Hoppa till sidans innehåll


 

25-årsartiklarna, alla samlade i ett dokument

 

Grattis skidskytteförbundet, 25 – det ska vi fira hela året!

 

Sverige tog täten

SWE-TEAM_25-år_175pxAdolf Wiklund, den handfaste jämten, blev skidskyttesportens första världsmästare 1958. Två år senare vann Klas Lestander från Arjeplog det första OS-guldet.

Och då undrar vi alla – varför firar Svenska Skidskytteförbundet 25-årsjubileum så sent som 2013?

Jo, skidskyttesporten tillbringade sin första framgångsperiod som grenen Olympiskt Skidskytte i Sveriges Militära Idrottsförbund (SMI). Från början var det en bra lösning. Men krigsårens minne bleknade. En segsliten diskussion mellan den militära grupp som ville ha kvar skidskyttet i SMI och den grupp som insåg att sportens framtid låg i att avmobilisera. ”Utbrytarna” såg att satsning på föreningsverksamhet och att intressera ungdomar och att skapa samarbete med sponsorer var avgörande för att hänga med i den internationella utvecklingen.

 

Vi hänger inte med

Sverige som var en föregångsnation på 50- och 60-talet hade förflyttats ” från steget före till steget ”efter. Många länder världen i världen satsade hårt. Nu krävdes större resurser för att hänga med. Och Skidskyttet behandlades styvmoderligt av SMI och med en militär profil var det svårt att bredda verksamheten och utöva ungdomsverksamhet och utveckla sponsors kontakter.

Klartext: Blågult hängde inte med längre!

 

Men under 80-talet inleddes och avgjordes en kamp för den frihet som skulle visa avgörande för en ny storhetsperiod.

En segsliten process slutade med att Skidskytteförbundet bildades 1 juli 1988.

En ny framtid inleddes. Den skulle bli framgångsrik och presentera många stora stjärnor. Eva, Magdalena, Aco, Micke, Björn, Helena.

Du kan läsa om dem och om vår korta men framgångsrika historia, om framtidsplaner här på  www.skidskytte.se - du trycker bara på 25-knappen.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Leif Emsjö

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info