Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Världscuplaget 2019

Världscupveckan i backspegeln

10 DEC 2019 15:20
Sverige har inlett den nya skidskyttesäsongen på ett imponerande sätt. Tävlingarna i Östersund gav en seger och ytterligare två pallplatser - alla i stafett. Dessutom tangerat personbästa av Linn Persson och genombrott för Elvira Öberg.
  • Uppdaterad: 10 DEC 2019 15:20

Det kunde inte ha börjat mycket bättre. Seger direkt för Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i singel mixstafett, trots dubbla straffrundor - och därefter en överraskande tredjeplats i mixstafetten. Det visar ännu en gång att de svenska åkarna lyfter sig lite extra när de tävlar i lag.

Så var det även i herrarnas stafett där Jesper Nelin förde upp Sverige i ledningen efter den andra sträckan. Tyvärr blev det alltför många bommar efterhand, men ändå en klart godkänd femteplats som sedan toppades av damernas tredjeplats den avslutande dagen. Sverige var i ledningen efter tre sträckor, men tre missade skott i sista liggande förstörde möjligheterna till seger.

Damerna har gjort en riktig stark laginsats under veckan och i den så kallade Nationscupen ligger Sverige tvåa, tätt bakom Norge. Dessutom är hela fyra åkare bland de 25 främsta individuellt. Det handlar om Linn Persson på sjunde plats, Hanna Öberg som 10:a, Mona Brorsson som 15:e och Elvira Öberg på 20:e plats. Herrarna har inte haft samma framgångar, men är ändå på femte plats i Nationscupen. Individuellt är Sebastian Samuelsson 21:a och den ende som finns med bland de 25 främsta.

 Damernas stafettlag

Linn Persson har haft det bästa individuella resultatet av svenskarna under Östersundsveckan. Hon har blivit imponerande stabil på startsträckan i stafetterna, men har även gjort fina insatser i de övriga loppen, framförallt i sprinten där hon tangerade sitt personliga rekord som femma. Där hade Linn dessutom så bra som nionde åktid och var snabbast av svenskorna - och faktum är att hon tagit hem segern utan sin enda bom. Det stående skyttet har varit lite ojämnt, men däremot har hon faktiskt inte missat ett enda skott i liggande. Förra vintern var Linn 19:e som bäst under öppningsveckan i Pokljuka, men i år blev det alltså betydligt bättre än så. Det syns tydligt att hon har höjt sig en nivå i spåret den här säsongen och det kommer inte att dröja länge innan vi ser henne på pallen.

Efter de stora framgångarna under förra säsongen har vi nästan fått orimliga förväntningar på Hanna Öberg. Hon åkte oväntat på två straffrundor i singel mixstafetten, men tog grym revansch i sista stående och stod till slut som segrare tillsammans med Sebastian Samuelsson. Förra vintern var hon åtta i det inledande distansloppet, innan hon insjuknade och missade flera tävlingar. Nu blev hon 10:a och 11:a i de individuella loppen utan att vara helt på topp vare i sig i spåret eller på vallen, men ändå bara en bom eller två från att hamna på pallen. Det är det liggande skyttet som har klickat, medan hon är säkerheten själv i stående - och dessutom rasande snabb. Åkningen såg bra ut i damstafetten, så formen är på uppåtgående och kanske slår hon till redan i Hochfilzen.

Det var nog en del som höjde på ögonbrynen när Elvira Öberg tog plats i världscuplaget - bara 20 år gammal. Men Hannas lillasyster har gått framåt enormt den här säsongen och det visade hon genom att bli 12:a i debuten, efter en bom. Elvira överraskade med stark åkning och var inte mer än 15 sekunder långsammare än storasyster i spåret - och i distansloppet skilde det bara fem sekunder mellan dem, men tyvärr var skyttet lite sämre den gången. Men så slog hon till med en lysande insats i damernas stafett där hon helt respektlöst och med imponerande kyla tog Sverige upp i ledningen på andrasträckan. Nu är Elvira förstås given i det svenska laget och frågan är hur högt hon kan nå redan under sin första världscupsäsong?

Precis som under VM var Mona Brorsson i ett superläge för seger när det var dags för det avslutande skyttet i damernas distanstävling. Men tyvärr lyckades hon inte hålla ihop skyttet. Tre nollor följdes av tre försmädliga bommar, vilket gjorde att Mona fick nöja sig med 15:e plats i mål. I sprinten åkte hon snabbt och hade varit på pallen med fullt skytte, men missade två skott och blev 22:a. Däremot var hon lysande på vallen i damernas stafett med 10 säkra fullträffar och höll kvar Sverige i ledningen på den tredje sträckan. Mona har haft en lovande inledning med resultat som är något starkare än fjolårets, där 16:e plats var hennes bästa. Men det finns säkert en växel till att lägga in både i spåret och på vallen - och när hon gör det finns Mona med i toppen.

