Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thord Eric Nilsson Damernas tättrio, tvåan Marie Dorin Habert, Frankrike, segrande Dorothea Wierer Italien och trean Olena Pidrushina, Ukraina.

Dorotheas skytte gav första världscupsegern

03 DEC 2015 21:02
Damernas distanslopp 15 km slutade med en mindre skräll. Italienskan Dorothea Wierer lyckades med ett prickfritt skytte, vilket räckte till seger före fjolårets dubbla världsmästarinnan Marie Dorin Habert, Frankrike och olympiska stafettmästarinnan Olena Pidrushina från Ukraina, som även vann VM i sprint för två år sedan.
  • Skapad: 03 DEC 2015 21:02

För italienskan var det däremot första segern efter fyra tidigare pallplaceringar. Man kan verkligen tala om fullträff eftersom hon träffade alla 20 skotten.

Senast det hände var i en jaktstart för fyra år sedan. Hoppas att skyttet håller i sig. Åkformen kan bli bättre eftersom jag blev sjuk efter tävlingarna i Sjusjöen, sa den 25-åriga gränspolisen.

Åkmässigt var hon nu 2.20 sämre än Dorin Habert, men full pott i skyttet och snabbheten på på vallen gjorde att hon fick 14 sekunders marginal. Trean Pidrushina åkte två sekunder snabbare och sköt lika bra som italienskan, men rutinerna på vallen avgjorde. Marginalen blev 37 sekunder.

Norskan Tiril Ekhoff, som blev fyra var en av de snabbaste i spåret, men hade två missar. Snabbare var utöver Dorin Habert även Kaisa Mäkäräinen, som hade en sämre dag i skyttet. Med fem missar blev hon bara 24:a, bara 19 sekunder före ett av våra nya svenska stjärnskott, värmländskan Linn Persson som sköt respektlöst och bara drog på sig två missar i första stående.

Linn Persson-webb

Linn Persson, visade att insatsen i singel mixstafetten inte var någon tillfällighet. Med bara två missar blev hon 29:a.

Ett år yngre Anna Magnusson, som fortfarande är junior, hade en miss mer, men var åkmässigt 19 sekunder bättre än Linn och tog med sin 40:e plats en världscuppoäng. I förhållande till segrarinnan var de en och en halv minut sämre. Utan tvekan har svenskt skidskytte här två tjejer som med några Pischlerår bakom sig kan konkurrera om pallplatser. Kanske finns bland dem en ny Magdalena, Anna Carin eller Helena.

Anna Magnusson webb

Anna Magnsson, yngst av svenskarna i världscupen, plockade en världscuppoäng efter bra skytte med bara tre missar.

Mona Brorsson, som blev 53:e, med tre missar har nog en långsammare utvecklingskurva. Elisabeth Högberg hade en åktid mitt emellan sina äldre lagkamrater, sköt rekorddåligt. Med sina sex missar blev det bara 75:e plats.

 

Officiell resultatlista hittar du www.biathlonresults.com

Skribent: Text & Foto: Thord Eric Nilsson

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini