten. Inte heller i dag fanns den riktiga farten i spåret och hon tappade hela 23 placeringar fram till stående och åkte dessutom på en straffrunda. Linn lämnade vallen som 49:a, men förlorade nästan en minut och åtta placeringar på slutvarvet och blev 57:a i mål. Hon var 2,50 efter snabbaste åkare, men hade glädjande nog åttonde skjuttid, med två serier på 52 sekunder. 

Emma Lindberg kom alltså på placeringen bakom Linn och var dessutom en knapp sekund efter i spåret och två sekunder långsammare på skjutvallen. Hon inledde med en bom i liggande, men lyckades skjuta fullt i stående och gick ut på slutvarvet som 53:a. Men precis som Linn tappade hon nästan en minut på vägen till mål och en slutligt 58:e -plats. Emma har hållit i skyttet på ett imponerade sätt under sina IBU-tävlingar och har också förbättrat farten i spåret. 

Det vill inte lossna riktigt på skjutvallen för Annie Lindh och trots att hon har varit klart snabbast av svenskorna i spåret har skyttet gjort att de fina resultaten har uteblivit. Idag sköt hon två bom både i liggande och stående och med totalt fyra straffrundor blev det inte bättre än 71:a plats i mål. Annie var 1,49 efter snabbaste åkare och kanske börjar hon känna av det intensiva och tuffa tävlandet och mår bra av en träningsperiod. 

Anna Wikström inledde lovande med fem fullträffar i liggande och gick ut på det andra varvet som 43:a, bara några sekunder från poängplats. Men tyvärr tappade hon 1,23 in till det stående skyttet och efter en straffrunda var hon nere på 64:e plats. Även slutrundan blev tung för Anna som föll åtta placeringar till 72:a plats i mål, fyra sekunder bakom Annie som hade tre bom mer. I spåret var hon 3,40 efter vinnaren Hilde Fenne, som även var den snabbaste åkaren. 

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Ruhpolding med två masstarter där Fredrik Lindström är den ende svenske deltagaren. Tack vare sitt starka skytte och med stigande åkform får vi hoppas att han följer upp damernas stafettssuccé med ytterligare en topplacering! 

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Elisabeth Högberg

Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

adidas

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info