Hoppa till sidans innehåll

Tre svenskar topp 20 i världscupdistansen i Pokljuka

06 DEC 2018 14:10
Sebastian Samuelsson slog sitt personliga rekord genom att bli fin nia i torsdagen uppskjutna distanslopp i Världscupen, efter två bom. Martin Fourcade sköt fullt och vann, trots att han var långt ifrån bäst i spåret.
  • Skapad: 06 DEC 2018 14:10

Det var tydligt från start att Sebastian Samuelsson var ordentligt på hugget. Han var så bra som trea in till det första liggande skyttet, men fick jobba lite i motvind efter en bom. På det andra varvet tog han det lite försiktigare, men avancerade ändå 12 placeringar och var 46:a in till det stående skyttet. Där blev det på nytt ett missat skott och Sebastian begav sig ut på nästa varv precis två minuter från täten. Men med fortsatt fin fart i spåret fanns ändå chansen till en bra placering och efter fem fullträffar i det tredje skyttet avancerade han rejält till 24:e plats. Nu ökade Sebastian tempot på nytt och med tredje tid på rundan och ytterligare en nolla i sista stående var han 11:a och bäste svensk. Tack vare en sista kraftansträning lyckades han plocka två placeringar på slutvarvet och spurtade i mål som nia, nytt personligt rekord i Världscupen. Sebastian hade fjärde tid i spåret, en knapp minut efter Johannes Thingnes Bö och hade faktiskt vunnit med fullt skytte - en riktigt imponerande start på säsongen!

Jesper Nelin visade fin form i söndagens mixstafett och inledde lovande även idag. Han lämnade skjutvallen som 14:e man tack vare fem fullträffar i liggande, och in till första stående var han ytterligare två placeringar bättre. Efter ännu en nolla gick han ut på den tredje rundan som femma och nu började man få lite OS-vibbar. Tvärr blev det en bom i andra liggande, vilket gjorde att Jesper tappade tätkänningen. Han var ändå fortfarande på 14:e plats, och efter ännu ett starkt varv hade han topp 10 inom räckhåll när det var dags för sista stående. Där åkte han dock på ytterligare en straffminut och lämnade vallen som 16:e man. Men med tredje tid på slutvarvet avancerade Jesper till 13:e plats i mål, hans näst bästa resultat i karriären och det bästa i Världscupen. I spåret hade han nionde tid, 1,19 efter Bö och 21 sekunder långsammare än Sebastian - och precis som för honom hade fullt skytte räckt till seger!

Tidigare hade Martin Ponsiluoma 37:e plats som sitt personliga rekord på sina fyra världscupstarter, men idag blev det betydligt bättre än så. Han var visserligen nästan 40 sekunder efter på det första varvet, men tack vare fem fullträffar i liggande lämnade han vallen som 35:a, och efter ytterligare en nolla i första stående avancerade Martin till 20:e plats. Trots lite tufft i spåret plockade han en placering på vägen in till det andra liggande skyttet, men åkte tyvärr på en bom och föll till 31:a plats. Med en tredje nolla i sista stående fanns ändå chansen till en riktigt bra placering för Martin, och när han lyckades med det gick han ut på slutvarvet som 18:e man - en sensationellt bra placering som han också höll in i mål. Visserligen var Martin 2,55 efter snabbaste åkare och nästan två minuter långsammare än Sebastian, men 19 träffar av 20 är riktigt imponerade - och med det här fina resultatet är han given fjärdeman i det svenska laget för tillfället.

Peppe Femling fick chansen i Världscupen efter några stabila insatser i IBU-cupen, men tyvärr fanns inte den riktiga åkformen i dagens distanslopp. Han var knappt 40 sekunder från täten redan på det första varvet, och med en bom i det inledande skyttet lämnade han vallen som 79:a. Peppe revancherade sig med fullt i första stående och hade häng på poängplats som 45:a man. Men efter ett tungt tredjevarv och ytterligare ett missat skott i andra liggande föll han till 67:a plats, och då hjälpte det inte att han höll ihop det bra i det sista skyttet med en ny nolla. I mål var Peppe på 70:e plats efter att ha tappat över en minut på slutrundan. Totalt var han klart långsammast av svenskarna, 4,36 efter snabbaste åkare. Två bom är ändå klart godkänt så vi får hoppas att Peppe får upp farten i spåret till morgondagens sprint.


Text och analys: L-G Alsenius.

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info