Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thord Eric Nilsson

Gammal är äldst: Björndalens 95:e seger, den förste sedan OS

02 DEC 2015 20:02
Gammal är äldst brukar det heta. Men ingen hade nog tippat Ole Einar Björndalen som segrare i onsdagens distanstävling i Östresund. Men den snart 42-årige Ole Einar var säkerheten själv och vann sin 95:e världscupseger med 27 sekunder före tysken Simon Schemp, som kan vara ett av de största hoten mot grenens dominerande norrmän.
  • Skapad: 02 DEC 2015 20:02

Ju längre tävlingen led såg det ut som Björndalens säkra skytte skulle avgöra. Vid sista skjutningen tog han extra lång tid på sig vid fjärde skottet.

Det kom en vind som gjorde att jag måste ta om, förklarade norrmannen, som dock prickade in både det skottet och sitt sista.

Det var skillnaden mot Schemp, som hade en miss på sista liggande.

Efter så länge utan seger var det ett skönt besked. Jag har haft vissa problem i sommar och hade nog inte räknat med att vara i så bra form. Men formen kändes bra och skidorna gick fint, sa norrmannen.

Senast han stod på pallen var efter den olympiska sprinten i Sotji. Det har varit lite tunt med segrar de senaste åren, men nu kanske hoppet vaknar om att nå 100 segrar.

Samtidigt har han sagt att den här säsongen är hans sista och det finns minst ett dussin som kan slåss om segern i de olika tävlingarna. Däribland flera norrmän av vilka Östersundspecialisten Emil Hegle Svendsen var bäst med sin fjärde plats. Han åkte fortarare än veteranen, men hade två missar.

De fyra senaste årens världscupsegraren Martin Forucade, Frankrike, hade en¨ dålig dag och avslutade med tre missar till sina två tidigare. Det blev en 21:a plats.

Fredriki Lindström_redigerad-1

Fredrik Lindström blev bäste svensk i dagens distanslopp. FOTO: Thord Eric Nilsson

Fredrik Lindström blev som väntat bäste svensk. Han gjorde en stabil insats, men drog på sig två missar i andra skjutningen. Resten blev full pott och gav Fredrik en 14.e plats.

En klart bättre insats än i söndags, både resultatmässigt och rent tekniskt, men det var försmädligt med två missar, sa Fredrik.

Näst bäste svensk var Peppe Femling på 45:e plats efter tre missar. Han var dessutom två minuter långsammare än segraren i ren skidåking och marginalen blev alltså fem minuter. Även lagkompisarna Ted Armgren och Tobias Arwidson kom i mitten av fältet, på 49:e respektive 54:e plats med fyra respektive tre missar,

 

Officiell resultatlista hittar du www.biathlonresults.com

Skribent: Thord Eric Nilsson

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini