Hoppa till sidans innehåll

Våra funktionärsuppdrag


Våra funktionärsuppdrag

Vill du vara en av våra 1000 funktionärer under VM 2019? Här finns arbetsuppgifter som passar de flesta. Läs om vad vi gör och fundera över vart du bäst skulle passa! Vi har redan 750 aktiva funktionärer men inför VM behöver vi bli fler. Vi ser att du som ska vara funktionär under VM bör kunna delta minst en hel vecka. Gärna längre.

Vi har delat in vårt funktionärsarbete i sju olika områden. Under varje område finns ett antal grupper. Det är där du får din hemhörighet. Grupperna består av mellan tre och 30 personer, beroende på uppgift. Det finns en gruppledare i varje grupp som är den som sammankallar möten, lägger schema, rekryterar fler, fördelar arbetsuppgifter osv.

Du får inte betalt för att vara funktionär, däremot får du mat och fika varje dag du jobbar, samt en härlig gemenskap och en bra erfarenhet till ditt CV. Och framförallt kommer du att ha roligt när du upplever ett VM från första parkett!


Tävling

Grunden för ett VM är att vi genomför en tävling. Vi gör det uppdrag av den internationella skidskytteorganisationen IBU. Under VM kommer vi att genomföra 12 tävlingar, både individuella och lagtävlingar. För att dessa ska fungera på ett bra sätt behövs funktionärer som hjälper till vid alla tillfällen före, under och efter tävlingen. Läs mer nedan om vilka grupper som finns under Tävling.

Sekretariat
Spindeln i nätet för informationsflödet mot nationsledare och tävlingsledning. Hanterar anmälan, laguppställning, nummerlappar, startlistor, resultatlistor samt prispengar. Detta är också teamens ”reception” dit man kommer för att få/ge information.

Spår
Ser till att spåren är välpreparerade så att aktiva kan åka med full fart utan risk för olyckor. Aktuellt tävlingsspår skall vara välmarkerat och spår som ej används skall vara avspärrade så aktiva ej kan åka fel.

Start & mål
Bygger upp start och målområdet inför varje tävling. Genomför kontroller av aktivas utrustning, ser till att de har erforderlig utrustning med sig till start samt att de startar på rätt tid. Vid målgång kontrolleras utrustning återigen med fokus på säker vapenhantering.

Vallabod och teamservice
Assisterar våra tävlande nationer i vallabodsområdet, ser till att vallabodarna är rena och fräscha samt utrustade med bord o stolar. Daglig översyn på området, tömmer sopor samt servar nationer som har behov av hjälp.

Ackrediteringskontor
Alla tävlande, funktionärer och andra som jobbar inom området får en så kallad ackreditering. Ett kort som visar var vi alla får röra oss. Dessa administreras av ackrediteringskontoret och hämtas av gruppledare, teamledare mm.

Nationsvärdar
Varje nation som deltar i tävlingarna har en eller flera nationsvärdar. En dedikerad språkkunnig person som de kan få hjälp av om de har frågor, om det är något som inte fungerar eller om vi behöver sprida information.

Straffrunda
Under tävlingarna där straffrunda nyttjas (inte distans) skall manuell registrering av antalet genomförda straffrundor för respektive aktiv genomföras.

Skjutvall
Skjutvallsgruppen är den största gruppen med närmare 100 funktionärer. Skjutvallsfunktionärerna ansvarar för att skjutvallen är välpreparerad, hård och jämn inför träning och tävling. Skjutmattor skall läggas fram varje dag och skall hållas snöfria/halkfria. Metallmål skall målas. Inför träning/tävling skall inskjutning ske på papptavlor. Vid tävling skall skjutresultat registreras både elektroniskt och manuellt.

Boende
Våra tävlande behöver bo och de vill ofta bo i större hus tillsammans, en del vill laga egen mat. Vi försöker tillgodose deras önskemål och hjälpa dem att hitta önskat boende.

Antidopingkontroll
Efter varje tävling (och ibland vid annan tidpunkt) får ett antal aktiva genomföra en dopingkontroll (blodkontroll eller urinkontroll). För att assistera kring detta behövs några funktionärer som följer åkarna från tävling/träning/hotell till själva kontrollen där allt skall övervakas. Det är alltid manliga funktionärer på herrarnas kontroller och kvinnliga funktionärer på damernas kontroller.

Tidtagning
Inom tidtagningsgruppen samarbetar du med Siwidata, en inhyrd tidtagningsleverantör för att säkerställa att alla aktiva får rätt tid. Alla aktiva skall utrustas med en transponder på var sitt ben inför start. Bemanning för backup tidtagning skall ske. Återinsamling av transpondrar vid målgång.


Arena

Platsen vi är på är Östersunds skidstadion, Sveriges nationalarena för skidskytte. Inför VM måste vi bygga om, sätta staket, drapera, hantera reklam, se till att el, internet och telekom fungerar. Inom det här området har vi både behov av hjälp ganska långt innan tävlingarna för att bygga och förbereda, men också under och efter själva VM. Läs mer nedan om vilka grupper som finns under Arena.

