Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thord Eric Nilsson Peppe Femling

Kommentaren: Ryktet om svenskt skidskyttes död är betydligt överdrivet…

29 NOV 2015 20:39
Ryktet om min död är betydligt överdrivet. Det citatet tillskrivs Mark Twain. Men kan också gälla svenskt skidskytte. Fjolårssäsongens magra resultat gav anledning till pessimism. I stället har den nya börjat med en dubbel rivstart.
  • Skapad: 29 NOV 2015 20:39

Sverige var faktiskt i kanten av medaljbilden av de två stafetter som inledde världscupveckan i Östersund. Facit blev en fjärde och en femteplats. Jag tror inte Sverige var så långt uppe i någon stafett förra säsongen. Ett plus är dessutom att de två stafetter Sverige placerade sig som sensationell fyra och femma är mixade stafetter. Vi har bevisligen bra skidskyttar av bägge könen. Möjligen kan man dock tro att vi kommer att resa oss snabbare på damsidan än herrsidan

Men så är det ju inom många individuella idrotter i Sverige.

Det var en sextett svenskar som gick i elden på söndagen. Hälften av den är rutinerade skidskyttar, men två i duon tillhör inte längre landslaget. Tack och lov tas dock världscupåkarna ut oavsett de tillhör tävlingsgrupp eller inte. Jag vägrar tro att snabbskyttarna Elisabeth Högberg och Tobias Arvidsson satt sin sista potatis i sammanhanget. ”Bettan” har kanske gått fram lite även åkmässigt, men har det säkra skyttet som största tillgång. Tobias kan man väl knappast kalla säker skytt. Han skjuter för snabbt, vilket i viss mån kompenserar missarna.

Den tredje i den rutinerade trion, Fredrik Lindström, har länge varit vårt största hopp, men utvecklingen har stagnerat och han har aldrig infriat de åkmässiga förhoppningar vi fick när han i fjolårets längdpremiär satte hela längdlandslaget på plats.

Men utropstecknen på söndagen kom från en trio som är obekant utanför den inre cirkeln. De höll väl så god klass som många med långa meritlistor i den internationella biathlonkalendern. Själv har de knappt någon resultatrad.

Linn Persson, från Bore i Torsby, är värmländska och bara 21 år. Hon var faktiskt snabbast av alla i den första stafettens stående skytte.

I den stora mixedstafetten, med fyra lagmedlemmar, sköt Anna Magnusson, 20, och Pepe Femling, 23, inte lika snabbt. Men de sköt säkert och behövde inga extraskott. Anna kommer från Norrbotten och tävlar för Piteå, som alltså inte bara har längdlöpare. Peppe tävlar för jämtländska Tullus.

Framgångarna i stafetterna var bra för våra fortsatta världscuptävlingar och ger framförallt en vink om att läget inför VM 2019 ljusnar. Då bör en rad nya talanger ha blommat ut. Satsningen på Wolfgang Pischler som huvudtränare är väl investerade pengar. Inte direkt någon sensationell åsikt eftersom man utan tvekan kan säga att Pichler låg bakom en rad svenska stjärnor, inte minst tjejerna Magdalena Forsberg, Ann Carin Olofsson (Zidek) och Helena Ekholm.

Jag hoppas att resten av världscupveckan blir lika spännande och att vi får fler svenska framgångar.

/Thord Eric Nilsson

Skribent: Thord Eric Nilsson

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini