Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thord Eric Nilsson Tättrion i damernas sprint Federica Sanfilippo, Italien (tvåa), Gabriela Soukalova, Tjeckien (etta) och Olena Pidhrushna, Ukraina.

Favoritseger i damsprinten, revansch för Bettan Högberg

05 DEC 2015 18:47
Damernas sprint bjöd på en favoritseger, en skräll på silverplats, en upprepad trea och så en svensk revansch som smakade bra.
  • Skapad: 05 DEC 2015 18:47

Tjeckiskan Gabriela Soukalova vann sin nionde världsdcupseger och gjorde det i övertygande stil. Säkert skytte med tio fullträffar samt dagens tredje bästa åktid bäddade för seger med 15 sekunders marginal och italienska sensationen Frederica Sanfilippo, som tidigare aldrig varit bättre än elva i en världscup.Tredje platsen gick – precis som på 15 km – till ukrainskan Olena Pidhrushna, som hade en miss.

Förhållandena var jämnare än under herrtävlingen eftersom vinden mojnat. Men de först startande fick nackdel av lite snöblandat regn.

Min coach hade valt rätt startposition i mitten av fältet. Det var bra för mig, sa segrarinnan som gillar att tävla i Östersund.

Det är en av mina favoritplatser. Jag vann här även för två år sedan. Förhållandena nu påminde om då jag vann min första världscupseger i Pokljuka.

Tvåan Federica Sanfilippo tog ett stort steg från sitt dittills bästa lopp, en 11:e plats i VM. Någon säker förklaring till lyftet har hon inte.

Möjligen kan jag tacka min mentala coach. Just den biten betyder mycket i skidskytte.

Elisanbeth Högberg 300

Elisabeth Högberg tog med sin 15:e plats revansch för torsdagens tävling. Nytt nollsskytte för ”Bettan”.

Elisabeth Högberg gjorde en mycket svag insats i distansloppet där hon hade rekordmånga missar och bara blev 75:a. Nu blev det en härlig revansch med full pott i skyttet, rätt bra åkning och en 15:e plats. Bättre världscupplaceringar har hon bara haft en gång, då hon blev 9:a i fjolårets distanslopp här i Östersund. Skillnaden mot missen i torsdags och nu har hon lätt att förklara.

Då var jag nog lite för laddad eftersom jag föstod min chans om jag skulle lyckas när det är fyra skjutningar. I dag var jag mer avspänd, men blev riktigt taggad då jag hörde att jag låg trea efter andra skjutningen. Jag körde dock slut på slutvarvet då jag fick mycket mjölksyra. Men jag är förstås jättenöjd, summerade Bettan, som var ett snäpp bättre än bäste svensk i herrloppet.

Linn Peresson hade problem redan vid inskjutningen och inledde skyttet med tre missar. Men kom igen och åkta snabbast av alla svenskor (tiotalat sekunder bättre än ”Bettan”). Facit blev en 55.e plats.

Mona Brorsson, som sköt fullt, var fyra placeringar bättre, men var i ren åktid slagen av lagkompisen med över minuten.

Fjärde svenskan, Anna Magnusson, hade ingen lyckad dag. Två missar i skyttet var väl acceptabelt, men åkmässigt gick det för långsamt. Speciellt som hon spillde nära en halvminut på att åka fel vid målgången. Hon missade klart att komma bland de 60 som får åka söndagens jaktstart, något som alltså lagkompisarna klarade.

 

Officiell resultatlista: www.biathlonresults.com

Skribent: Thord Eric Nilsson

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini