Hoppa till sidans innehåll

Brons till Sara i rafflande jaktstart

28 FEB 2022 02:24
Sara Andersson fixade en bronsmedalj i söndagens jaktstart vid Junior-VM i Soldier Hollow, efter att ha varit i ledningen inför det sista skyttet. Sverige fick dessutom in ytterligare tre åkare bland de 20 främsta.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2022 02:24

Herrar yngre juniorer

Jacob Larsson tog in drygt 20 sekunder mot täten med delad bästatid på det inledande varvet och klättrade till 26:e plats efter fullt i första liggande. Han avancerade ytterligare en placering trots en bom i det andra skyttet och låg på 22:a plats inför första stående, efter näst bästa åktid på det tredje varvet. Två missade skott gjorde att Jacob föll en placering, men klarade sig sedan med en bom i det avslutande skyttet medan flera av konkurrenterna fick åka flera varv i straffrundan. Den 17-årige svensken var 21:a ut på slutvarvet och hamnade på 19:e plats i mål, 3,23 bakom segrande Jakub Borgula från Slovakien. Jacob gjorde ett riktigt fint lopp med 11:e åktid sammanlagt, 33 sekunder efter tysken Albert Engelmann - och han var 14:e man i själva jaktstarten efter att ha klättrat 14 placeringar från start. Snyggt jobbat!

Precis som Jacob närmade sig Victor Berglund de ledande åkarna på vägen till första liggande där han också lyckade skjuta fullt på 28 sekunder och klättrade 11 placeringar till 19:e plats. Tack vare fjärde åktid avancerade han ytterligare fyra placeringar på det andra varvet, men lämnade sedan vallen som 17:e man efter en bom. Victor föll ytterligare sju placeringar efter två bom till i första stående och missade dessutom ett fjärde skott i det sista skyttet. Han gick ut på slutvarvet som 29:a, men blev passerad av tre åkare och hamnade på 32:a plats i mål, 4,35 från segern. I spåret var Victor 1,44 efter snabbaste man.

Loke Sköld startade som 40:e åkare, men låg strax utanför poängplats efter en bom vardera i de två liggande skjutningarna. Däremot lyckades han nolla i första stående, men avslutade sedan med en tredje bom i det sista skyttet och blev 42:a i mål, 5.28 bakom Jakub Borgula. Åkmässsigt var Loke 1,49 långsammare än Albert Engelmann, men bara fem sekunder efter Victor.

Damer yngre juniorer

Sara Andersson plockade in 13 sekunder mot täten på vägen till första liggande och klättrade dessutom till femte plats efter fem fullträffar, en knapp halvminut efter tyskan Selina Grotian som hade Lena Repinc från Slovenien i släptåg. Sara tog in 10 sekunder mot duon på nästa varv och lyckades sedan nolla på nytt i andra liggande. Det gjorde att hon lämnade vallen som tvåa och var bara sju sekunder bakom Selina Grotian på väg in till det första stående skyttet. När tyskan åkte på en bom medan Sara sköt felfritt för tredje gången var svenskan först ut från vallen och hade ledningen med 15 sekunder inför det sista spännande skyttet. Trots en lovande början missade Sara det allra sista skottet, medan Selina Grotian lyckades nolla och gick mot en säker seger. Dessutom sköt Lena Repinc fem snabba fullträffar och lämnade vallen åtta sekunder innan svenskan hann ut från straffrundan. Tyvärr hade hon inte tillräckliga krafter kvar efter jagandet i början av loppet så Sara fick fokusera på att hålla tredjeplatsen och bronset och det gjorde hon utan problem, 39 sekunder bakom Selina Grotian i mål. 19-åringen från Mora klättrade fem placeringar från start och hade andra tid i själva jaktstarten, bara tre sekunder efter den segrande tyskan. Hon var dessutom snabbast på tre av de fem varven och näst bäst sammanlagt i spåret, åtta sekunder efter Julia Tannheimer - även hon från Tyskland. Stort grattis Sara till bronsmedaljen efter en ny suverän insats!

