Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsgymnasier (RIG)


Ett Riksidrottsgymnasium, RIG, betyder att det är ett gymnasium med riksintag och att de elever som går där är på en hög idrottslig nivå, nationellt, med målsättning att bli elitidrottare på internationell nivå.

 Riksintag innebär att det finns sökande från hela eller stora delar av landet. Elever ska kunna bo med inackorderingsstöd på orten och ges möjlighet till en individanpassad, flexibel och idrottsanpassad studiegång.

 RIG är den optimala modellen som är anpassad för tidskrävande, intensiv och långsiktig upplagd träning för att nå världselit. Det är på våra RIG som unga talanger i proffesionell verksamhet skolas mot världselit inom vår idrott.

 Eleverna ska ges möjlighet att studera 700 poäng specialidrott utifrån ämnets syfte. 400 poäng ska ligga inom ramen för ett nationellt program och 300 poäng som utökad studiekurs.

Ämnet specialidrott innehåller såväl teoretisk undervisning som praktisk färdighetsutveckling på schemalagd tid varje vecka under hela läsåret.

 Ansökan

 Ansökan till våra RIG ska ske senast 1 december

Ansökningsblankett

 Antagningsförfarande

 För att bli antagen till ett RIG gäller att varje elev genomgår ett idottsligt urval. Svenska Skidskytteförbundet är ansvarig för den idrottsliga urvalsprocessen tillsammans med respektive RIG-skola

 De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska väljas ut. I RF:s riktlinjer för antagningen står att varje elev ska ha blivit bedömd utifrån vilka förutsättningar och förmågor denne har idrottsspecifikt, idrottspsykologiskt, socialt, organisatoriskt och att klara av gymnasiestudierna.

Uppdaterad: 01 OKT 2017 13:57
Skribent: Ulrika Öberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info