Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Emil Hegle Svendsen är ute efter revansch

01 DEC 2015 17:50
I fjol vann Emil Hegle Svendsen distanstävlingen 20 km i Östersund. Han vann med stor marginal efter 20 träff något han inte gjort på flera år. Men säsongen blev inte vad upptakten lovande.
  • Skapad: 01 DEC 2015 17:50

Det blev bara ytterligare ett segerlopp, i Pokljuka, och den sämsta världscupplaceringen efter genombrottsåret 2008, då han vann dubbelt vid VM i Östersund. Från 2008 och framåt är hans totalvärldscupplaceringar: 3-3-1-2-2-2-2-9. Sista året var alltså det sämsta. Ändå ledde Svendsen cupen fram till jul.

Före förra säsongen skötte jag inte sommarträningen bra och hade för dålig grund att stå på. Sjukdom och dåliga skidor spelade väl också viss roll i att det gick som det gick. I år har jag förberett mig bättre och vill känna att jag är i form när jag står på startlinjen.

Och då menar han att vara i form även när VM avgörs hemma i Oslo, där han är bosatt.

Men Emil är uppväxt i Trondheim och då har ju även Östersund blivit något av hemmabana. Av de 37 segerloppen har sju kommit i Östersund. Under 2008 vann han för övrigt tre lopp i Östersund eftersom VM gick i februari och den nya säsongen startade i december.

Jag trivs i Östersund. Det är ju inte så långt från min hemstad Trondheim, sa han efter fjolårets premiärseger.

Emil fyllde 30 i somras och det har ryktats att han funderar på att avsluta sin karriär.

Jag tar väl ett år i taget. Under träningsperioden känns det litet tungt ibland, men tävlingar är helt annat och då man vinner känns det som man kunde fortsätta hur länge som helst, sa han efter fjolårets premiärseger.

Han har en lång karriär med framgångar redan som junior med ett respektive två guld de två sista junioråren, 2004 och 2005. Han var sexa i masstarten vid OS 2006, ingick i det norska bronslaget i mixedstafett året efter. Sedan började även seniorplaceringarna komma på högsta nivå med till exempel guld både på 20 km och i masstart vid VM i Östersund 2008, då landsmannen – och tidigare sponsorn – Ole Einar Björndalen kom närmast på bägge distanserna.

Hans mästerskapsfacit är imponerande. På tre OS har det blivit fem medaljer varav fyra guld (inklusive två i stafett). I VM har han 17 medaljer med elva guld (sex i stafett, fem individuella). Svendsen hoppas kunna starta säsongen lika bra som i fjol då han hade placeringarna 1-7-3 i Östersund och kunde lämna sin favoritbana som som världscupetta.

Skribent: Thord Eric Nilsson

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini