Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nordic Focus Båda svenska lagen slutade på 13:e plats i stafetterna i Canmore.

Tufft för de svenska stafettlagen i Canmore

09 FEB 2019 00:31
Sverige hade inget med tätstriden att göra i fredagens kylslagna världscupstafetter utan de reservbetonade och sjukdomsdrabbade lagen fick nöja sig med 13:e plats, både för damerna och herrarna.
  • Uppdaterad: 09 FEB 2019 00:31

Herrarnas stafett

Den här gången var det Gabriel Stegmayr som fick ta hand om startsträckan. Han hade vissa problem att hänga med i det höga tempot och var 12 sekunder in till det liggande skyttet som 19:e man. Det var många som missade mycket i blåsten, men Gabriel klarade sig undan med ett extraskott och lämnade vallen som sjua, 23 sekunder efter ledande Norge. På vägen in till stående tappade han 35 sekunder och åtta placeringar, men efter ytterligare ett extraskott gick han ut på slutvarvet på 14:e plats, 49 sekunder från täten. Vid växling var han en placering sämre och avståndet hade växt till 1,30 efter Frankrike som tog över ledningen. Totalt var Gabriel 1,37 efter ryssen Evgeniy Garanichev som hade snabbast åktid 

Peppe Femling var säkert stärkt av framgången i distansloppet för han inledde lovande och tappade bara fem sekunder på täten under det första varvet, med fjärde åktid. I det liggande skyttet behövde han ett extraskott och när serien tog 53 sekunder var han kvar på 15:e plats, men nu nästan två minuter bakom. Peppe åkte fortsatt bra och avancerade två placeringar in till stående, och när han lyckade skjuta fullt närmade han sig lagen framför, men var fortfarande på 13:e plats. Det var tyngre för honom på slutvarvet där han tappade 37 sekunder, och när han växlade var Sverige 2,43 efter Norge som hade tagit en klar ledning. Peppe hade 10:e tid i spåret, 1,02 efter norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

På sitt första varv höll Simon Hallström 13:e plats men förlorade 17 sekunder på täten, och behövde sedan mer än en minut för den liggande serien med två extraskott. Det gjorde att han lämnade vallen som 14:e man, och låg kvar på samma placering in till det stående skyttet. Där brukar Simon ha stora problem och i den luriga vinden åkte han på en straffrunda och gick ut på slutvarvet 4,25 från täten, men fortfarande på 14:e plats. På vägen till växling tog han sig förbi Belgien, men avståndet växte med ytterligare 23 sekunder. Simon hade nionde åktid totalt, 1,08 långsammare än norrmannen Erlend Bjöntegaard.

Torstein Stenersen var sjuk igår, men ställde upp för laget för att försöka att ta Sverige i mål. Tyvärr tappade han över en minut på det första varvet, och blev sedan varvad av Norge innan han hann avsluta det liggande skyttet. Det gjorde att Sverige blev avplockade, men placerade som 13:e lag i den officiella resultatlistan. Johannes Thingnes Bö kunde helt ohotad ta Norge i mål som överlägsen etta, mer än en minut före Frankrike.

Damernas stafett

Ingela Andersson inledde för det svenska laget och låg bra med långt fram i startfältet under det första varvet. Hon var åtta in till det liggande skyttet, men tvingades använda ett extraskott och lämnade vallen på 11:e plats, 23 sekunder från täten. Ingela tappade sedan 22 sekunder och tre placeringar på vägen fram till stående, men avancerade till 12:e plats, trots två extraskott. Hon höll placeringen på slutvarvet, men avståndet växte med ytterligare en halv minut och vid växling var Sverige 1,43 efter ledande Italien. I spåret var Ingela en dryg minut långsammare än fransyskan Anais Chevalier.

På sitt första varv tappade Felicia Lindqvist 15 sekunder men avancerade förbi Kina. Tyvärr hade hon stora problem i det liggande skyttet och tvingades använda alla tre extraskott. När serien dessutom tog hela 1,35 föll Sverige till 14:e plats, och inför det stående skyttet ökade avståndet till täten med ytterligare 36 sekunder. Nu gick det i alla fall bättre på vallen för Felicia som sköt fem fullträffar på 28 sekunder, men med förkylning i kroppen tröt orken alltmer och vid växling var Sverige på 16:e plats, 4,08 efter Italien som hade drygat ut ledningen till över en halv minut. Felicia var totalt 1,45 efter Tuuli Tomingas från Estland som var snabbast i spåret.

Det var ett utsatt läge för Elisabeth Högberg som riskerade att bli varvad, men hon inledde optmistiskt och plockade några sekunder på täten in till det liggande skyttet. Där fick hon använda två extraskott, men avancerade förbi Vitryssland till 15:e plats och höll nästan jämna steg med ledande Dorothea Wierer på mellanrundan. I stående klarade sig Bettan undan med ett extraskott och lämnade vallen som 14:e lag och växlade 4,56 efter Tyskland, som tog över ledningen sedan Denise Herrmann gjort en supersträcka där hon var klart snabbast. Bettan var 1,35 efter tyskan med 10:e åktid.

Precis som Torstein Stenersen var Johanna Skottheim sjuk igår, men startade starkt med näst bästa tid i spåret på det första varvet, och avancerade dessutom förbi Ryssland till 13:e plats. I det liggande skyttet blev det ett extraskott, men hon plockade ändå två placeringar till och lämnade vallen som 11:a, 17 sekunder bakom Tjeckien på placeringen framför. Det var betydligt tyngre för Johanna på mellanrundan där hon tappade över en halv minut, men trots ett extraskott var hon  10:a ut från vallen. Tyvärr orkade hon inte på slutvarvet utan fick släppa tre lag förbi sig till 14:e plats i mål, 5,24 efter Tyskland som tog hem segern, trots en straffrunda för Laura Dahlmier på slutsträckan.Totalt var Johanna 1,51 efter norskan Marte Olsbu Röiseland, men ändå plus i kanten för att hon spände bågen.

Text och analys: L-G Alsenius

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info