Hoppa till sidans innehåll
0.9.142

Fullt hus på Kimstadträffen!

17 FEB 2019 20:45
Att skidskytte blir allt mer populärt och växer snabbt i södra Sverige kunde man snabbt notera vid årets upplaga av Kimstadträffen, 84 startande från hela 10 klubbar från Mälarö SK i nordöst till Landehof Biatlhon i sydväst!
  • Skapad: 17 FEB 2019 20:45

Solen strålar från en klarblå himmel, temperaturen visar +8 grader och inte en snöhög syns till på vägen till skidskyttetävlingen Kimstadträffen som arrangerades i just Kimstad strax utanför Norrköping. För ett år sedan hade det inte funnits några förutsättningar för en tävling här med rådande förhållandena men medlemmarna i klubben Kimstad GoiF har lagt ner tokmycket av tid och pengar för att kunna få konstsnö till denna säsongen och de lyckades gott med det.

Aktiviteten på skjutvallen innan tävlingsstart är livlig och stämningen hög trots att man endast har 10 banor att samsas om vid inskjutningen. Föräldrar står hukade bakom sina kikare och markerar var skotten träffar och över sorlet hör man rop hur rattarna på siktet ska snurras. Mycket viktigt att träffbilden sitter mitt i lillpricken på inskjutningstavlan för att man ska känna sig trygg när man väl kommer in och ska skjuta.

Medan föräldrar och ledare förbereder material och sig själva inför start så leker många av de yngre deltagarna obekymrat i snön och man passar på att finna nya kompisar från alla de klubbar som kommit. De lite äldre ungdomarna som varit med ett tag samlas glatt och hänger med varandra, mycket har ju hänt sedan senast och fastän man umgås flitigt på Snapchat så är ju det allra bästa att träffas i den fysiska verkligheten.

Det är mycket roligt och inspirerande att även se så många nya ansikten på plats där en del får låna vapen för att kunna köra sin första skidskyttetävling. Vi hjälps åt för att se till att alla har den utrustning som krävs för att komma i mål, någon har en armrem och någon annan en gevärsrem som tacksamt tas emot av de som ska göra debut i skidskytte. 

Första starten går och de yngsta sticker otåligt iväg ut på banan och en efter en kommer de inåkande till skjutvallen där geväret ligger och väntar vid skutstödet. De lite äldre barnen använder remmen som stöd istället vilket fungerar lika bra när man väl vant sig. Det är fullt upp för funktionärerna vid skjutvallen, gevär ska läggas fram och tas bort, bommar ska registreras och målen ska dras och ibland händer det att det blir lite fel som gör att deltagare inte kan komma igång och skjuta sin serie. Juryn registrerar vad som händer och ger tidtagningen anvisningar om vilka som ska få sina sluttider justerade.

Vapenutläggarna på skjutvallen får det betydligt lugnare när så juniorer och veteraner sticker iväg ut på banan eftersom dessa bär sina vapen på ryggen och ska även skjuta stående. Att runda veteraner på banan blir juniorerna lott men de allra flesta visar hänsyn och släpper fram de som knackar en på axeln och vill om. Veteranklassen är i region syd är en unik företeelse inom svenskt skidskytte för endast här finns det övermogna seniorer som vill ha lika roligt och tävla som de yngre.

Skönt är det allt när man väl kommer i mål efter några rundor på den fina banan, solens sken och värmen har gjort föret riktigt tungkörd. Efter att alla tävlande kommit i mål, även alla de i alla åldrar som körde öppen klass för att prova på skidskytte, samlades man för att få priser och ta emot folkets jubel. En del var glatt överraskade för sin placering medan andra nog förväntat sig en bättre men detta är en del av skidskyttets själ.

 

Till sist ett STORT TACK till Kimstad GoiF och alla de som ställde upp som funktionärer för att man lyckade arrangera ett väl genomfört skidskyttearrangemang.

Länk till en film från tävlingen.

Länk till resultatlistorna.

Skribent: Jörgen Larsson
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Region Syd
Ingemar Arwidson, Påskarp Sörgården 1
571 92 Nässjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info