Herrar äldre juniorer

Anton Ivarsson inledde med en bom i det första liggande skyttet och tappade en placering till 32:a plats. Han föll ytterligare fyra placeringar efter ytterligare en bom i det andra skyttet, men låg däremot kvar på 36:e plats trots ännu ett missat skott i första stående. Anton avslutade sedan med en fjärde bom, men behöll sin placering och blev också 36:a i mål, 3,53 bakom norrmannen Martin Nevland som försvarade segern från sprinten. Han var totalt 1,35 långsammare än Lovro Planko från Slovenien åkmässigt.

Trots ett missat skott i första liggande avancerade Alfred Eriksson till 45:e plats och klättrade sedan ytterligare sex placeringar efter fem fullträffar i det andra skyttet. Däremot gjorde två bom i första stående att han föll till 42:a plats, men satte punkt med ännu en nolla på 24 sekunder. Alfred lämnade vallen som 40:e åkare, men hamnade strax utanför poängplats som 42:a i mål, 4,35 från segern. I spåret var han 19 sekunder långsammare än Anton - sammanlagt 1,54 efter snabbaste åkare.

Damer äldre juniorer

Alva Sköld fick en kanonstart med fem fullträffar på 28 sekunder i det inledande skyttet och avancerade tre placeringar till 22:a plats. Tack vare ännu en nolla i andra liggande plockade hon ytterligare två placeringar och fortsatte dessutom med samma fina resultat i första stående. Det gjorde att Alva lämnade vallen som 18:e åkare och avslutade sedan en superdag på skjutvallen med att skjuta fullt för fjärde gången. Tack vare det avancerade 21-åringen från Mora till 17:e plats och lyckades också hålla placeringen in i mål efter en stark slutrunda, 2,23 bakom Tereza Vobornikova som tog in andra seger på två dagar. Alva var 1,58 långsammare än tjeckiskan i spåret, men så bra som 12:a i själva jaktstarten. Dessutom lyckades hon att skjuta fyra nollor för första gången på tävling - mycket imponerande!

På grund av en bom i det första skyttet föll Bente Skåle tre placeringar och lämnade vallen som 25:a. Hon tappade ytterligare en placering efter ännu ett missat skott i andra liggande, men lyckades bättre i första stående med fullt på 27 sekunder. Bente gick ut på det fjärde varvet som 23:a och satte sedan punkt med samma fina resultat i det sista skyttet och avancerade tre placeringar. Hon höll dessutom undan för de jagande konkurrenterna på slutvarvet och spurtade i mål på 20:e plats, 3,12 från segern. I spåret var Bente sammanlagt 2,14 efter snabbaste åkare, men gladde med ännu ett stabilt lopp - hennes tredje i rad.

Precis som Alva klättrade Anna-Karin Heijdenberg tre placeringar efter fullt i första liggande. Hon lämnade vallen som 24:a och låg sedan kvar på samma placering, trots en bom i det andra skyttet. Däremot tappade hon en placering efter ännu ett missat skott i första stående och avslutade med ytterligare två bom i det sista skyttet, Anna-Karin var 26:a ut på slutvarvet och hamnade till sist på 27:e plats i mål, 4,22 bakom Tereza Vobornikova - och åkmässigt var hon 1,52 långsammare än tjeckiskan, men sex sekunder snabbare än Alva.

Erika Österman startade som 36:a, men avancerade två placeringar efter en nolla i det första skyttet. Hon klättrade vidare till 31:a plats trots en bom i andra liggande, men föll sedan sex placeringar efter ytterligare två missade skott i första stående. Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i det avslutande skyttet lämnade Erika vallen som 32;a, men fick släppa tre åkare förbi sig på slutvarvet till 35:e plats i mål, 5,19 från segern. Hon var totalt 2,55 långsammare än Tereza Vobornikova i spåret.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info