Hoppa till sidans innehåll

Riksfinalen 2020

20 FEB 2020 18:23
Årets Riksfinal gick återigen i Dala-Järna. Trots den bedrövliga vinter som varit hade kämparna i arrangörsorganisationen fått till bra och rättvisa förhållanden.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2020 18:23

Det blev en rekordstor Riksfinal med 50% ökning av antalet deltagare totalt! Från Region Syd kom 31 starka deltagare till start, en stor ökning från förra året då vi var 21 stycken. Glädjande var också att vi fick med flera nya föreningar som inte varit med tidigare.

Sprint

På lördagsförmiddagen gick första tävlingen, sprint med ski-cross hinder. Efter en bra inskjutning var det dags att ställa sig på startlinjen. De yngsta damerna var först ut och vi hade sex stycken till start. Märta Wernersson tog en 20 plats med 3 bom, bästa skyttet hade Ester Ljungaeus med endast två bom. Efter tjejerna åkte de yngre killarna. Arvid Trofast hade riktigt bra fart i spåret och tog en 6:e plats trots fem bom, bästa skyttet hade Johan Fladrich med två bom precis som Ester. I D14-15 var det Ida Hellquist som sköt bäst av våra tjejer, också hon med två bom. Bäst totalt gick det för Sofia Tunesson som åkte lite fortare och tog en tionde plats. Martin Höiby tog rollen som hela lagets ”ankermann” och gick direkt in och tog en seger i H14-15! Bästa skyttet i denna klass hade Morgan Pettersson med endast 1 bom vilket gav en fin femte plats.

Stafett

Efter lunch var det dags för Regionsstafetten. Region Syd hade hela sex kompletta lag till start! Lag Utter med Märta Wernersson, Arvid Trofast, Ebba Johansson och Martin Höiby tog en fin bronsplats. Nu hade skyttet skruvats upp avsevärt från förmiddagen trots en lite mer stressad inskjutning. och Arvid behövde inte använda något extraskott, vilket gav en nollskyttemedalj i brons! Ebba klarade sig också undan straffrundor med endast tre extraskott. De övriga lagen placerade sig som 13, 15, 17, 20 och 24. Region Syd hade även 7 deltagare som var med i mixstafetten och kämpade i lag med nya kompisar från andra regioner.

Distans

På söndagen hade de yttre förhållandena förändrats rejält. Det hade regnat under natten, termometer visade många plusgrader och kraftiga och byiga vindar. Som tur var regnade det inte under inskjutningen och den flöt på fint. Märta Wernersson lyckades bäst i D12-13, som även på söndagen inledde tävlandet. Det blev en tolfte plats med endast en bom på tre skytten. I H12-13 kom Albin Fransson, Arvid Trofast och Olle Gedda in tätt som 8:a, 9:a och 10:a. Här var det jämnt i skyttet och Albin hade tillsammans med Alfred Swahn, Linus Fridell och John Händel fyra bom. I D14-15 var det återigen Sofia Tunesson som var bästa sydtjej med en 11:e plats. Inför sista skyttet var Sofia med och slogs om pallplaceringarna med då endast en bom, tyvärr blev det fyra i sista skyttet. Även Clara Styrenius klarade de tre skyttena med fem bom. Sista klassen ut var H14-15 och Martin Höiby gjorde återigen en fin tävling och tog en andraplats med fyra bom.

Summering

Trots den dåliga vinter som varit i Syd med begränsade möjligheter (på många ställen inga) att träna på snö och inga tävlingar som har kunnat genomföras så såg vi många fina prestationer från våra Syd åkare. I totalsammanställningen blev vi åter trea av sju regioner. För HD14-15 var de individuella loppen uttagningslopp till ungdomslandskamp mot Finland som körs i samma lopp som USM i Sollefteå. Från vår region blev Martin Höiby uttagen att representera Sverige efter sina två pallplatser. Grattis!

En riksfinal är långt ifrån bara tävlingarna. Hela gemenskapen att åka iväg tillsammans, träffa sina skidskyttekompisar både gamla och kanske även några nya är ju mer än halva grejen.

Text Per Per Wernersson
Fotografer är Alice Pettersson och Jörgen Larsson

Skribent: Per Wernersson
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Region Syd
Ingemar Arwidson, Påskarp Sörgården 1
571 92 Nässjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info