Reklam/banderollservice
När arenan byggs upp kommer långtradare med reklam som ska sättas på plats. Detta assisterar vi med samt att vi ser till att vissa andra saker täcks in med vita tyger för att göra TV-bilden fin.

Bygg
Mindre byggnationer behövs alltid, det kan vara att snickra ihop en liten provisorisk trappa, ett podie, borra upp några hål, snygga till vid läktaren. Den här gruppen får gärna jobba långt innan själva VM.

Service
Det här är vår egen lilla ”butik”. Här hjälper vi övriga funktionärer genom att låna ut skruvdragare och sandhinkar, köper hem tejp och annat förbrukningsmaterial och bidrar till att lösa snabbt uppkomna problem under tävlingsperioden.

El/telekom
El och telejobben utförs av auktoriserad personal, men vi behöver hantlangare och fixare. Sådana som kan dra ut kablar, lämna ut telefoner och radiokommunikationsapparater


Säkerhet

Vi räknar med 120 000 besökare under VM 2019. Det innebär att vi har många gäster att ta hand om, guida rätt och se till att hjälpa om det händer något. Dessutom har vi de aktiva, media och andra delar av arrangörskåren vars prylar behöver vaktas under natten. Här kan du som vill stå vid våra ingångar och hälsa välkommen vara med eller du som vill ge extra service till våra funktionshindrade gäster eller bilburna gäster. Läs mer nedan om vilka grupper som finns under Säkerhet

Sjukvård
Vi måste alltid ha sjukvårdskunnig personal på plats under tävling- och träningsdagar.

Ackrediteringskontroll
Vid alla in- och utpassageställen står vi och kontrollerar att rätt person passerar på rätt ställe, annars hänvisar vi och berättar hur och vad de får gå.

Nattpatrull
Vi vandrar runt området nattetid för att kolla att ingen obehörig befinner sig på området.

Handikappservice
Då vi vill att våra tävlingar ska vara tillgängliga för alla, därför vill vi ta extra god hand om de som har ett funktionshinder. Vi planerar, hjälper och supportar de som har behov av extra hjälp för att kunna se tävlingarna.

Publikvärd
Arenan där tävlingarna går av stapeln är för många stor och kanske lite svår att hitta på. Vi som är publikvärdar hjälper alla besökare att hitta rätt, svarar på frågor och ser till att våra besökare trivs på vårt evenemang.

Parkering
Vi planerar, tar hand om och hjälper till runt de parkeringsplatser som finns. Ser till att bilar parkerar rätt, att det finns bra skyltar och att det är enkelt att hitta.


Media

Vårt VM kommer att ses av 1,5 miljoner TV-tittare. Vi kommer att ha 600 journalister, TV-fotografer, tekniker och kabeldragare från många olika nationaliteter på plats. Uppgiften för oss inom media är att ta hand om dessa gäster och se till att deras arbete flyter på så smidigt som möjligt. Serviceinriktad, gärna med någon ytterligare språkkunskap är en god grund för media. Läs mer nedan om vilka grupper som finns under Media.

Mediacenter
I vårt mediacenter jobbar alla skrivande journalister samt fotografer. Vi bemannar receptionen och ser till att svara på frågor, skriver ut programblad, tar hand om presskonferenser och andra möten i mediacentret.

TV-coordinator
För att TV-bolagen ska kunna göra sitt jobb behöver de ett antal assistenter som kan rycka in där det behövs. Fixa fram en extra kabel, flytta ett TV-torn, täcka för en dålig kamerabild. Vi bemannar också en mindre reception dit TV vänder sig för praktisk hjälp.

Spotter
Spotters har som huvuduppgift att hjälpa TV-produktionen genom att under tävling rapportera när skidskyttar med bra tider kommer i spåret. Spottergruppen ansvarar även för kabeldragningen till TV-produktionen på arenan.

Foto&webb (presstjänst)
Vårt uppdrag är att sprida så mycket information om vårt evenemang som möjligt. Vi skriver, fotar, filmar och kommunicerar med media som inte själva är på plats. Du som är journalist eller vill jobba med text, foto och film passar bra för presstjänsten.

Mixed Zone
Vi planerar, bygger upp och bemannar mixed zone. Detta är området där de tävlande möter media. Direkt efter målgång. Vi ser till att de tävlande så snabbt och smidigt kommer till media för intervjuer och kommentarer.


Marknad/event

Inom område marknad har vi våra 120 000 besökare i fokus. Upplevelsen av vårt VM ska vara absolut toppklass. Det handlar om att få en fin känsla när man kommer till arenan. Under och mellan tävlingarna ska det kännas kul och bra både på läktaren och i våra publiktält. Dessutom ska upplevelsen på stan och vid prisutdelningar vara häftig och minnesvärd. Inom det här området finns diverse arbetsområden och vissa passar bra för dig som vill jobba mer innan VM med att planera eller marknadsföra VM. Läs mer nedan om vilka grupper som finns under Marknad.

Ceremonier
Här hanteras alltifrån invigningsceremoni till avslutningsceremoni. Däremellan bland annat våra prisutdelningsceremonier, kanske en konsert och andra kringarrangemang utanför själva skidskyttetävlingarna. Vi fixar och löser alla praktiska saker kring ceremonierna.

