Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thord Eric Nilsson Kaisa Mäkäräinern har avgjort damernas jakstart en bit från mål, men konkurrenterna Dorothea Wieerer, Italien och Franziska Hildebrant, Tyskland är inte långt efter.

Rutinerade Kaisa Mäkäräinen avgjorde dramatisk damfinal

06 DEC 2015 16:04
Om herrarnas jaktstart blev ganska förutsägbar blev det tvärtom med damernas med spänning ända fram till upploppet. Att palltrion hade nummerlapparna 10-10-17 och alltså det utgångsläget understryker detta. I den jämna slutstriden drog rutinerade Kaisa Mäkäräinen det längsta strået.
  • Skapad: 06 DEC 2015 16:04

Den snart 32-åriga finskan åkte så fort att det spelade inte någon avgörande roll att hon hade två missar. Det var en mer än distanssegrande Dorothea Wierer, Italien och två bättre än tyskan Franziska Hildebrand, som gick ut som etta efter sista skyttet. Kaisa hade då 13 sekunder att ta in, vilket inte var någon omöjlighet. Hon var förbi när hon svängde in på stadion, men medaljkonkurrenterna gjorde allt för att haka på. Differenserna blev 1,9 respektive 3,3 sekunder.

Kaisa var nöjd med sin dag och att det blev en fullträff efter en svag inledning på världscupen med placeringarna 24 och 10.

– Mitt stående skytte har inte fungerat tidigare. Men det var bra att jag fick ordning på det före nästa tävling.

Som vanligt var hon snabbast i ren skidåkning och som vanligt var fransyskan Marie Dorin Habert näst bäst i åktid. Hon var fyra i hela tävlingen knappt före sprintsegrande Gabriela Soukalova, Tjeckien. Soukalova behöll ledningen i världscupen före Dorothea Wierer. Doroteas rumskompis, lördagssensationen Federica Sanfilippo rasade ordentligt efter åtta bom. Sprinttvåan blev inte bättre än 44:a.

Svenskorna gjorde en bra insats. Elisabeth Högberg hade två bom och åkte bra. Hon gick ut som 15:e, men blev 16:e. Mona Brorsson hade samma skjutresultat och avancerade från 51:a till 31:a plats.

Linn Persson tog också världscuppoäng, trots tre missar i stående. I ren åktid skilde det bara nio sekunder mellan trion. Men fram till de åksnabbaste är det en och en halv minut att om inte kapa åtminstone kraftigt reducera med tuff Pischler-träning.

Bettan” kan se tillbaka på sin bästa världscupvecka, med topplopp i stafetten, en riktig miss på distansen, men placeringarna 15 och 16 på de avslutande grenarna.

Tjejerna bakom har också – trots orutin på världscupplanet – tagit stora steg framåt. Visst finns det framtidshopp.

 

Officiellt resultat: www.biathlonresults.com

Skribent: Thord Eric Nilsson

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini