Hoppa till sidans innehåll

Vallarna - en del av framgångarna i IBU-cupen

07 DEC 2018 17:33
Två segrar och totalt tre pallplatser summerar den första helgen i IBU-cupen för svensk del. Som många gånger förr bidrog vallateamet med sina kunskaper.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2018 17:33

IBU-cupen i Idre Fjäll blev en tävling med många fina resultat för svensk del. Några som, i det tysta, var med och bidrog till framgångarna var vallarna Karl Edenroth, David Larsson och Emil Linell. Att jobba som vallare under IBU-cupen skiljer sig en hel del gentemot arbetet under världscupen.

– Den största skillnaden är att vi inte har lika mycket resurser, vi är oftast bara två vallare. Oftast är det tolv åkare så det är svårt att hinna testa lika mycket som man hade velat då kanske. I andra nationer finns det ju de som har tre-fyra vallare så det är lite tufft att hinna med allt som man vill hinna med. Man jobbar i stort sätt på samma sätt som i världscupen, men vi får göra det i mindre skala, säger Edenroth som varvar jobbet som vallare i IBU-cupen med en anställning som ledare och vallare hos Piteå Elit.

– Det är tidiga morgnar som gäller. Vi har oftast lite tidigare starter än de i världscupen också, där är det lite mer eftermiddagstävlingar. Så det blir tidigare morgnar, men vi blir klara lite snabbare, fortsätter han.

 

Karl Edenroth gjorde sin första säsong som vallare i IBU-cupen förra säsongen. I år kommer han att vara med på alla tävlingar förutom en. Under en tävling blir det tidiga morgnar och stressiga dagar.

– Vi är väl här strax före klockan sju på morgonen (om tävlingen börjar vid 10) och tittar hur förhållandena ser ut för dagen, lägger i produkterna som vi ska testa och går ut och testar så att det är klart när åkarna kommer. Sen börjar vi valla deras skidor drygt en timme innan start och därefter är det bara en kort paus innan det andra loppet (damernas eller herrarnas beroende på vilka som tävlar först) börjar, säger Edenroth. 

– Vissa dagar kan det ju bli så att det hinner hända mycket på den tiden, men nu i början av säsongen är det oftast ganska stabilt väder.

 

Vilka är de största utmaningarna med jobbet som vallare i IBU-cupen?

– Det är att varje dag är en ny dag och ser annorlunda ut. Man jobbar under tidspress och det gäller att leverera resultat. Det måste flyta på och fungera. Det gäller att få ihop alla delar. I världscupen har de sex vallare och alla har en uppgift, att de ska teståka skidor till exempel, men vi måste lägga produkter, testa själva och sen göra slutvallningen också. 

 

Hur ser samarbetet ut mellan er och världscupvallarna?

– Vi har en del samarbete, men det är svårt när man inte är på samma plats. Vi har regelbunden kontakt och bollar lite idéer med Kent Norell, ifall vi funderar på något eller tycker att vi inte riktigt får till det eller något sånt. 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info