Arenaproduktion
Vid alla tävlingar, prisutdelningar och andra ceremonier behöver vi producera innehållet. Vad ska synas på vilken skärm och när? Vilka ska prata, vilka kameror behöver vi och i vilken ordning ska vi visa publiken olika saker?

Biljettförsäljning
Många har köpt förköp, men många köper också sina biljetter på plats. I gruppen både planerar och strukturerar vi förköp och kategorier men vi ser också till att de som vill köpa en biljett på plats får göra det på ett enkelt och smidigt sätt.

Sponsorservice
Sponsorbyn är det första som möter besökarna och förutom några av våra främsta sponsorer som kommer vara på plats med montrar finns här även ett barnområde och After Ski-underhållning. Vi behöver bygga, fixa, resa tält, och hjälpa våra viktiga sponsorer med diverse olika saker.

VIP-värd
Vid våra VIP-tält behövs ett antal värdar. Vi som älskar att ge service av yttersta klass. Fixa det sista, ha ett öga för detaljer, se till att saker ser snyggt ut och åtgärda det som behövs. Men också mingla, prata och vara trevlig med våra VIP-gäster.

Studiebesök
Det kommer alltid grupper som vill göra studiebesök och lära sig hur ett VM-arrangemang fungerar. Vi guidar grupperna bakom kulisserna och berättar om hur saker funkar och hur vårt VM är uppbyggt.

Event/VM-kalaset
Innan VM behöver vi synas på olika evenemang och då behövs några funktionärer som på plats marknadsför oss. Det kan vara lokalt (yran, Fäviken t.ex.) eller internationellt (skidskyttevärldscuper i Tyskland och Norge). Precis vid VM blir det i stället event på hemmaplan som skapar intresse och engagemang.

Fanshop
Många vill köpa med sig souvenirer hem från ett VM. I vår fanshop säljer vi mössor, tröjor och andra souvenirer. Här hjälper vi våra gäster genom att plocka fram varor, hitta rätt storlekar och ta betalt.

Arenadesign
Att komma in på vår VM-arena ska märkas. Tyger, belysning, soptunnor, entréer, gångar, trappor och staket ska stå på rätt ställen och vara i toppskick. Det ser vi till att det gör.


Logistik

Om logistiken funkar bra så märks det inte. Tillsammans brukar den här gruppen få alla funktionärer och gäster att känna sig nöjda och glada. Inom logistik hanteras all funktionärsmat. Det innebär allt från att laga, planera, hämta och servera mat till våra 1000 funktionärer. Dessutom består logistikområdet av vår egen taxiverksamhet. Det kan handla om både bil- och busskörning då vi skjutsar tävlande, media och andra ur arrangörsledet. Läs mer nedan om vilka grupper som finns under Logistik.

Servering/Catering
Gruppen kallas hos många för ”mat och potatis”. Här fixas allt som har med funktionärers mat att göra. Vi värmer, lägger fram, skär bröd, torkar och fyller på. Alltid med ett leende på läpparna.

Transport/taxi
Med hjälp av vår sponsor har vi tillgång till ett antal bilar som vi behöver chaufförer till för att köra tävlande, media och andra enligt beställningar. Dessutom bygger vi upp en beställningscentral dit alla bokningar går. Här planeras också vilken bil som ska ta vilken körning.


Funktionärsservice

Funktionärservice är ett varierat område där arbetsuppgifterna kan handla om att informera, peppa och serva alla funktionärskollegor med bland annat kläder och information. Utan funktionärer inget mästerskap. Men utan välkomnande, innovativa, professionella och entusiastiska funktionärer kommer vi heller inte lyckas överträffa alla förväntningar, vilket vi strävar efter. Läs mer nedan om vilka grupper som finns under Funktionärsservice.

Funktionärsservice
För att alla funktionärer ska få sina mössor, kläder och annat eventuellt material finns funktionärsservice till hjälp. Även funktionärshandboken tar vi fram och jobbar med eventuell utbildning av funktionärer.

Helpdesk
Vi hjälper både funktionärer och allmänheten som har frågor om vad som gäller kring VM i Östersund. Vi har koll på allt ifrån tävlingsprogram till när mediacentret är öppet och vart allmänheten kan åka skidor. Vi fixar också enklare sysslor som t.ex. kopior, utskrifter och hitta rätt telefonnummer.

Städ
Vi planerar och organiserar för vilka utrymmen som behöver städas och när. Med sinne för detaljer och känsla för när något är riktigt fint ser vi till att det ser snyggt ut i alla våra utrymmen.

Hållbarhet
Vi jobbar hårt för att skapa ett hållbart skidskytte-VM och vi behöver några som ser till att vi jobbar på bästa och mest effektiva sätt. Du som har kunskap och intresse för hållbarhetsfrågor kan verkligen bidra till hur vi ska skapa ett mer hållbart evenemang.

Ansök som funktionär

Uppdaterad: 04 DEC 2017 10:43 Skribent: Leif Söderberg