Hoppa till sidans innehåll

Tung dag för de svenska ungdomarna i Junior-VM

01 FEB 2019 16:56
Tyvärr fungerade vare sig åkning eller skytte för svenskarna i fredagens sprint för den yngsta åldersklassen i Osrblie. Malte Stefansson var den ende av fem startande som kvalificerade sig för söndagens jaktstart som 47:a.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2019 16:56

Herrarnas sprint

Malte Stefansson inledde starkt i spåret och var bara 21 sekunder från täten in till det liggande, men efter en bom hade avståndet växt till det dubbla. Han gick ut på det andra varvet som 37:a, och var en placering bättre inför det stående skyttet. Där verkade Malte chansa lite för serien gick på 30 sekunder, vilket är ovanligt snabbt för honom, men tyvärr blev resultatet ytterligare två varv i straffrundan. När han lämnade vallen var det som 45:a, och i mål var han på 47:e plats, 2,45 efter segrande Alex Cisar. Slovenen var också snabbast i spåret, medan Malte var 1,34 efter med 43:e åktid. I söndagens jaktstart är det en dryg minut fram till en plats bland de 20 främsta, men i första hand får han sikta in sig på poängplats - dit är det mindre än en straffrunda.

På det första varvet var Emanuel Westberg knappt 20 sekunder långsammare än Malte, och åkte även han på en bom i det liggande skyttet. Det gjorde att han var en dryg minut från täten ut på mellanrundan som 61:a, och inför stående var han sju placeringar sämre. Där missade Emanuel ytterligare ett skott och lämnade vallen som 60:e man, men fick tyvärr släppa tre åkare förbi sig på vägen till mål där han blev 63:a, nio sekunder från en plats i jaktstarten. I spåret var Emanuel 42 sekunder efter Malte, totalt 2.14 bakom bäste åkare.

Knut Vikström förlorade 41 sekunder mot de allra snabbaste på vägen till det liggande skyttet, men var bara än dryg sekund långsammare än Emanuel. Tack vare fem fullträffar gick han ut på det andra varvet 17 sekunder före landslagskompisen på 46:e plats, men tappade hela 20 placeringar och var 66:a inför det stående skyttet. Tyvärr gjorde två varv i straffrundan att Knut föll til 85:e plats, och i mål var han 93:a, fem och en halv minut från segern. Åkmässigt hade han en tung dag och var 3,24 efter Alex Cisar, och mer än en minut långsammare än Emanuel.

 

Damernas sprint

Idag hade inte Sara Andersson samma fart som i distansloppet och stafetten. Hon var en halvminut från täten redan på det första varvet, och efter en bom i liggande lämnade hon vallen som 48:a, 1,10 efter norskan Maren Bakken, som senare vann hela tävlingen. Sara tappade även några placeringar på vägen till det stående skyttet, där hon tvingades åka hela straffrundor. Det gjorde att hon gick ut på slutvarvet som 66:a, och lyckades sedan avancera en placering till 65:e plats i mål - 14 sekunder från jaktstarten. I spåret var det som sagt tufft för Sara som var 1,44 långsammare än fransyskan Paula Botet, med 53:e åktid.

Johanna Nordqvist var 18 sekunder långsammare än Sara inför det inledande liggande skyttet, och lämnade vallen som 62:a, efter ett missat skott. På det andra varvet var hon fem sekunder snabbare än lagkamraten och plockade fyra placeringar, men när även Johanna åkte på tre bom i stående föll hon till 71:a plats. Tyvärr tappade hon ytterligare en placering på slutvarvet och gick i mål som 72:a, en dryg halvminut från en plats i söndagens jaktstart. Totalt var Johanna drygt två minuter efter snabbaste åkare i spåret, men bara 21 sekunder långsammare än Sara.

Tyvärr kom Julia Johansson aldrig till start.

I morgon är det sprint för de äldre juniorerna. Vi får hoppas att damerna gör lika fina insatser som i bronsstafetten, och att herrarna höjer sig en nivå - då kan det bli en riktigt rolig lördag!

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info