Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Per Danielsson

Elitidrott och studier möjliggör dubbla karriärer

Det finns många vägar att gå för att bedriva en elitsatsning i skidskytte i Sverige. Genom att erhålla ett elitidrottsintyg kan aktiva kombinera en elitsatsning i skidskytte med studier på universitet. Inför den kommande säsongen är det ca 40 skidskyttar som valt denna väg.

Som utrycket säger, “det finns flera vägar till Rom”, finns det också flera sätt att bedriva en elitsatsning inom skidskytte på. Ett sätt är att studera på universitet och samtidigt bedriva sin elitsatsning. I år är det 30 aktiva skidskyttar som valt att studera vid Mittuniversitetet (MIUN) som är ett Riksidrottsuniversitet. 20 aktiva tillhör skidskytteuniversitetet som drivs i skidskytteförbundets regi med bland annat en dedikerad tränare för grupperna. Av dessa tillhör sex aktiva ett landslag och har sin tränare genom landslaget och tio aktiva tillhör skidskytteuniversitetets träningsgrupp.

Utöver dessa 20 som tillhör skidskytteuniversitetet har vi ytterligare aktiva som studerar på Riksidrottsuniversitet genom att de då är kvalificerade för att ett elitidrottsintyg. Ett intyg som gör att de kan bedriva en satsning på dubbla karriärer, dvs både elitidrott och studier. Dessa aktiva är fördelade på både Mittuniversitetet och Luleå Tekniska Universitet.

Skidskytteuniversitetets träningsgrupp (MIUN):

Alice Pettersson, Kimstad GoIF

Belle Spets, Anundsjö SKF

Erika Österman, Häverödals SK

Olivia Grönkvist, Biathlon Östersund

Vera Edvardsson, Mälarö SOK

Wilma Björn, Skidklubben Bore

Henning Lind Ten Berg, Tullus SG

Hjalmar Gedda, OK Landehof

Karl Grönland, Lima SKG

Victor Berglund, I 19 IF

Christoffer Eriksson som varit tränare för MIUN kommer att vara föräldraledig och vikarierande tränare blir tidigare skidskytten Oskar Brandt. Oskar la bössan på hyllan efter säsongen 23/24 och kliver nu in i rollen som tränare med stor förväntan.

- Det här ska bli jätteroligt! Jag tycker att det är väldigt kul att jag får möjlighet att vara kvar i sporten i en annan roll, säger Oskar Brandt.

- Christoffer och jag har jobbat tillsammans i två veckor inför att han nu gått på föräldraledighet. Det känns tryggt och jag är säker på att det här kommer att bli en utvecklande tid, både för mig och för gruppen jag ska träna.

Oskar Brandt blir tränare för MIUN:s träningsgrupp

Jämfört med förra säsongen är det en föryngring i MIUN:s träningsgrupp där flera av åkarna nyligen slutat gymnasiet och några fortsatt är juniorer.

- För oss är det viktigt att titta framåt och genom att föryngra våra lag tar vi strategiska val för att fortsatt uppnå fina resultat de kommande åren, säger Anna-Maria Uusitalo Sportchef på Skidskytteförbundet.

- Det här är en grupp aktiva som vi tror på inför framtiden, avslutar Anna-Maria.

Landslag:

Johanna Nordqvist, I 21 IF

Anton Ivarsson, Tullus sg

Jacob larsson, Mora biathlon

Jesper Nelin, Biathlon Östersund

Melker Nordgren, Ornäs IK

Sebastian Samuelsson, I 21 IF

Elitmiljö Östersund:

Emma Nilsson, Skidklubben Bore

Felicia Lindqvist, Biathlon Östersund

Nicolina Lindqvist, Biathlon Östersund

Alfred Eriksson, Dala-Järna IK

Riksidrottsuniversitet Mittuniversitetet:

Fanny Johansson, Biathlon Östersund

Fanny Israelsson, Tullus SG

Frida Eriksson, Tullus SG

Linda-Louise Köld, Biathlon Östersund IF

Nanna Grönborg, Sundsvall Biathlon

Axel Mannelqvist, I 21 IF

Johan Bergman, I 21 IF

Knut Vikström, Sundsvall biathlon

Viggo Östlund, Tullus SG

Samuel Dunder, Mora Biathlon

Utöver verksamheten i Östersund går det även att kombinera en skidskyttesatsning med studier på Luleå Tekniska Universitet.

Publicerad: 2024-05-09

Senast uppdaterad: 2024-05-10