Ingela Andersson fick inte till skyttet i den inledande sprinten och tyckte själv att hon stressade alltför mycket i spåret. 50:e plats var hon naturligtvis inte nöjd med, men det blev bättre i distansloppet. Trots fyra bom åkte Ingela tillräckligt bra för att bli 32:a, men tyvärr räckte det inte för att övertyga landslagsledningen om fortsatt förtroende. I Hochfilzen får Elisabeth Högberg chansen i stället och för Ingela gäller det att leverera toppresultat i IBU-cupen för att kunna ta sig tillbaka igen till den högsta nivån.

Emma Nilsson slog personligt rekord på 18.e plats i det inledande distansloppet i Pokljuka förra säsongen, men fick inte till samma fina resultat i Östersund. Hon åkte överraskande starkt i sprinten, men hamnade strax utanför poängplats efter alltför många bom. I distansloppet hade hon en topp 10-placering inom räckhåll, men drog på sig tre straffminuter i sista stående och fick nöja sig med 40:e plats i mål. Emma väntar fortfarande på den stora fullträffen, men hon har blivit snabbare i spåret och dessutom ökat skjuthastigheten. Nu gäller det bara att skotten sitter, så kommer hennes personbästa att ryka.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson
.
Det var imponerande att se Sebastian Samuelsson i den inledande singel mixstafetten, med stark åkning och ett säkert och snabbt skytte som förde det svenska laget till seger. Tyvärr kom det en del grus i maskineriet under resten av tävlingarna i Östersund. Trots fortsatt fin fart i spåret i nästan varje lopp var det stabila skyttet som bortblåst, både individuellt och i herrstafetten där Sebastian till och med tvingades in i straffrundan, vilket inte händer varje dag. 22:a i distansloppet blev hans bästa placering under veckan och det är klart sämre än den niondeplats som han inledde med förra säsongen. Men jag tror att vi kommer att få helt andra resultat av en grymt revanschsugen Sebastian redan i Hochfilzen...

Precis som Emma slog Martin Ponsiluoma till med personbästa på 18:e plats under inledningsveckan i Pokljuka förra vintern. I Östersund hade han det betydligt tuffare, framförallt på skjutvallen. Åkningen var genomgående klart godkänd, men efter alltför många bom blev han 30:e man i distansloppet och inte bättre än 61:a i sprinten. Martin gjorde ett bra jobb som slutman i mixstafetten, men i herrarnas stafett blev det både straffrunda och tappade skott - och han fick dessutom byta armrem strax innan start, vilket naturligtvis störde. Vi får hoppas att Martin får tillbaka självförtroendet på skjutvallen redan till veckans tävlingar.

Torstein Stenersen är nog nöjd med veckan i Östersund, efter en betydligt bättre säsongsinledning än de senaste vintrarna. Han gjorde en stabil insats både i spåret och på vallen i sprinten, där han hamnade på 40:e plats och tog världscuppoäng. Trots ett tungt distanslopp fick Torstein chansen som startman i herrarnas stafett och klarade sin uppgift riktigt bra, framförallt på skjutvallen. Men även om han tappade en del tid i spåret så var det betydligt mindre än väntat. Förhoppningsvis banar den lovande starten vägen för en säsong där Torstein är tillbaka på den nivå han hade för 4-5 år sedan.

Det är fortfarande en gåta hur Jesper Nelin ofta skjuter så bra i stafetter, medan det nästan alltid blir någon bom för mycket i de individuella loppen. I Östersund gjorde han en stark insats i mixstafetten och höll kvar Sverige på pallplats inför den avslutande sträckan - och i herrstafetten var Jesper strålande när han förde upp Sverige i ledningen, tack vare snabb åkning och ett felfritt stående skytte - och med bästa tid på den andra sträckan. Kanske känner han en extra trygghet med extraskotten, för både i sprinten och distansloppet var det svajigt på vallen med 47:e som bästa resultat - långt ifrån den 13:e plats som Jesper inledde med förra säsongen. Men den dag han skjuter två nollor i en sprint är han på pallen.

Peppe Femling fick inte åka i någon av stafetterna under veckan i Östersund och i de individuella loppen kändes det lite uppgivet. Precis som Torstein sköt han två bom i sprinten, men var något långsammare i spåret, vilket räckte till 55:e plats. Samma placering fick han i det tunga distansloppet där åkningen var bättre, men där han i stället missade hela sex skott. Det är trist att det inte lossnade för Peppe som ändå har visat vid några tillfällen vilken potential han har. Men det kan vända snabbt, minns bara den överraskande niondeplatsen i Canmore förra vintern.

Mixstafettlaget Världscupen Östersund

Det ska bli spännande att följa det svenska laget vidare under säsongen. Nu inledde man alltså med tre fina pallplatser, medan det inte blev någon alls under öppningsveckan förra vintern.

På fredag fortsätter Världscupen med sprinttävlingar i Hochfilzen, följt av jaktstarter och stafetter under helgen.

Text och analys: L-G Alsenius
Bilder: Per Danielsson

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info