Hoppa till sidans innehåll

Bettan sexa i IBU-cupens jaktstart

28 NOV 2021 21:57
Elisabeth Högberg hade slagläge för en pallplats inför det sista skyttet i söndagens jaktstart i IBU-cupen på Idre Fjäll, men blev sexa i mål. Viktor Brandt hamnade på 24:e plats i herrarnas tävling.
  • Skapad: 28 NOV 2021 21:57

Damer jaktstart

Redan inför det första skyttet hade Elisabeth Högberg avancerat till tredje plats, men inledde med en bom och var tillbaka på åttonde plats när hon lämnade vallen. I andra liggande missade Bettan ett skott till och tappade ytterligare en placering, men det gick betydligt bättre i första stående - och efter fem fullträffar på 23 sekunder klättrade hon till fjärde plats. Det var bara 10 sekunder upp till pallen inför det avlutande skyttet, men tyvärr gjorde ännu en bom att Bettan gick ut på slutvarvet som sexa - en placering som hon höll ända in i mål, 1,10 bakom tyskan Franziska Hildebrand som lyckades försvara segern från sprinten. I spåret var hon 39 sekunder efter fransyskan Sophie Chauveau.

Emma Nilsson gick ut som 53:a, fem sekunder bakom Ingela, men efter fullt i första liggande avancerade hon hela 16 placeringar. Det gick lika bra i det andra skyttet och när Emma gick ut på det tredje varvet låg hon på 28:e plats. Trots en bom i första stående plockade hon ännu en placering och avlutande sedan fint med sin tredje nolla. Det gjorde att hon lämnade vallen som 21:a, men passerade fyra åkare tack vare näst bästa tid på slutvarvet till 17:e plats i mål, 1,57 från segern. Emma gjorde ett imponerande lopp med 13:e åktid, 36 sekunder efter snabbaste åkare och ett stabilt skytte - och i själva jaktstarten hade hon tredje tid efter att ha klättrat hela 36 placeringar.

På det första varvet plockade Ingela Andersson sju placeringar med bästa tid i spåret - och efter fem fullträffar lämnade hon vallen på 30:e plats. Tack var en ny nolla i andra liggande avancerade Ingela ytterligare och låg på 13:e plats inför första stående. Tyvärr gjorde två bom att hon föll tillbaka lite - och efter ytterligare ett missat skott i sista stående lämnade Ingela vallen på 19:e plats. På slutvarvet fick hon släppa Emma förbi sig och spurtade i mål som 20:e åkare, sex sekunder bakom henne. Ingela klättrade 28 placeringar från start och hade tredje åktid, 16 sekunder efter Sophie Chauveau. Hon var också femma i själva jaktstarten och tvåa på skjutvallen, efter fyra serier på 1,44.

Ella Halvarsson avancerade tre placeringar på det inledande varvet, men tyvärr gjorde tre bom redan i första liggande att hon föll till 46:e plats. Trots ännu ett missat skott i det andra skyttet klättrade hon sedan tre placeringar. Ella låg kvar på 43:e plats efter en bom till i första stående, men avslutade fint med fem fullträffar i sista stående. Tack vare sjunde åktid tog hon sig dessutom förbi tre åkare på slutvarvet till 30:e plats i mål, 3,18 bakom Franziska Hildebrand. I spåret var Ella 40 sekunder efter snabbaste åkare, men bara tre tiondelar långsammare än Bettan.

Herrar jaktstart

Viktor Brandt låg sjua när han gav i sig iväg i jaktstarten, men tappade fyra placeringar efter en bom i första liggande. När det blev samma skjutresultat i det andra skyttet lämnade han vallen om 17:e åkare, men föll sex placeringar efter ytterligare två missade skott i första stående. Trots två bom till i det avlutande skyttet gick Viktor ut på slutvarvet som 24:a och höll placeringen in i mål, 3,24 bakom ryssen Vasilii Tomshin som tog hem segern efter fyra nollor. I spåret var han 1,29 långsammare än norrmannen Håvard Gutubö Bogetveit, men ändå snabbast av svenskarna.

Det blev en lovande start för Emil Nykvist som inledde med fullt i de båda liggande skjutningarna, vilket gjorde att han avancerade 20 placeringar till 38:e plats. Men efter en bom i det tredje skyttet och ytterligare två missade skott i sista stående hamnade Emil på den sista poängplatsen som 40:e man i mål, efter att ha klättrat 18 placeringar i jaktstarten. Han var 4,53 från segern och sammanlagt 1,47 efter snabbaste åkare i spåret.

Precis som Emil började Anton Ivarsson med två nollor i liggande och lämnade vallen som 36:a, två placeringar före landslagskompisen. När Anton också missade en skott i första stående och ytterligare två i det sista skyttet blev det en duell mellan de båda svenskarna på slutvarvet. Emil var till slut den starkaste, med Anton knappt två sekunder bakom på 42:a plats. Han var dessutom drygt 20 sekunder långsammare än Emil åkmässigt.

Simon Hallström åkte på tre bom direkt i första liggande, men tog revansch med fem fullträffar i det andra skyttet. Han gick ut på det tredje varvet som 47:a och avancerade sedan en placering trots ytterligare ett missat skott i första stående. Simon avslutade med en femte bom och hamnade på 45:e plats i mål, 5,21 bakom Vasilii Tomhin. I spåret var han 1,39 efter snabbaste man.

Precis som Simon inledde Henning Sjökvist med tre missade skott, men åkte dessutom på en bom även i det andra liggande skyttet. Tyvärr blev det två till i det tredje skyttet, men Henning avlutade i alla fall med fem fullträffar i sista stående. Han fick ändå nöja sig med 54:e plats i mål, 6,41 från segern. Henning var totalt 2,19 långsammare än Håvard Gutubö Bogetveit i spåret.

IBU-cupen flyttar närmast till norska Sjusjöen. Där blir det supersprint på onsdag, följt av sprint och masstarter på fredag och lördag.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Ella Alvin

Skribent: Håkan Blidberg
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info