Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Laget efter Elsa Tänglanders vinst i sprint i den yngre junior klassen. Foto: Igor Stancik

Svenskt skidskytte summerar: Dubbla guld förgyllde Junior-VM

Sverige hamnade på fjärde plats i medaljligan vid Junior-VM i Otepää efter två fina guld. Först lyckades Elsa Tänglander ta hem sprinten i den yngre klassen, följt dagen efter av Sara Andersson som upprepade bedriften genom att vinna den äldre klassen trots tuff tysk konkurrens.

Det var ett taggat gäng som gav sig i väg till Estland i mitten av februari för att försvara de svenska färgerna. För majoriteten av de 16 unga skidskyttarna var det första gången de mätte sina krafter mot internationellt motstånd - och oavsett resultat fick de med sig värdefulla erfarenheter för framtiden och ett minne för livet.

Yngre Juniorer

Viktor Vestman (Team Dina Försäkringar), Martin Höiby, Greta Seldahl (Team Dina Försäkringar)och Elsa Tänglander (Team Dina Försäkringar) inledde tävlandet med att bli 10:a i mixstafetten efter tre straffrundor i det blöta och blåsiga vädret. Två dagar senare var det dags för tuffa distanslopp. Martin Höiby åkte starkt och blev 12:a i herrklassen, medan Anton Modigs (Team Dina Försäkringar)hamnade på 24:e plats. Elsa Brandt (Team Dina Försäkringar) var främst av damerna på 35:e plats efter sex missade skott i svåra förhållanden med starka vindar på vallen.

Martin Höiby fortsatte därefter med att bli 19:e man i sprinten, medan 16-åriga Elsa Tänglander tog rejäl revansch efter sina 10 bom i distansen. Hon ledde damernas lopp från start till mål med näst bästa åktid och endast ett missat skott och tog hem Sveriges första guld efter en imponerande insats! Dessutom gjorde Elsa Brandt en ny fin tävling på 18:e plats med två bom.

Det blev däremot inga topplaceringar i masstarterna. Martin Höiby var på nytt bäst av de svenska herrarna på 21:a plats, medan Elsa Tänglander var på god väg mot ännu ett JVM-guld efter tre nollor, trots två olyckliga fall. Tyvärr gjorde det att hon tappade fokus och missade tre skott i sista stående och fick till nöja sig med 11:e plats i mål. Ida Eriksson (Team Dina Försäkringar) blev 25:a, medan Greta Seldahl hamnade på 29:e plats - båda efter klart godkända insatser.

Junior-VM avslutades sedan med stafetter där båda svenska lagen kämpade storstilat. Knut Saitton, Martin Höiby och Anton Modigs hamnade på sjunde plats i herrarnas lopp, medan Elsa Brandt, Greta Seldahl och Elsa Tänglander var sjätte lag i mål bland damerna.

Sara Andersson kramar om Wilma Björn efter sin vinst i sprint.

Äldre Juniorer

Precis som de yngre hade de äldre juniorerna problem att bemästra den kraftiga vinden och det tunga föret i Otepää, vilket gjorde att Oscar Andersson (Team Autoexperten), Jacob Larsson (Team Dina Försäkringar), Wilma Björn och Sara Andersson hamnade på nionde plats i mixstafetten. Trots den fortsatta blåsten klarade sig Oscar Andersson med en bom och blev 11:a i det följande distansloppet, medan en besviken Sara Andersson hamnade på 15:e plats i damernas tävling efter fem missade skott.

I herrarnas sprint lyckades Oscar Andersson skjuta fullt, men började få det jobbigt med en överbelastning i ena benet och fick nöja sig med 19:e plats i mål. Däremot var det en laddad och revanschsugen Sara Andersson som gick ut först av alla i damernas lopp och lyckades ta hem guldet med snabbaste åktid och en enda bom efter ett suveränt lopp, nio sekunder före den favorittippade tyskan Julia Tannheimer!

Det var riktigt nära att Sara Andersson hade tagit ytterligare en medalj i damernas masstart. Hon var med i toppstriden under hela loppet och sköt om segern i sista stående, men missade ett skott och var till slut 12 sekunder från pallen som fyra i mål. Den här gången var Jacob Larsson främst av de svenska herrarna på 33:e plats efter totalt fyra bom.

I de avslutande stafetterna var de svenska lagen långt ifrån topplaceringarna, trots hårt kämpande på alla håll. Oscar Andersson, Erik Larsson, Melker Nordgren och Jacob Larsson blev 11:a i herrarnas tävling efter fyra straffrundor, medan Wilma Björn, Stina Nilsson, Linn Jansson och Sara Andersson hade två straffrundor och hamnade på 14:e plats i mål bland damerna.

Sverige blev fyra sammanlagt i medaljligan efter de två glittrande gulden, mot ett enda brons förra säsongen. Nästa vinter avgörs Junior-VM på hemmaplan i Östersund.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-04-24

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Författare: Svenska Skidskytteförbundet