Hoppa till sidans innehåll

Om Biathlon Events AB


Biathlon Events AB (BEAB) är ett evenemangsbolag och ägs till 100% av Svenska Skidskytteförbundet.

BEAB utgår på årsbasis av två heltidsanställda medarbetare och därtill ett fåtal anställda med tidsbegränsade uppdrag men har en mycket stor rekryteringsbas av funktionärer och frivilliga. De fem skidskytteföreningarna (Frösö IF, Fältjägarna IF, Biathlon Östersund, Tullus IF och ÅS IF) utgör basen i tävlingsorganisationen medan ramen utanför tävlingsarenan utgörs av runt 700 övriga funktionärer.
Tillsammans utgör detta organisationen för VM och World Cup-evenemang i Östersund.

Organisationen innehåller en mycket stor bredd och specialistkompetenser inom ett flertal områden som exempelvis säkerhet, miljöfrågor, transport, logistik, marknadsföring, information och PR, tävlingsarrangemang och kringarrangemang.

BEAB´s styrelse består av; Gunnar Olofsson (ordförande), Britt Bohlin, Knut Rost, Sven von Holst, Eva Hörving, Franz Bergstrand samt Ingemar Arwidson i rollen som VD för BEAB. Adjungerad i styrelsen är även VM-generalen Patrik Jemteborn i rollen som ordförande i organisationskommittén och därmed operativt ansvarig för evenemangens genomförande.

Östersund har mer eller mindre regelbundet arrangerat världscuptävlingar sedan 1989. Sedan början av 2000-talet kom specialiteten att bli någon av premiärtävlingarna eftersom kommunen införde snögaranti för tävlingarna.
Inför skidskytte VM i Östersund 2008 bildades BEAB med uppdraget att aktivt kommersialisera evenemangen. Första världscupen i den nya organisationens regi blev världscuptävlingarna i november 2006. 2015 var BEAB också medarrangör tillsammans med Östersunds skidlöpareklubb för en längdvärldscup i Östersund.

BEAB har i uppdrag att fram till 2017 anordna världscupen i skidskytte i Östersund samt fått möjligheten att anordna ett nytt VM i Östersund 2019.
Siktet är inställt på årligen återkommande världscuptävlingar samt en kandidatur för genomförandet av skidskytte-VM 2031.

ORGANIZING PARTNERS

OstersundskommunJHSSFsSISUGodakamrater

ORGANIZING CLUBS

BiathlonOstersund

Biathlon Östersund startade som en elitsatsande klubb för juniorer och seniorer. Sedan ett antal år har vi kompletterat med ungdomsverksamhet samt verksamhet för handikappade som önskar utföra skidskytte, vilket nu innebär att vi är en komplett klubb för skidskytteintresserade. Vår vision är att vara Sveriges ledande skidskytteklubb. Som elitklubb och alltid ha åkare i Sverigeeliten samt bland de 15 bästa internationellt. Junior samt ungdomsverksamhet i alla nivåer samt breddverksamhet för alla utifrån individens förutsättningar. Klubben bytte namn 2006 från Jämtland Biathlon till Biathlon Östersund då klubben vill marknadsföra Vinterstaden Östersund som Sveriges skidskyttecentrum. Biathlon Östersund är sedan många år medarrangör vid World Cup i skidskytte i Östersund.

FrosoIF

Frösö IF bildades 1921 och är en av Jämtlands största idrottsföreningar, c:a 1.300 medlemmar och 6 aktiva sektioner. Föreningen har varit aktiv i skidskyttesammanhang i många år och fostrat flera duktiga skidskyttar av vilka kan nämnas Maria Schylander som deltagit i flera World Cup tävlingar. Frösö IF har också varit med som medarrangör i samtliga skidskytte världscuper och VM som hållits i Östersund.

faltjagarna

Fältjägarnas IF bildades 1909. Inledningsvis var namnet I 5 IF och var regementets egen idrottsförening. Efterhand gick föreningen över till att bli helt civil, men med en nära anknytning till regementet. För närvarande består föreningen av tre sektioner; fotboll, skidorientering samt motion. Fältjägarnas IF har genom åren rönt stora framgångar (SM- och VM-medaljer) främst genom orientering och skidorientering. Senaste stora framgången är Bertil Nordqvists silvermedalj vid EM i skidorientering (jan 2003). Föreningen deltar som medarrangör vid World Cup i skidskytte sedan flera år tillbaka.

TullusSG

Tullus SG bildades 1901 och klubbens säte ligger sedan starten i TULLUS by. Klubben har skördat stora framgångar både i SM, VM och OS. 1968 i OS i Grenoble tog Olle Petrusson brons i stafett. Fram till 60-talet bestod verksamheten endast av banskjutning. Därefter utökades grenarna i klubben med både skidskytte och fältskjutning. På 90-talet utvecklades verksamheten ytterligare och klubben delades in i fem sektioner; banskytte, fält o skidsfältskytte, olympiskt skidskytte samt ungdom och skidor. Från 2000 och framåt har intresset för skidskytte ökat och idag har Tullus ca 80 aktiva ungdomar. Sedan 1987 har Tullus varit med att arrangera World Cup tävlingar i Östersund.

Ås IF LoggaÅs IF bildades 1921. Deras målsättning är att bedriva fritidsaktiviteter som främjar utvecklingen i Åsbygden med idrott som grund. Föreningen består av fyra sektioner; fotboll, bordtennis, innebandy och skidsport.  

Uppdaterad: 22 JAN 2018 14:34